itü sözlük mobil
bugün | dün | giriş

ad

yunanca
1.yunanistan'da kullanılan dil.
aslında iki çeşidi vardır biri eski yunanca olup antik çağlarda konuşulanı biri de günümüzde kullanılan modern yunancadır.
(stocky2001, 14.01.2005 08:10)
2.(bkz: yunanca harfleri birbirine karıştırmak)
(rasmus, 29.12.2005 22:29)
3.romantiklik,kulağa hoş geliş,şirin bir kibarlık modlarında fransızcayı açık ara deviren dil.basitçe fransızca ünlü olmuştur,bu yunanca gariban kalmıştır.nedir bu fransızca olayı dedirtir adama,fransızca'dan çok daha tatlı ve romantiktir aslında,dinleyiniz görünüz.

alfabeyi,büyük harf-küçük harf olaraktan bir öğrendikten sonra okuma yazma olayına giriş yapılıyor,onunla uğraşılıyor ondan sonra anca esas konulara geçiliyor bi de.
(tebetha, 08.09.2006 17:29)
4.(bkz: grekçe)
(caps lock, 17.06.2007 18:46)
5.yeryüzünde konuşulan en sempatik dildir.dilin sempatikliği olur mu demeyin.öyle bir dildir ki kendisi adam karşınıza geçip yunanca sövmeye başlasa bile sizin hoşunuza gider.güzeldir vesselam.türkçeyle bir çok ortak kelime barındırır içinde.ne de olsa komuşudur bu iki ülke, ne de olsa kardeştir bu iki yakanın insanları
(chakıl, 20.07.2007 23:34)
6.yaa kızım manyak mısın sen, ne işin var diyenlere aldırmadan sadece kendi keyfim için öğrendiğim dil, hobim. kulağıma en güzel gelen dil türkçe'den sonra. kendisinin bir güzel yanı da kardia, klidi, bakkalis, kovas vs. gibi bildiğimiz kelimeleri görünce çılgınlar gibi sevindirmektir insanı. ya da ben manyağım, bilemiyorum.
(charlienin dorduncu melegi, 05.07.2008 13:48)
7.(bkz: artikel)
(ufoya taş atan masum köylü çocuğu, 15.09.2008 17:00)
8.bursa'da eğitimi verilmeyen kursu olmayan dildir.
ayrıca "t" ile "z" yanyana geldiğinde tadından yenmez. söyleyişi ayrı zevklidir.
(alt ve üst kenarları paralel olan dörtgen, 15.09.2008 17:06)
9.herkesin matematik ve fizik sayesinde en azından alfabesi hakkında bir fikrinin olduğu dil
(bkz: alfa)
(bkz: beta)
(bkz: gama)
(bkz: sigma)
(bkz: teta)
(ceza aka keskinkılıç, 15.09.2008 17:41)
10.hem dinlemesi hem konuşması çok şehvetli bir dil. buram buram seksapel akıyor netekim. hele o "s" harflerindeki vurgu bir bayandan geliyorsa insanın başını döndürebilir.
sırf bunun için 2 sene kastım ve sonunda kendimce başardım.

öğrenilmesi en zor 3 dil içinde gösterilse de, bana göre kelime mantığını ve alfabesini kaptıktan sonra sorun kalmıyor.

her kelimenin içinde s var neredeyse, erkek isimlerinin çoğu "os" ve bunun çekimi olan eril ekler ile bitiyor, bildiğimiz "i" harfini 5 farklı şekilde yazıp farklı kelimeler içinde kullanıyorlar, biri diğerinin yerine geçemiyor. beta diye bildiğimiz harf v diye okunuyor. küçük harf ile yazılan her kelimeye bir adet vurgu işareti koyuluyor, bunun yerini bulabilmek de bazen kastırıcı olabiliyor ilk başlarda, v harfi n diye okunuyor, p harfi r diye okunuyor.

ama yine de birinci sıraya güzel türkçemi koyarım. ondan sonra da yunancayı tek geçerim.
bir kadını alın karşınıza yunanca konuşsun, iki dakika sürmez atlarsınız üstüne.

veya bir kadını karşınıza alıp siz yunanca konuşun, bu sefer o sizin üstünüze atlar.
(hayalmahsulleriofisi, 06.10.2008 14:13)
devamı
son