| 1. | jane austen'ın ingilizce adı pride and prejudice olan kitabı.fakir kız elizabeth ile zengin oğlan darcy'nin önyargılarla başlayan, aşka dönüşen ve nihayet onca tartışmaya, soğukluğa rağmen evlilikle sonlanan ilişkisinin hikayesi. kuşkusuz burda bize asıl hazzı veren -her ne kadar mutlu sonlara bayılsak da- kitapta asıl işlenen konu olan gurur mu aşk mı sorusu. aşk gururumuzu hiçe saymaya değmeyecek birşey; gurursa aşık olunduğunda düşünülmeyecek kadar lüks. (viola, 16.12.2004 17:47) |
| 2. | en ünlü ingiliz aşk romanı seçilmiştir. dünya edebiyatının en bilinen açlış cümlelerinden birini içerir, şöyle ki: it is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife. (makaveli, 06.08.2005 14:29) |
| 3. | vizyona yeni giren, aynı adlı romandan uyarlama film. bu filmle keire knightley en iyi kadın oyuncu dalında oscar adayı olmuş. çok başarılı bir film olmasına rağmen kurtlar vadisi furyasına kurban gitmesi muhtemeldir. itiraf ediyorum ben de vadi'ye bilet bulamadığım için gitmişimdir. (jayjay, 06.02.2006 00:11) |
| 4. | jane austen kitabı. ayrıca şimdilerde gösterime girmiş, başrollerinde pek de aşina olmadığımız isimler yer alıyor. elizabeth'i keira knightley, darcy'i matthew macfadyen canlandırıyor. ayrıca ekliyim kız 85'li ve winona ryder, brook shields karışımı gibi geldi. adam da başta hiç yakışıklı gelmemişti ama bi baktım sonra dilim aşağı doğru bir karış inmiş bile.
film insanın yüzünde eblek bi ifade oluşturuyor. ayrıca klasik bir kitaba dayandırıldığı da diyaloglardan, zekice kurulmuş cümlelerden aşikar. konusuna ise şurdan ulaşabilirsiniz: (bkz: @281879) not: adam da gururluydu ama sevdiğini takır takır ne pahasına olursa olsun söyledi. eğer bir insan gerçekten seviyorsa hiçbir şeye başvurmaz, korkmaz ve mücadele eder. gerisi de boştur. (viola, 13.02.2006 01:49) |
| 5. | jane austen romanı. evlenme yaşına gelmiş kızlarını evlendirmeye çalışan bir ailenin yaşadıkları konu edilir. özellikle annenin kızlarına hayırlı kısmet arayan yurdum türk anneleri nden geri kalır yanı yoktur. kafi miktarda paragöz, yine yeterli derecede dedikoducu ve işbilirdir. kızlardan kimi evlenir, kimi kocaya kaçar. esas kız ile esas oğlan da sonunda gururlarını yenerek mutluluğu bulurlar. demek ki neymiş aşkta gurur olmazmış, demek ki neymiş inglizlerin de(o dönemde olsa bile)bizden pek farkı yokmuş. (emma, 13.02.2006 12:47) |
| 6. | 2005 yapımı, izlenesi bir joe wright filmi.
senaryo jane austen'in zaten tescilli kitabının uyarlamasıdır. tüm oyuncular, karakterlerin hakkını teslim etmeyi başarmışlar. kera knightley, donald sutherland, matthew macfadyen, simon woods, judi dench... güzel bir aşk hikayesi. muhtemelen yardımcı kadım oyuncu oscarı judi dench'e gidebilir.(tamamen kıçımdan uydurduğum kişisel kanaatim) not: bir erkek olarak belirteyim, diğer hemcinslerim de rahatlıkla gidebilir, zira film baymıyor, güzel... (mavio, 14.02.2006 14:34) |
| 7. | sadece keira knightley'in o muhteşem gülümsemesi için bile izlenebilir, ama senaryosu da güzel, bir diğer jane austen uyarlaması sense and sensibility gibi zaman zaman baymıyor; insanı sürüklüyen ve sonunda iyi hissettiren bir film. (kısaveacısız, 30.03.2006 11:20) |
| 8. | kurtlar vadisi ırakın gürültüsü içinde,en azından türkiye'de kaybolmuş gitmiş olmasına üzüldüğüm uyarlama film.(bkz: keira knightley) (serdarwhisperedvoices, 12.04.2006 18:08) |
| 9. | kitabını okumadım ama filmi kesinlikle hoşuma gitti.gurur ve önyargı daha uygun olurdu ama heralde çevirenler böyle daha çekici olacağını düşündüler yada gerçekten anlayamadılar...
edit: artık okudum... (husatin, 14.06.2006 15:17) |
| 10. | şiir gibi karelerin yer aldığı, güzel bir film. yönetmeni takdir etmek gerek. ayrıca keira knightley her gülümsediğinde yüreğiniz erir, yere yapışıverirsiniz* (siyah, 28.08.2006 12:18) |