itü sözlük mobil
bugün | dün | giriş

ad

monolog
1.(bkz. vajina monologları)
(savager, 22.03.2004 20:03)
2.kişinin kendiyle konuşması,içhesaplaşma
dialog çift kişi
monolog tek kişi *
(chladoceran, 29.04.2004 12:06)
3.(bkz: deli cevat)
(close2death, 12.03.2005 23:33)
4.genelde acı gerçekleri kabul ettiğiniz zaman, kendinize itrafınızla başlayan, bireysel içten sohbet.
(su damlası, 12.10.2005 16:54)
5.insanın kendisiyle muhabbet etmesi... istemsiz biçimde gününün büyük bir kısmını kendisiyle konuşarak geçiren insan şayet bu işlemi kendi içinde sessiz sessiz yapıyorsa düşünmek olarak da tanımlanabilir.. şayet bu konuşma sesli bir hal almışsa tehlikeli bir durum olduğu kabul edilmeli ve acil çözüm yollarına gidilmelidir.. aksi taktirde toplumda deli olarak nitelendirilmek, kendi sesinden irkilmek suretiyle kafayı çizmek, muhabbet iyi giderse asosyalleşmek gibi semptomlar görülebilir... bu eylem insanın en yakın arkadaşının yine kendisi olduğunun en büyük kanıtıdır.. çünkü insan kiminle ne kadar çok şey paylaşırsa paylaşsın en çok dertleştiği, en çok vakit geçirdiği kişi yine bizzat kendisidir...
(cheetosyiyenpenguen, 12.10.2005 23:41)
6.sesli monolog sorun çözmede çok işe yarar.

sessiz monolog ise zihinde gereksiz gürültüler oluşturmaktan başka bir işe yaramadığı halde insanlar tarafından çok kullanılır. çoğunlukla yarım kalmış işler bu gürültülere sebep olur. kişi kendini zorlayarak bu sesleri susturup içsel sessizliği* sağlayabilir, ancak yeterince çalışmamışsanız ve özellikle hayatınız yarım kalmış işlerle doluysa ve dolmaya devam ediyorsa ne yazık ki bu sessizlik fazla sürmez. bu susturma işlemi bir nevi meditasyon olarak da düşünülebilir.

kesin çözüm, çocukluğunuzdan beri kafanızı kurcalayan yarım kalmış işlerinizin bir listesini çıkartmak ve onları tek tek içinize sinecek şekilde tamamlamaktır. yine de onları tamamlayana kadar zorlayarak susturma işlemi de tavsiye edilir.
(goyathlay, 12.10.2005 23:51)
7.tek kişilik gösterilere de monolog denir.
(goyathlay, 12.10.2005 23:52)
8.(bkz: duvara konuşmak)
(abbas yolcumu, 26.10.2005 00:13)
9.msn spacesdeki blog fasilitesi bu konuda çok işlevlidir efendim. deneyiniz.
(telperion, 27.10.2005 22:26)
10.neyi kaybettiğimin farkında mıyım? nereye götürüyor beni yazdıklarım? sabah uyanılacak olması, beni hayattan soğutuyor mu? ne kadarı gerçek ağladıklarımın? damarlarımda akan kanı hissedebiliyor muyum? durduğunda hissedebilecek miyim? ne yapıyorum? hayatın değerini biliyor muyum? kaçımızın fon müziği var hayatında? bir kıza baktığımda ne görüyorum? aldatılmayı mı, sevmeyi mi, neyi görüyorum? görüyor muyum? yaşayabilecek kadar kör müyüm? boş bakışlar altında eziliyorum. soğuk terler döküyorum insanların arasında , korkuyorum alay edilmekten, korkuyorum. parmakların bana çevrilmesi ve herkesin gülmesi, gözlerimin önünden gitmeyen bir sahne oluyor birden. kaçıyorum. kuytularda kendimle konuşuyorum. bir müzik arıyorum beni acılarımdan arındıracak. yeni bir hayata taşınmak istiyorum. nakliyesini üstlenen olmuyor anılarımın, tek başıma taşıyamıyorum. yığılıyorum çukuruma. duvarları yokluyorum. bir tünel kazmak istiyorum, ucu ağaçlarla çevrili bir kıra çıksın istiyorum, çimlerin üzerine uzanıp bulutları izlemek istiyorum. ne çok şey istiyormuşum, hiçbiri gerçek olamayacak kadar gerçek. anılarımı öldürmeye başlıyorum. katil olup çıkıyorum birden. hatırlamıyorum aşkımı, hatırlamak istemiyorum. "unutkanlık işte" diyorum, derken bile yalan söylüyorum.
(bişeybişey, 12.04.2006 02:41)
devamı
son