itü sözlük mobil
bugün | dün | giriş

ad

ibrahim seyhan
1.23 nisan 2006 da ataürk'ün de oturduğu meclis başkanı koltuğuna oturmuş ve meclis kürsünsünden "imam hatip lisesi öğrencisiyim. bizim önümüze ne koyarsanız koyun, dağlar, taşlar... bilin ki biz en zirveye çıkacağız. dağları taşları da, dünyayı da koysanız en iyi üniversiteleri kazanacağız, en iyi yerlere geleceğiz" diyerek kendince yöke gözdağı vermiş akp'nin oyunlarının ve seçim tabanını yağlama operasyonun son piyonu 21 yaşındaki bıyıklı çocuk(!). eğer sen de çocuksan ben de ölüyüm.
(songoku, 24.04.2006 22:55)
2.babası yaşındaki adamlar cephesinden bakıldığı zaman 'o hala çocuk' denilip büyütülmek istenmeyen 23 nisan çocuk bayramında akp hükümetinin ağızlarındaki baklayı çıkarmak için dil olarak kullandıkları çocuktur.çocuk olduğu için hareket ve sözlerinden sorumlu değildir, çocukların ayırt etme güçleri(her somut olaya göre ayrı ayrı incelenir.ancak suçlu olsalar bile her hangi bir hukuki yaptırıma tabi tutulmazlar) yoktur kendisinden çok da mantıklı hareketler sergilemesini beklemek haksızlıktır.hele ki kendilerine armağan edilen bayramlarında koşup oynaması asla garipsenmeyecek hatta olması gereken asıl durumdur.bunlardan birisi bu sene 23 nisan çocuk bayramında temsili olarak meclise katılmıştır.ancak aynı çocuk medeni kanunda ki fiil ehliyetinin(kendi eylemleriyle hak edinip borç altına girebilme ehliyeti) gerektirdiği şartlara tümüyle sahip olan 18 yaşını doldurmuş, ayırt etme gücüne sahip, kısıtlı olmayan bir yetişkindir.peki bu ne yaman çelişkidir.19 mayıs gençlik ve spor bayramını kim kutlayacaktır...
(börtü, 26.04.2006 21:26)
3.abicik gubicik, minicik minnacık sevimli mi sevimli bir velettir kendisi. 23 nisan'da meclis başkanı olacaksın dediklerinde ne kadar sevindiyse onu hiç tanımadığı bıyıklı bir gencin götüne soktuklarında da o kadar üzülmüştür sanırım. olsa olsa budur olan herhalde. öyle olsa gerek. o koskoca adam olacak değil ya bu çocuk. içerdedir herhalde.
(azwepsa, 28.04.2006 14:34)
4.(bkz: babasını da getirseydin)
(mavio, 04.05.2006 01:50)
5.vurun kahpeye! memlekette herkes birbirinden iğrensin bakalım sonuç ne olacak. şu küçücük olayda gördük ki memleket insanının demokratik kültüründe bir nebze olsun ilerleme olmamış. demokratik kültür; farklılıkların, farklı görüşlerin bir arada yaşamasıydı oysa ki. ben de daha yeni öğrendim ki; bu olayda bile müthiş dezenformasyon operasyonu yapılmış. bu gencin bir çocuk olmadığı, dolayısıyla çocuk bayramında bulunmaması gerektiği söylendi. hak verdik, doğru, bulunmaması gerekirdi, ancak önceki gün anladık ki bu genç oraya çocuk olduğu gelmemiş. çocuklar o koltuklara ayrıca oturmuşlar. bu daha yeni bir uygulamaymış. tbmm ülkede demokratik toplum ve parlamenter sistemi geliştirmek için 3 yıldır bir uygulama yapıyormuş. ülkedeki tüm okullarda seçim yapılıyor,her okul temsilcisi de kendi ilinde il temsilcisini seçiyor, bu il temsilcileri de birer milletvekili olarak tbmm'ye geliyorlar. tüm seçimlerde normal genel seçim prosedürü uygulanıyormuş. tbmm'ye de gelenlerden önce en yaşlı üye meclis başkanı oluyor,divan kurulduktan sonra hemen asil başkanını seçiyor. işte bu genç o en yaşlı üyeydi. bir önceki yıl bu işi genel liseli 22 yaşında bir genç, ondan önceki yıl da yine 21 yaşında başka bir liseli genç yapmış. maddi yetersizlik yüzünden eğitimine 3 yıl ara vermek zorunda kalmış bir gençmiş bu. gelelim konuştuğuna, mantıklı düşünen bir insan için burada az da olsa suç oluşturabilecek ne var, anlamış değilim. basından öğrendiğime göre kendi önüne taş koyan kutsal yök’ü eleştirmiş. haklısınız, yök bu ülkenin hiçbir zaman eleştirilemeyecek 3 tane kutsal yapısından biridir. yök’ü eleştirmek başlı başına bir suç zaten. oysaki bu genç burada çiçeklerden,trafik ışıklarından ve evindeki akvaryumundan bahsetmeliydi. evet, bu genç her ne kadar 21 yaşında olsa da neticede henüz bir lise öğrencisiydi. bütün ulusal basının ve bizim gibi internet yayın ortamının aleyhinde bu kadar belden aşağı vurmasını kaldırabileceğini sanmıyorum. benliğinde derin yaralar açılmıştır. hayatı boyunca da atlatamayacaktır. katkısı olan arkadaşlara teşekkürler. ben acıdım çocuğa…
not: işbu giri yayınlandığı andan itibaren haftalık eksi oy istatistiği açısından zirvede yerini alacaktır. umrumda değil.

(bkz: en büyük tbmm başka büyük yök)

edit:en sevilmeyen eserlerime giren girilerim içinde beni en çok üzen bu girim olmuştur. bu başlık memleketin okumuş kesimindeki demokratik kültürü gösteriyor, evet, öyle...
(galliani, 09.05.2006 01:54)
6.yaptığı doğru mudur, yanlış mıdır tartışmalıdır. bu işi tezgahlayanların yaptığı iş ise kanaatime göre yanlıştır.

fakat insanların kamplaştığı, birbirlerini etikeleyip, yaftalayıp suçladığı bir iletişimsizliğe doğru hızla giden memleketim açısından üzücü bir durumun resmidir söz konusu kişi. çocuk veyahut değil bu kişi bir insandır, fikirleri vardır ve kendince o fikirlere hizmet etmiştir. fikir yanlıştır, doğrudur tartışmalıdır. şahsi kanaatimce, etiketçilik yapmanın kendisi yanlıştır ve bu kişi de bu yanlışa alet olmuştur ama benzer bir şekilde bu kişiyi hedef gösterenler, "çocuk değil, koskoca insan" deyip ona saldıranlar ne kadar farklıdır, ne kadar ince bir ruhun insanıdır merak ediyorum.

hataya karşı hata ile karşılık vermenin olağan karşılandığı bir akıl durumuna doğru hızla yol alıyoruz. kamplaşmaya doğru hızla gidiyoruz. birbirlerimizi yargılamak için hangi yaftayı taşıdığımızı bilmemiz yetiyor. o zaman neyi eleştirdiğimizi düşünmemiz gerek ? zira ortada bir eleştiriden çok karşılıklı yapılan bir monolog var. bu apaçık iğrenç bir savaşı meşru kılmadır, savaşı sevmedir. yazık...

tüm bunlara malzeme olmuş bir insan evladıdır söz konusu kişi, sen ben gibi bir insan evladıdır, fikirlerini beğenme, kendisine kıl ol ama bil bu adam bir insan evladıdır. bence de yanlış bir şeye malzeme olmuştur, şimdi sana göre doğruyum değil mi ? üslubum falan da kar etmiyor, önemli olan hangi tarafta olduğum değil mi ? o zaman dinle okuyucu , bütün bu eleştirim sana, senin fikrini savunan ve savunmayan ama senin üslubunla dünyaya bakan herkesedir.
(skuba, 18.12.2006 20:35)
son