itü sözlük mobil
bugün | dün | giriş

ad

hz ibrahim
1.arapların ve yahudilerin soyundan geldiğine inandıkları, kendinden sonra gelen peygamberlerin atası sayılan peygamber. karısı sare'den olan oğlu ishak'tan geldiklerine inananlar yahudilerdir. hizmetçisi hacerden olan ismail'in soyundan geldiklerine inananlar da araplardır.

bu devirde hala israil-filistin çatışmalarının olma sebebi ta buralara dayanmaktadır. yahudilerin ataları saydığı hz. ibrahim, aynı zamanda müslümanların kabesini de yaptıran kişidir.

bu savaş bu çekişme niyedir çok ilginçtir...
(neverwinter nights, 17.04.2006 21:25)
2.inanmayanlar tarafından ateşe atılan peygamber.
(mellek oldum sonunda, 17.04.2006 22:35)
3."allah'ın dostu" sıfatına sahip peygamber. çok uzun yaşadığı rivayet edilir. hayatının son günlerinde yalnız yaşadığı evine birisinin süzüldüğünü fark eder. bu azrail'dir:

azrail - canını almaya geldim!
hz. ibrahim - pekiyi. ama lütfen önce sor bakalım allah'a dost dostun canını alır mı?

azrail yok olur. bir süre sonra yeniden belirir. allah'ın cevabı şöyledir: "dost dostu yanında istemez mi?"
(ali kamber, 12.09.2006 02:09)
4.hz lut un amcasıdır.
(noctis, 21.10.2006 21:32)
5.ateşin yakmadığı peygamber.

(bkz: balıklı göl)
(damned, 15.05.2008 19:13)
6.gerçek şu ki ibrahim (tek başına)bir ümmetti;allah'a gönülden yönelip itaat eden bir muvahhiddi ve o müşriklerden değildi.
(bkz: nahl 120)
(dilbeste, 19.08.2008 02:45)
7.allah'ın dostu" anlamına gelen "halîlullah" ünvanına sahip ibrahim (a.s), "ulü'l-azm" denilen büyük peygamberlerden biridir. " hz. ibrahim'in "halilullah" lakabını alması allah'a olan sevgi ve bağlılığındandır.
allah’ı arayan insandır
(ziyaa, 19.08.2008 10:10)
8.saffat suresi

109 - selam olsun ibrahim'e
(rasmus, 13.08.2009 00:15)
9.onun zamanında kurban kesimi, bu sayede hz. muhammed zamanında kurban bayramı farz olmuştur.

düzeltme: muhafazakar playboy'a yaptığı uyarı için teşekkürler...*
(pekiyasimdi, 13.08.2009 00:42)
10.hızır'ın dilinden "ey yeşil sarıklı ulu hocalar" diye söze başlar güzel şair ve ibrahim halilullah'a şikayet eder ağzı laf kalabalığından sulanmış yeşil sarıklı ulu hocaları:
"sen bana mermer putları nasıl devireceğimi öğrettin ve ben de gün geçmez ki birini patlatmayayım, ama bunlar kağıttakileri ve kelimelerdekini ve sözlerdekini nasıl sileceğimi öğretmekten acizler."

nemrut'un ateşi göle döndü mancınıktan fırlatılınca büyük peygamber. modern çağın hocalarıysa dillerinde taşıyorlar kendi alevlerini.
(acibadem, 03.10.2009 03:26)
son