| 1. | (bkz: erke) (selenge, 01.08.2005 10:48) |
| 2. | buket, gitmek üzere ayağa kaltı. gökhan sordu:
- şimdi sen ne yapıyorsun? - seni terkediyorum, yani bir iş yapıyorum. - güzel! beni terkettiğine yani bir iş yapabildiğine göre sende ne var? - enerji var - beter ol buket (teşhiste temel bilgi, 17.11.2005 06:15) |
| 3. | çocukluk ve yaşlılık arasında azalan bir ivme gösteren karar verme ve harekete geçme gücü.. (kospiti, 18.11.2005 05:33) |
| 4. | emin ellerdedir.
(bkz: enerjinin korunumu) (ali kamber, 13.02.2008 01:26) |
| 5. | çağımızın en önemli konularından biri.
büyük devletlerin üzerine yoğunlaştığı bi konudur. enerji için savaşlar çıkmakta, ajanlar otalıkta cirit atmaktadır. hatta şu an dünyada büyük devletlerin dış politikalarının büyük bölümü enerji üzerinedir. örneğin abd ırak a demokrasi için, dünyayı toz pempe hale getirmek için girmedi malumunuz olduğu üzere. petrol için girdi ırak a. yine ortadoğu, kafkasya ve orta asya da enerji kaynakları için savaş sürmektedir. rusya nın çeçenistan ısrarı çeçenistan ın zengin petrol kaynakları ve bu ülkenin rusya nın orta asya doğal gaz hatlarının geçiş güzergahında olmasından kaynaklanmaktadır. enerji şu anda çağımızın en önemli silahı haline gelmiştir diyebiliriz kolaylıkla . rakam vermek gerekirse rusya nın yıllık 100 milyar dolar, iran ın 70 milyar dolarlık enerji ihracaatı vardır. bu rakamlar dönen oyunu göstermesi bakımından ilginçtir. rusya gaz prom şirketi sayesinde, enerjiyi etkili bir silah olarak batıya karşı kullanmaktadır. ara sıra çok konuşmayın alırım gazınızı elinizden gibi söylemlerde bulunmakta, avrupa apışıp kalmaktadır (avrupa enerji açığını çoğunlukla rusya dan karşılamaktadır) . azalan enerji kaynaklarına karşın artan enerji ihtiyacı, enerji konusunu çok önemli bir hale getirmektedir. abd nin en önemli stratejistlerinden brzezinki nin de ifade ettiği gibi, enerji sayesinde avrasya bir satranj tahtası olmuştur. ülkemiz ne yazık ki bu konuda fakir bi ülkedir ya da öyle gösterilmektedir. inanılması çok zor ama ülkemiz yılda 26-27 milyar dolar civarında enerji ithalatı (toplam ithalatın neredeyse dörtte biri) yapmakta olup, herhangi bir olumsuz durumda (ülkemizde üretilen elektriğin yüzde 40 nın doğal gazdan sağlandığı da düşünüldüğünde)ülkemizin çok zor koşullarda kalacağı muhakkaktır. ülkemizde bulunan, ancak su yüzüne çıkartılmayan enerji kaynaklarının ve ülkemizin böyle önemli bir konuda neden bu kadar dışa bağımlı hale getirildiğinin de sorgulanması bizim için vaciptir. (general olma hevesi kursağında kalan adam, 03.04.2008 12:48) |
| 6. | boşaltılması,açığa çıkması gereken şey.İnanıyorum ki her insan muazzam miktarda enerjiye sahip.ancak çok azı bunu açığa çıkarabiliyo.ve onlardan da çok az bi kısım o açığa çıkan enerjiyi doğru şekilde kullanabiliyo.
yoksa sahip olduğun ama kullanamadığın bi enerjiye sahip olmak,açamadığın bi su tankıyla çölde susuzluktan ölmek gibi.bi taş bile bulamıyosun o çölde tankı kırmak için.ve kimse de sana yardım etmiyo.neden etsinler ki?herkesin derdi egosu değil mi?aslında yardım gözüken her hamle tamamen kendimizi tatmin etmek için değil mi?gerçekten yardım eden,sadece yardım etmiş olmak için yardım eden,yapmış olmak için bişey yapan var mı acaba? enerjimiz(ya da ruhumuz herneyse işte)bizim bu dünyada sahip olduğumuz tek zenginlik.hep öteki dünyaya bişey götüremiyceksiniz o yüzden o kadar mala mülke düşkün olmayın derler.bişey götürücez aslında.enerjimizi götürücez. bi kitabın önsözünde yazıyodu:"Çıplak geldik ve çıplak gidicez.ve bütün yollar aynıdır..." (migelo, 25.11.2008 00:17) |
| 7. | (bkz: elektrik enerji dönüşümü/@2875492) (zeus, 18.12.2008 18:52) |
| 8. | arapçaya bakıldığında; "al-nar" ateş demektir ve okunuşu "en-nar"dır... arapçayı biraz ilerlettiğimizde, "nargeng"="ateş gibi parlayan" manasına gelir... "narenciye" = "ateş rengi meyveler [turunç,portakal v.s]" anlamı taşır ki, bu sözcüğün başına da harf-i tarif getirip koyduğumuzda "en-narenciye" kelimesine ulaşırız... latin dilindeki "energy" kelimesi de buradan iktibasla oluşmuştur... (virgillius, 24.07.2009 01:23) |