itü sözlük mobil
bugün | dün | giriş

ad

der gott ist tot
1.(bkz. elohim meth)
(headfucker, 20.07.2004 19:17)
2.(bkz: kral öldü yaşasın yeni kral)
(dream endless, 08.01.2007 19:52)
3.cevaben "allah rahmet eylesin" denemeyecek söz
(beetlejuice, 08.01.2007 19:59)
4.nietzsche'nin,insanlar tarafından ortaya çıkarıldığını düşündüğü tanrının gene insanlar tarafından öldürüldüğünü anlatan sözüdür.din afyondur,tanrı çaresiz insanların önermesidir gibi söylemlerle alakası olan bu söz nietzsche tarafından hayatta varolan tüm değerlerin insan tarafından ihtiyaç sonucu ortaya atıldığı iddiasıyla söylenmiştir.nietzsche'ye göre artık insanlar tanrıya ihtiyaç duymuyorlardı.ilk çağlarda yapacak hiç birşeyi olmayan çaresiz insan tanrıyı yaratmıştı bugünse(1800 ler)insanların çok fazla uğraşı vardı ve insanlar tanrı insancından sonra daha binlerce değer yaratmıştı(aşk,nefret,ahlak vs.)bu uğraşların peşine takılan insan artık tanrıya ihtiyaç duymuyordu ve adını bile çok az anmaya başlamıştı.nietzsche'ye göre hiç doğmamış olan tanrı,var olduğuna inanan insanlar tarafından ihtiyaç duyulmayan o halde olmayan bir olgu haline getirilmişti.yani zannedildiği gibi nietzsche bir zamanlar varolan tanrının birden bire öldüğünü iddia etmemişti.
(wfnietzsche, 09.01.2007 03:30)
5.şu an büyük ihtimal almanya'nın karacaahmet'inde yatmakta olan nietzschenin yediği nanedir.
(başımı koyduğum yer evimdir, 09.01.2007 04:02)
6.piyasaya düşmüş bi cümledir.
(bkz: bu günleri de mi görecektik)
(rollerpig, 04.03.2007 19:37)
7.-sen neden yaşıyorsun?
(parpali, 06.04.2007 15:56)
8.nietzche nin eskiden daha tanrı merkezli olan toplumun artık doğa bilim merkezli olması sonucunda söylediği söylem*.
(la mer, 11.04.2007 03:56)
9.(bkz: töbe töbe)
(dark elven, 12.04.2007 02:30)
10.nietzsche'nin tanrı'nın öldüğünü müjdelediği kitabı olan "zerdüşt böyle buyurdu" (envai çeşit değişkenle birlikte turkcell'e bağlan hayata, hayata bağlan turkcell'e, bağlan turkcell'e hayata tadı alınabilir: "böyle diyordu zerdüşt", zerdüşt der ki! fln gibi) içinde rastlanabilecek bir cümledir.
tanımı gereksiz uzatmış birinin özrü dahilinde demek isterim ki, nietzsche o kitapta öyle bi laf etmiş ki, okuyunca çok acayip oldum: "tanrı yoktur, eğer olsaydı ben tanrı olamayacağım için çıldırırdım" bu meal'de bir söz yani.
oysa üstüninsan olmak konusunda baya iddialı bir kişiliktir bu zerdüşt, tanrı olamayacaksa madem, neden tanrı diye bir şeyden söz edilsin ki!
yok nietzsche'yi bir anda silip atıyorum iddiası değil. sadece tanrı öldü meselesine bir de buradan bakmak için şeyettim. acı içinde büyüyen bir çocuk, babası koyu katolik. genç yaşta verilen profesörlük.
bir de andre gide'in dünya nimetleri'nde benzer bir havayı sezmiştim. adamda büyük bir nefret vardı, tanrı'yı öne sürüp de dünya nimetlerinden insanları uzak tutmaya çalışan papazlara karşı. allah çektirmesin efendim.
(şiirbaz, 20.07.2007 04:20)
devamı
son