| 1. | (bkz. nazim hikmet)
ben bir insan, ben bir türk şairi nazım hikmet ben tepeden tırnağa insan tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümitten ibaret... ben hem kendimden bahseden şiirler yazmak istiyorum, hem bir tek insana, hem milyonlara seslenen şiirler. hem bir tek elmadan, hem süpürülen topraktan, hem zindandan dönen insan ruhundan, hem kitlelerin daha güzel günler için savaşından, hem bir tek insanın sevda kederlerinden bahseden şiirler yazmak istiyorum, hem ölüm korkusundan, hem ölümden korkmamaktan bahseden şiirler yazmak istiyorum. nâzım hikmet (dynaheir, 02.03.2004 00:11) |
| 2. | çok çok iyi bir şair.
sağlığında tek bir kitabı oldu.(bkz. hasretinden prangalar eskittim.) ölümünden sonra oğlu bu kitaba girmeyen şiirlerden oluşan bir şiir kitabını daha çıkardı.(çok olmadı,daha yeni).(bkz. yurdum benim şahdamarım) (yugen, 11.03.2004 22:08) |
| 3. | şiirleri kendi sesinden dinlenesi şair. (peter pan, 25.05.2004 17:13) |
| 4. | hayattayken yayınladığı bir şiir kitabı vardı oda 'hasretinden prangalar eskittim' adlı kitabıydı...fakat ölümünden sonra oğlu hayattayken yayınlanmayan, bilinmeyen şiirlerini toparlayıp bir kşta haline getirerek yurdum benim şahdamarım adlı kitabı çıkardı....
birçok şiiri bestelenmiştir...ve sanırım en son oktay kaynarca çıkardığı şiir kasetinde ahmet arif şiirlerinden de okudu... birde şöyle bir rivayet vardır ki ne kadar doğru bilemiyorum *. rivayete göre ahmed arif ve enver gökçe aynı cezaevindeler ve ahmed arif tahliye olduğunda enver gökçe şiirlerini verir yayımlaması için ama ahmed arif şiirleri kendi şiirleri olarak yayınlar. hatta hasretinden prangalar eskittim'den sonra kitap çıkarmamasının nedenini buna bağlıyanlar bile var... (zoe, 31.08.2004 03:01) |
| 5. | toplumcu,gerçekçi şairlerimizden biri. nazım hikmetin açtığı yolda kendi tarzıyla başarıyla yol almıştır. yazıları ve şiirlerinden dolayı hapis cezası da görmüştür. rıfat ılgazla hemen hemen aynı kadere sahiptir. aşağıdaki mektup ahmed arifin rıfat ılgaza yazdığı bir mektuptur, okuyunca iki büyük şair arasındaki ilişkiden büyülenmemek elde değil:
13-11-1988 yeşilköy sevgili rıfat ağabey halkımın yurdumun büyük acısı, büyük hüznü, sonsuz sevinci ve yıkılması imkansız onurusun. büyük şair, büyük inanç adamı, büyük namus anıtı ve büyük ozansın sana 'ağabey' diyebildiğim için mutluluk duyuyorum. şunun şurasında bir ömrü, halkımızın ve insanlığın mutluluğu için bile bile, kahrolarak verdik gitti. alnımız ak, yüreğimiz pırış pırıl... merhaba sevgili ağabey. ahmed arif (endoterm, 17.09.2004 01:55) |
| 6. | bir kahraman. halkının acısını sezen dev bir kartal. keşke oğlu filinta, sırf telif için ikinci bir "zorlama" kitap çıkartmasaydı. ki sağlığında kendisi kitap olarak bastırmamıştı bile bu şiirleri. (bambaska, 18.10.2004 00:19) |
| 7. | 1927 yılında diyarbakırda doğdu, 2 haziran 1991 tarihinde ankarada öldü. ortaöğrenimini diyarbakır lisesinde tamamladı. ankara üniversitesi dil ve tarih coğrafya fakültesi felsefe bölümü öğrencisi iken 1950de türk ceza yasasının 141. maddesine aykırı davranmak savıyla, 1952de gizli örgüt kurma savıyla iki kez tutuklandı, yargılandı ve 2 yıl hüküm giydi. cezaevi günleri sona erince ankaradaki gazeteler ve dergilerde teknik işlerle uğraşarak yaşamını kazandı.
toplumcu gerçekçi şiirimizin ustalarındandır. yaşadıgı coğrafyanın duyarlılığı ve halk kaynağındaki sesini hiç yitirmeden, lirik, epik ve koçaklama tarzını kusursuz bir kurguyla kullanarak, özgün, tutkulu, müthiş ezgili çağdas şiirler yazdı. (invisible, 20.03.2005 16:12) |
| 8. | bunlar engerekler ve çiyanlardır.
bunlar, aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır. tanı bunları, tanı da büyü.. saygı duyulması gereken, haksızlığa uğramış nadir insanlardan. toprağın bol olsun.. (cıgı, 08.04.2005 23:49) |
| 9. | kendisine ahmed amca denilmesinden hoşlanmayan "bana ahmed arif amca deyin,ahmed deyince bir şeyler eksik kalıyor,tıpkı hayat gibi.kim hayata benzemek ister ki?" diyen aşmış kişi. (tutkuyakar, 01.05.2005 16:26) |
| 10. | şiirleri gibi sesi de ayrı etkileyici olan büyük şahsiyet.hasretinden prangalar eskittim,kara,otuz üç kurşun,akşam erken iner mapushaneye büyük eserlerinden sadece birkaçıdır. (floydzede, 17.10.2005 18:28) |