belki ilginizi çeker
  1. · incitmeden kadın dövmenin yolları
  2. · din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması
  3. · din dersinin zorunlu olması
  4. · zorunlu din dersi
gündem
  1. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  2. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  3. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  4. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  5. · zongul ducks
  6. · aşk ı memnu
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · şarkıcılara özenmek
  9. · geber marla singer

zorunlu din dersi  

sayfa  / 2
  1. fethullah gülen kişisine göre darbeci oğlanlara (our boys) cennetin kapısını açabilecek şey. 25 yıldır devletin çocuklara yapmakta olduğu ve yapmaya devam edeceği işkencelerden sadece biri. bu derslerde sadece ders kitabındaki zırvalar okutulmaz, ekseriyetle sure ezberletilir. sure ezberlemeden o dersten geçme şansı yoktur. henüz minimini bir ilkokul öğrencisiyken, dersi veren acuze (kadındı) ezberlemediğim bir sure için ölçekli metal bir cetvel ile avuçlarıma, kanayana kadar vurmuştu. sonraki yıllarda din dersinden aldığım tiksinti katlanarak devam ederken, ortaokuldaki psikopat din hocası (erkekti) sure okumaktaki isteksizliğimi ve buna bağlı başarısızlığımı farketmiş olacak ki, cebinden çakmağını çıkarıp elimi kısa bir süre ateşe tutmuş, "canın yandı mı? işte cehennem alevi bunun yüzbin katı" diyerekten beni kendince hak yoluna çağırmıştı. cehennem alevini imanlı olmaya yeğleyeceğimi kesin olarak anladığım an o andır. bu travmatik şeyleri yaşamasam gene dinsiz olur muydum? kuşkusuz evet. okul bitip dayatmalardan kurtulunca dini iyice öğrenip reddederek inançsızlığımı sağlamlaştırdım. ama 12-13 yaşlarında bu korkusuz bakış açısını kazanmama vesile olan hiç kuşkusuz darbeci oğlanlardır, buradan kendilerine teşekkürü bir borç bilirim... cuntacıların sevap katsayısı, cennete girme olasılıkları felan hesaplanırken -beşeri ya da ilahi makamlarca- naçizane bu da göz önünde bulundurulsun mümkünse.
    (fantaghiro, 18.02.2008 14:19 ~ 14:30)
  2. ders içeriği olarak öğretmen masasının üzerinde namaz kılmak, envayi çeşit sureleri türkçe mealleri ile ezberlemek ara sıra da ezan okumak gibi hadiseler bulunur.
    (jugador, 18.02.2008 14:52)
  3. zorunlu olarak kalması gereken ders.müslüman bir milletiz ama islamdan haberimiz yok.bu zorunlu dersler varken bizim islamdan haberimiz yokken kaldırılınca nasıl öğrenebileceğiz aklım almıyor.yani bir muhasebecinin muhasebeye giriş dersini almaması,makina mühendisinin mekaniği,inşaat mühendisinin statiği almaması bilmemesi olamazken bir müslümanın din dersini almaması nasıl olabilir.bununla beraber şunu da söylemeliyim ki haftada iki saatlik din dersiyle falan da islam öğrenilemez.
    peki biz müslümanım diyeceğiz ama daha kelime i şehadeti bilmeyeceğiz,namaz kılmak isteyeceğiz ama sure ezberleyemeyeceğiz ya da kaç rekat olduğunu bilemeyeceğiz.o zaman demezler mi kardeşim sen ne biçim müslümansın. şimdi eleştirilerin geldiği noktaya bakalım. evet olabilir böyle salak din hocaları(ben denk gelmedim) ama onların yaptığı hatayı din dersine bağlamak yerine bu dersi verecek kişilerin gerekirse özel çalışmalara,eğitimlere tabii tutup islamı olması gereken şekilde anlatmalarını sağlamak daha faydalı olacak.yoksa din dersini kaldırmanın pireye kızıp yorganı yakmaktan başka bir farkı olmaz.
    (buyukdusunuryinebuyukdusundu, 18.02.2008 15:18)
  4. cetvelle avuçlara vurulan ya da çakmakla parmak ısıtılan dersler hakikî din dersi değildir. o dersler dinden sapmıştır ve zorunlu din dersleri için emsal teşkil etmezler. o derslerin islamla alakası yok.
    (recai pengül, 18.02.2008 15:18 ~ 15:18)
  5. o zamanlar tanrı diye bir şeyin var olduğuna inanıyordum tabi, çok küçüktüm ne yapayım.

işte o tanrı da öyle bir tanrıydı ki, kullarını tuvalete sağ ayağınla girince cehennem çukuruna atıyordu. öyle bir düşmanı vardı ki, adı şeytandı, yüzünü şeytan görsündü, o da eğer tuvalate sol ayağınla girersen içeriye seninle giremiyor, kapının dışında seni bekliyordu, bu da tanrının çok hoşuna gidiyor seni cennete koyuveriyordu. tabi bu tanrının elçisi de vardı, peygamber derlerdi ona, işte onun yaşadığı dönemde tuvalet yoktu ki dediğimde "şüphesiz ki allah geleceği bilir, o dönemde olmasa da şimdi için bunlar geçerlidir" diyen bir "zorunlu" din hocamız vardı.

bu en eğlenceli örneklerden tabi, yerlere gazete serip namaz kılmalar, cumaya giden erkeklere ve kuran kursuna giden kızlara artı vermeler, sırf o ders için kızlarla erkeklerin harem-selam şeklinde ayrılması, ezberlenen sureler - yanlış okursan "hafifçe dövme"ler. laik cumhuriyet mi dedi birisi?

herkesin aklına sokması gereken gerçek, türkiye cumhuriyetinin dini "olmamalı"dır. başbakanlarımız islam konferansı ülkeleri toplantılarına katılmamalı, hiçbir dine ait "yetkili" kurumu devlet himaye etmemeli, vatandaşların nüfus cüzdanında din hanesi olmamalıdır. devletin inananlara dinlerini öğretmek gibi bir derdi olması çok komiktir. müslümansa insan, gitsin öğrensin. dünyada binlerce din var, hatta ben yarın bir din uydurup ona inanacağım. bu milli eğitim sorunu da mı milli eğitim bakanlığı çözüm bulacak buna?

edit: imla
    (mühendis pervane, 18.02.2008 15:44 ~ 23.02.2008 03:32)
  6. hakkında “müslüman milletiz, dinimizi başka nasıl öğreneceğiz!” tarzı söylemler duydukça, insanların okulda doğup doğmadıklarını, anne babalarının olup olmadığını merak ediyorum.
    insan hayatında okul öncesi denen bir dönem mevcuttur, ve bu dönemde aile, çocuğuna kendince doğru olan birtakım kuralları öğretir. bu kurallar gerek büyüklere saygılı olmak, gerek tuvalet alışkanlığı, gerek çatal bıçak kullanımı, gerekse de din eğitimi hakkındadır. bunlar, ailenin öğretmesi gereken şeylerdir, okulun değil.

okul, ağaçları yaşken eğiten kurumlardan biridir. eğer bir eğitim sistemi, insanlara atatürk’ün düşüncelerini öğretmek, çocukları düşünmeye, anlamaya sevk etmek yerine, “atatürk 1881’de selanik’te doğdu, annesinin adı zübeyde, kızkardeşinin adı makbule…” kalıbını ezberletiyorsa<ki atatürkçülükün bazı kesimlerce kötü bir düşünce sistemi olarak görülmesinin nedenlerinden biri budur>; çocuklara iyiliği öğretmek yerine, sure, dua vs ezberletiyorsa ortada büyük bir aksaklık var demektir. ki ben zaten, o sureleri zaten biliyor(ailesi tarafından öyle yetiştirilmiş) olanlar dışında, hiçbir insanın 1 hafta sonrasında o sureleri bildiğini/hatırladığını, ya da o sureleri ezberlemenin insanların hayatını iyi yönde değiştirdiğini görmedim.

özetle, amacı insanlara bilgi öğretmek olan okullarda, adının layığını bile gerçekleştiremeyen(dinleri ve ahlak bilgisini öğretmek), bununla da kalmayıp birtakım istismarcı(abusive böyle çevriliyor sanırım) öğretmenler sayesinde bireylerin geçmişinde travmatik izler bırakan zorunlu din dersi, okulların en gereksiz dersidir.
    (jack, 18.02.2008 16:35)
  7. türkiye’de 1982 anayasası ile zorunlu hale getirilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersiyle ilgili uzun süredir yapılan tartışmalar, avrupa insan hakları mahkemesi’nin alevi çocukların muaf tutulmasına ilişkin kararıyla bir başka boyuta taşınmıştı. son olarak danıştay 8. dairesi’nin de aihm kararına atıfta bulunarak “bu içerikle zorunlu olması hukuk dışı” kararı vermesiyle, konusu “din ve vicdan özgürlüğü” boyutunun yanı sıra yasal bir sorun haline dönüştü. *

yıllardır tartışılır bu konu '' din dersi zorunlu olmalı mı, olmamalı mı? ''.. ama herhangi bir düzenleme yapıl(a)madı bugüne kadar.
    avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği kararın, danıştay tarafından doğru bulunması üzerine, diyanet işleri başkanı ali bardakoğlu; din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmasının devam etmesi gerektiğini söyledi.
    ilk olarak demokratik bir devlet mi yoksa teokratik bir devlet mi olduğumuza bir karar vermemiz lazım. demokratik bir hukuk devletiysek eğer '' diyanet işleri '' adlı kurum niye var? ve asıl önemlisi devlet bütçesinden ayrılan payda neden 7. sırada olduğu, tartışılmalı.
    din kültürü ve ahlak bilgisi dersini buradaki herkes ilkokulda gördü. ve hepimiz biliyoruz ki bu derste sadece ve sadece islam dininin esasları öğretilip, fatiha suresi, ihlas suresi ezberletilir. bu ülkenin büyük çoğunluğu müslüman olabilir, ama bu tamamı demek olmuyor. tamamı müslüman olsa bile, bu dersin, demokratik, laik bir ülkede var olmasını meşru kılmaz, kılamaz.
    bir alevi aile, bir gayr-i müslim aile, yada ateist bir anne baba, çocuğunun bu dersi görmesini istememekte o kadar haklı ki. ben kendimi onların yerine koyuyorum da; ne hakla devlet benim çocuğuma inancım dışında başka bir dini zorla öğretir, dualarını ezberletir. bu ders seçmeli olabilir, dini eğitimi çocuğa aile verebilir, eğer illa bir din dersi olacaksa bu ders '' dinler tarihi '' olabilir. eğer laik olduğu söylenen bir devletse yönetilen, böyle bir devletin dini olmaz. devlet, her dine, her inanca aynı mesafede olmak mecburiyetindedir...
    işin ironisi ise şurada; bu dersin kaldırılmasına karşı çıkanların çoğu '' laiklik '' kelimesini ağızlarından düşürmeyenler.
    laiklik; devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensiptir.
    (kabuk adam, 07.03.2008 15:09 ~ 15:18)
  8. dua ezberlemelerin, namaz kılmaların, cinli perili dialogların eksik olmadığı derslerdir. bizde genellikle diğer dinler hakkında değil de herkesin dini islam olarak kabul edildiğinden olsa gerek ve dersi alanların hepsinin sunni oldukları düşünülmüş olmalı ki sunni islam ayrıntılarıyla anlatılırken diğer dinlerin ya da inanışların esamesi bile okunmamaktadır.

alakasız ama bir keresinde bize zorla namaz kıldırmaya çalışan bir din hocasını çok pis dövmüştüm. baktım allah'ın çarpacağı yok ben çarptım adamı. fena çarpmış olmalıyım ki adam uzunca bir süre derslere gelmedi ve sonra öğrendik ki hakkında açılan bir soruşturma sonra konya'ya sürülmüş(!) adam sürgün mü yedi yoksa terfi mi etti belli değil.
    (itirazım var sayın yönetici, 27.04.2008 15:58 ~ 16:00)
  9. bu sene atanan öğretmen sayısına bakarsak neden zorunlu olduğunu anlayabileceğimiz durum. zira atanan matematik öğretmenlerinin sayısı 30' ken, din öğretmenlerinin sayısı 1300' dü.

bence de fazla zorluyorlar.
    (anidenbelirenanlamsızgüdüler, 27.04.2008 16:54 ~ 16:55)
  10. yanlışlığı gün gibi ortada olmasına karşın medyanın neden bu konu üzerine gitmediğini merak ettiğim, anti demokratik uygulamadır. kişiler dine ilahi, kutsal bir anlam yüklerler. ben öyle yapmayabilirim ama geneli öyledir. eh bu demek oluyor ki inandığın şeyi kutsal sayıyorsan bunu evinde yaşamalısın, sokaka, evde, okulda değil. en azından cümlenin başındaki zorunlu kelimesini atıp, seçmeli kelimesini getirirsek o kadar mutlu olacağım ki!

mesela lisedeki din hocamı çok takdir ederim. kendisi cami imamlığından, ceset yıkamaya (artık adı herneyse) yapmış, bilgili ama bana göre bağnazlıkla alakası olmayan biriydi. lisede derse geldiğinde ilk söylediği şey şu olmuştu. "eğer aranızda müslüman olmayan varsa, tenefüste, çıkışta biryerde beni bulsun, kimliğini de getirsin, eğer orada dini islam yazmıyorsa ben onu her türlü zorunluluktan muaf tutacağım. arkadaşlarınız arasında rencide olmayın diye şimdi sormuyorum ama yalnızken bana gelip durumunuz iletebilirsiniz" demişti. kimse gitti mi bilemiyorum, adamın böyle bir hakkı var mı onu da bilemiyorum ama harika bir davranıştı. kendi çapında müfredata göre dersini işledi. dinleyen dinledi, dinlemeyen dinlemedi en azından baskı yoluyla birşeyler öğretmeye çalışmadı. örnek olmasını temenni ediyorum.
    (elladan tinuviel, 27.04.2008 17:06)
  11. aslında konulması mantıklı olabilecek bir derstir. ancak ülkemizdeki problem bu dersin içeriğidir. daha çocuk yaşta bir insana bir dinin arapça dua ve sûrelerinin zorla ezberletilmesi, bunlar bunlar günah; bunlar bunlar sevap, diyerek sorgulama mekanizmasının engellenmesi, "allah korkusu" adı altında (kimi yörelerde) beyninin yıkanması ve seçme şansı tanınmaması hoş değildir. bu ders de biraz hocanın inisiyatifi ve niyeti doğrultusunda şekil aldığı için örnek verilen bu durumların kimi zaman uç noktalarda olduğu da bilinen bir gerçektir. oysa ki öğrenciye dinin ne olduğu, insanların dine neden ve nasıl yöneldiği, hangi süreçlerden geçildiği mitolojinin nasıl oluştuğu dinler tarihi çerçevesinde ayrıntılı ve muhakeme yaparak uzman kişiler tarafından anlatılır ve bu hususta sorgulama yeteneği kazandırılırsa kanımca zaten aile ya da kur'an kursları tarafından verilmiş din eğitiminin üzerine çok da mantıklı olur. insanlar körü körüne inanan, deli gibi kariyer yapsa da bir yerlerinde dinle ilgili zaafları olan kişiler haline gelmek yerine bazı şeyleri objektif olarak algılayıp seçimlerini inançlı ya da inançsız olmak yönünde belirleyebilirler. ya da kimisi için din hiçbir şey ifade etmez, hayatında inandığı ya da inanmadığı bir şey olarak bulunmaz. tabi nerde bizde o medenî cesaret? bu öneriyi meclise taşısan, bu zihniyetle "dinsiz mi yapacaksın çocukları" cevabını alıp üstüne dayak da yersin.
    (bohemian, 27.04.2008 17:09)
  12. darbeci paşa kenan evren'in bu ülkeye hediye(!)lerinden birisidir.

hepsinden öte bu ülkede doğan kim olursa olsun kimliginin din hanesine müslüman yazılması daha agirdir kanımca.
    devletin verdiği kimlikte din ibaresi var. daha yeni doğmuş bir çocuğa laik bir ülkede din dayatılıyor. hani devlet dinsizdi? hani devletin dini olmazdı? e peki bu ne perhiz bu ne lahana turşusu??

acaba hiç soruldu mu o çocuğa, velisine,vasisine bu çocuğun dini nedir diye? yok. çünkü başka bir dine mensup olması ya da ateist olması söz konusu olamaz. bu ülkenin % 99'u müslüman zaten değil mi? istatistiğinizi yerim ben sizin.
    (asayisberkendal, 12.01.2009 21:02)
  13. bu ülkedeki herkesi türk sayarak 'ne mutlu türküm' dedirten zihniyetin bütün ülkeyi müslüman saymasının bir uzantısıdır.
    (taqıntı, 12.01.2009 21:04)
  14. seçimli olması her ne kadar mantıklıysa, zorunlu olması bir o kadar mantık dışıdır..
    (taqıntı, 12.01.2009 21:16)
  15. zorunlu hayat bilgisi, zorunlu matematik, zorunlu fen bilgisi kadar saçma bir uygulamadır. devletin bir çocuğu 6 yaşından itibaren 8 yıl boyunca günün belirli saatlerinde bir binaya zorla hapsetmesi kadar yanlıştır.
    (fen liselim, 12.01.2009 21:32)
  16. insanlara "nasıl" düşünmesi gerektiğini öğretmeyen, yaşamında kullanmayacağı bilgileri kafasına, poşete elma koyarmış gibi dolduran çarpık bir sistemin çarpık bir ürünü.
    (tarafsız yazar, 12.01.2009 21:41)
  17. zorunlu olması ne kadar doğru tartışılır ama en azından içeriği doğru düzgün olsa bari. islamiyet i müslümanlar, hıristiyanlığı yine müslümanlar anlatıyor. bir dini anlatırken o din tarafından bakan birinin anlatması gerekir diye düşünüyorum. zorunlu olmasına gelince, eğer içeriği doğru düzgün olacaksa dinler hakkında bilgilenmek kimseye zarar vermez aksine kültür olmuş olur. inanan veya inanmayan dinler hakkında bilgilenebilir, çok da güzel olur.
    (gibigibi, 12.01.2009 23:40)
  18. ülkemizin kanayan yaralarından biridir. pamuk koyacak değilim, biraz da ben kanatayım.

şimdi efendim zorunlu ya da seçmeli olması çok tartışılıyor. zorunlu olması saçma tamam ama seçmeli olması da ayrı bir saçma. herkesin din dersini seçtiği bir sınıfta seçmeyen birine iyi gözle bakmayacaklardır. bu olayı ankara, istanbul gibi şehirler için değil de daha muhafazakar yerler için düşündüğümüzde mutlaka toplum baskısı olacaktır diyebiliriz. ayrıca madem seçmeli din dersi. çocuklar din dersinde görmek istedikleri dini seçebilir. yani hristiyanlara özel ders verilebilir, müslümanlara ayrı ders verilebilir. fakat bu tümden saçmalık. çocuklar arasında dine dayalı bir ayrım yapılmış olur ki "ahmet hristiyan mı laaa" muhabbetleri yüzünden ortalık karışabilir. zaten bu son teoriyi ben ortaya attım. şu an geri çekiyorum.

ayrıca bu dersin müslümanlığı değil de dinleri öğrettiğini söyleyip dururlar. hani "hristiyanlık böyledir ama sonra böyle olmuştur. o yüzden en büyük islam" şeklinde cümle aralarında hristiyanlığa falan da gönderme yapıyorlar ama birbirimizi kandırmaya gerek yok hepimiz okuduk bu dersi. ben hocanın sınıf listesinden adam kaldırıp "fatihayı oku lan" dediğini bilirim. uygulamalı namaz kılmayı öğretme dersleri olurdu. o din hocası karşısındaki çocuğun müslüman olmama ihtimalini hiç düşünmez, müslüman değilse de "not korkusu"yla müslüman yapıp cennete gitmeyi hesaplıyor olabilir.

şimdi çocuğun din dersinden 1 aldığını varsayalım. neyi gösteriyor bu. çocuk ahlaksız mı, yoksa dinsiz mi. fatiha'yı ezbere bilmediği için bir çocuğu cezalandırmak ya da fatiha'yı bilmediğini herkese duyurma çabası nedir. kimse fatiha'yı ezbere bilmek zorunda değil, fatiha'yı ezberletmesi için kurulmuş din okulları da var ülkemizde ama gel gör ki her çocuğumuza din eğitimi veriyoruz. doğar doğmaz nüfus cüzdanlarına "dini islamdır ulen" yazıyoruz. reşit olana kadar bekleseydik be hacı. belki çocuk yarım akıllıdır, din düşmez ona, bunlar hep ihtimal.

evet müslümanım, din derslerinde de göt korkusuyla tüm sureleri falan ezberleyip 5 alırdım, ama din dersinden 1 almış birinden daha ahlaklı ya da daha iyi müslüman değilim. din gibi bir kavramı ders çalışıp çalışmamaya göre puanlamak "çocuğunuz çok zeki maşallah bu kafayla 14 yaşında hacca da gider" demek gibi.

yani bu olayın saçmalığı ben bu dersi alırken bunları düşünecek kadar olgun değildim, ders programında din varsa oturur sure ezberlerdim, katilcilik diye ders olsa adam doğrama sanatlarına çalışırdım. işte asıl sorun bu, ne sen neyi ne için öğrettiğini biliyorsun ne de karşındaki çocuk neyi ne için öğrendiğini biliyor. böyle bir eğitim anlayışı olmaz. olmamalı. hele böyle bir eğitim anlayışı din konusunda uygulanmamalı.

"ülkenin % 90 bilmem kaçı müslüman o yüzden zorunlu din dersi çok normal" diyenler oluyor bir de. o hesaplamaları yaparken nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanında "islam" yazanların sayısına bakıldığını söylemekte fayda var. yukarıda da dediğim gibi 2 günlük çocuğun nüfus cüzdanına "islam" yazarsan o oranın %99 çıkması bile normal gelir bana.

neyse konu dağıldı. zorunlu olan hiçbir şeyi sevmem zaten, o yüzden kaldırılsın bu ders. 2 ders daha beden dersi falan konsun. haftada 4 saat beden dersi iyidir iyi.
    (peace sells and i m buying, 04.02.2009 15:57 ~ 16:14)
  19. laik bir devlet olan türkiye cumhuriyeti'nde yoktur. türkiye'de olan şey "din dersi" değil, "din kültürü ve ahlak bilgisi dersi"dir. din öğretmekle, din kültürü öğretmek aynı şey değildir.
    (senin olmaya geldim, 25.04.2009 16:07)
  20. ders hocalarının angutluklarıyla meşurdur.ha bir de sınav sorularıyla..

soru: aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

a) bütün varlıklar değişmez yasalarla yaratılmıştır.
    b)hayat,allahın kurduğu düzen içinde sürmektedir
    c)evren,tesadüfen ve evrimleşerek oluşmuştur.
    d)evrendeki fiziksel yasalar,allahın çizdiği kaderdir.

evet şimdi bir durup cevabı tahmin edelim.aa ne var bunda düşünecek elbette c şıkkı.
    (yaşanmıştır)
    (tvdeki kız, 13.05.2009 12:39)
  21. 12 eylül'le yeşeren ve bir tarafıyla sola, diğer yönüyle siyasal islama devlet merkezli bir karşı direnç merkezi oluşturmak için üretilen türk-islam sentezinin milli eğitim sistemi içerisindeki tezahürüdür. kenan evren'in sözleriyle ifade edecek olursa, "e iki rekat da namaz kılmayı bilin artık" zihniyetiyle bugünlere dek gelebilmiş olan yüz karasıdır. henüz 13-14 yaşında olan ve sünni müslüman olmayan bir öğrencinin "ya hoca derste namaz sözlüsü yaparsa" psikolojisiyle korka tırsa okula gitme nedenidir.
    (kaltwinter, 20.07.2009 13:15)
  22. kaldırılması konusunda net bir adım atılmamış konudur.

net adım atılmış olanı için: (bkz: yök ün katsayı uygulamasını kaldırması)

kafası karışanlar için: (bkz: demokrasi)
    (jenerik yasamlar, 22.07.2009 13:23)
  23. (ağla ağla geçer, 22.07.2009 13:24)
  24. madem o zorunlu, bari din seçmeli olsaydı dediğim şey.
    (alkolik2000, 18.08.2009 09:41)
  25. fantastik bir uygulam.

allah'ın bile zorlamadığını maarif zorluyor.
    (suskungeveze, 18.08.2009 09:59)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil