zinanın suç sayılması sorunsalı 

adana çık aradan

1. toplumumuzdan da yer yer destek bulan, ancak toplumun bir çok kesiminin her boku yemesi sebebiyle filen zaten sallanmayan, yaşadığımız günlerde ise bunu bir yasa haline sokan, yasayı meclise taşıyan ve orada bu yasayı oylayacak bir kısım milletvekillerinin de çok eşli olmaları sebebiyle suçlu kapsamına girecekleri hiç düşünülmeyen * toplumda tartışılması gereken ve ahlak kavramını yasaklarla sınırlandırıp, aslında zinaya teşvik edeceği de unutulan sorunsal
    (stocky2001, 30.08.2004 20:10)

2. "allah ve kuran partisi bu yasayı çıkartırsa, imam nikahlı bir dünya çift de bu yasa kapsamına girmez mi" sorusunu akla getiren sorunsal.
    (ufkabakan81, 30.08.2004 20:36)
  3. (bkz. alan memnun veren memnun)
    (livingdeath, 30.08.2004 21:04)
  4. her ne kadar yaparken hoşumuza gitse de, zina doğru bir davranış değildir. oldu olacak los angeles insanları gibi sokaklarda sevişelim. şimdi denecek ki, o kadarı da fazla. bu işler adım adım ilerler.
    (aqua, 30.08.2004 21:08)
  5. "akp, imam nikahlıları yargılanmaktan kurtarabilmek için, zinayı şikayete bağlı suç haline getirmek istiyor." lafı üzerine ne kadar dinine bağlı bir insan da olsam, kanun çıkınca imam nikahlı milletvekilleri için zina suçlamasıyla savcılığa başvurmama karar verdiğim sorunsal.
    dip not: sorunsal sıfattır yerine isim olacak başka bir kelime bulalım
    (stocky2001, 02.09.2004 08:19)
  6. tamer karadağlı ve mehmet ali'ler için müebbet durumu
    (knightcoder, 02.09.2004 08:53)
  7. "devletin yatak odasında işi ne ?" dedirten kanun tasarısı'nın türk halkı'nda yarattığı sorunsal
    (ufkabakan81, 03.09.2004 22:36 ~ 04.09.2004 22:57)
  8. imam nikahını yasallaştırmanın ilk basamağı. zina suç sayılacak, kadın şikayet edecek, koca yakalanacak, imam nikahlı olduğu anlaşılınca serbest bırakılacak. gene bir yasa tasarısı ile imam nikahı resmiyete binecek. imamlarda gizli gizli imam nihakı kıymaktan kurtulacak. (bkz. 20 milyona imam nikahı kıyılır)
    (ling, 04.09.2004 08:33)
  9. zinayı suç sayarak hibir şeyin deiştirilemeyeceği gerçeğini de unutmamak gerekir. şöyle ki zinanın suç olduğu kimi islamı devletlerde - bazı batı medeniyetlerin de de var lakin uygulanmamaktadır. örneğin abd'nin 20'ye yakın eyaletinde yasaktır zina.- aids'li insan sayısı artmaktadır. bunun da sebebi bu insanların sağlıklı cinsellik yaşayamayıp, uzakdoğudaki faişelere akın etmeleridir.

yeni tck'da 'beni aldattı' diyerek eşini öldüren erkek için de 2.5 sene hapis cezası düşünülmektedir. tamam kimse aldatmanın doğruluğunu savunamaz lakin bir can da asla bu kadar ucuz olamaz.

15-18 yaş arasındaki iki gencin kendi rızaları ile cinsel ilişkiye girmeleri bile tck'ya göre yasaktır.

cincel ilişkiye girebilmekte insanların kişisel hak ve özgürlüklerindendir. devletin bu olaya birincil derecede müdahale etmesi insanı 19yy öncesine götürmektedir. 'anadolu kadını istiyor' derken oturup biraz düşünülmelidir. fakirlerin %70'ini kadınların ve çocukların oluşturduğu bir toplumda o anadoludaki kadın kocasını şikayet edebilir mi? şikayet eder ise yaşamını nasıl sağlar? bu kadını yaşatırlar mı? kadınların sosyal hakları nelerdir? kadınların ne kadarını okutabilmekteyiz? ne önemi var değil mi bunların, evlenmeden sevişmesinler yeter...

düzeltme: "15-18 yaş arasındaki iki gencin kendi rızaları ile cinsel ilişkiye girmeleri bile tck'ya göre yasaktır." demişim ama bu değişmiş ki artık suç da değilmiş. kızın rızası varsa adli takibat yapılmıyormuş. -düzeltme için ülgen'e teşekkürler-
    (sifirdankucuk, 06.09.2004 10:58 ~ 29.01.2007 13:42)
  10. copy-paste gibi olsun istemiyordum ama bunu yazmak zorunda hissettim kendimi. tempo dergisi'nin haberi:
    "akp'nin zinadan başka sürprizleri de var:
    -gençlere sevişme yasağı
    -yeniden bekaret kontrolü
    -namus cinayetine indirim
    ...başta gençler olmak üzere toplumun büyük kesiminin gündelik yaşamını kökten sarsabilecek yasalar uygulanmaya başlanacak. bu uygulamalar da kanun uygulayıcılarını adeta birer 'ahlak polisi-zabıtası' durumuna getirecek. sokakta el ele tutuşanlar istendiği takdirde hapis cezasına çarptırılabilecek, bekaret kontrolü gibi çağdaş anlayışla bağdaşmayan uygulamalar nedeniyle namus cinayetlerinde akıl almaz artışlar gözlenebilecek."

korkuyorum!
    (captoll, 09.09.2004 17:18 ~ 17:20)
  11. yeni neslin, televole nesli olarak yetişmesini ve mankenlerin kucaktan kucağa atlamalarını önleyeceği için desteklediğim fakat mantığa tamamen aykırı bir durum olduğu için karşı çıktığım sorunsal.

öyle ki, eğer zina kanunla önlenmiş ise, yapılmış yapılmamış kimin umrunda olur ki? düşünsenize, eşiniz sırf ceza almaktan korktuğu için başkasıyla beraber olamayacak, yoksa ohoooouuuooo.
    (whopper, 09.09.2004 20:23)
  12. abdullah gül yaptığı bir açıklamada "bütün bir reformun sadece bir yasanın gölgesinde kalmış olmasından dolayı üzüntülüyüz." demeciyle düşüncelerini dile getirmiştir. satır aralarını okursanız şunu anlarsınız "biz aslında bu yasayı diğerlerinin arasına kaynatmak istemiştik ama olmadı. lütfen daha fazla kurcalamayınız."
    bilginize
    (mavio, 10.09.2004 23:17 ~ 23:18)
  13. suç sayıldığında suçluların yakalanma anlarının çok merak edileceği aptal şey..
    (neverland, 21.09.2004 17:47)
  14. toplum düzeni sağlamakta kullanılan ahlak kurallarının yaptırımlarının artık yetersiz kaldığı idraki ile yasal yaptırım sağlanması amacıyla ortaya atılmıştır.

ayrıca zina yaptığı belgelenen eşin, diğer eşten tazminat alamama gibi bir hakkı da vardır. yeri geldi söyledim.
    (right lane must exist, 05.05.2005 17:38)
  15. oldu olacak bacak aralarımıza sayaç taksınlar da hasılat belli olsun. zaten üniversitelerde kız-erkek ilişikilerini baltalamak için ellerinden geleni yapıyorlar. pek çok lisede haremlik selamlık eğitim veriliyor.
    bir aralar liselerde, kız öğrencilere bekaret kontrolü yapılsın gibilerinden laflar dolaştı ortalarda. bakire olmayanların okulla ilşkisi kesilsin dendi. bu resmen kişinin özgürlüğünü kısıtlamaktır.
    sırada ne var?
    elbette '' kimin eli kimin şeyinde'' gibi bir kaos ortamı tasvip ettiğimiz birşey değil. ancak yapılan işin altındaki niyeti iyi görmek lazım. böyle bir yasanın devamı da gelir..
    (miçemez, 15.06.2006 18:17 ~ 07.03.2007 22:11)
  16. iki erişkin insanın cinsel temasına zina diyip suç sayan zihniyet 16 yaşındaki bir kıza tecavüz eden 47 yaşındaki adamı eğer kızla evlenirsen diyerek serbest bırakır. sorarım size hangisi suçtur denilebilir. ve ben bunu yapan insanlara sadece sizin zihniyetinizle zina yaparım diyorum.
    (abstract, 01.10.2007 01:49 ~ 01:59)
  17. iki kişinin seks yapıp yapmamasına hangi merci karışma hakkını bulabilir ki? zaten bunun takibi, tespiti falan da çok çok zordur. dini nikah, mutaa nikahı vs ile olay kitabına uydurulabiliyorsa birileri de çıkar biz beyin nikahı yaptık kendi aramızda der, bu da bizim inancımız der, olay orada biter.
    (arapbebek, 01.10.2007 10:22)