elealı zenon ve
kıbrıslı zenon olmak üzere ikiye ayrılan zenonlardan biri. başlığa ve ilk giriye konu olan zenon elealı'dır.
------
elealı zenon-----------
antik yunan yiğidolarından biridir.
aristoteles'ten duyarız şanını ekseri. henüz sistematik yahut
antroposentrik felsefe dönemi başlamazdan evvel doğa felsefecileri arasında "gerçeklik birdir", "nalakası var babuş, gerçeklik bildiğin dualdir", "ya hocu bisktir git, gerçekliği bana mı annatıyosun, o kök gibi çoğuldur" kabilinden tartışmalar yapıldığı dönemde yaşamış bir abimizdir zenon. ingilizcede "n" si atılır "zeno" denir.
değişimin olmadığını ve monizmi savunan
parmenides'in öğrencisidir. bu öğretiyle bütünleşen elea okulundan olduğu için elealı zenon diyoruz kendisine. ha bir de kıbrıslı zenon var, o stoa okulunun kurucusu. hiç alakaları yok bittabi. kıbrıslı olan bir lokma bir hırka tadında yaşarken, bizim elealı paso greek style ediyodu... şaka lan, nalakası var.
parmenides'in tam zıddı felsefi görüşe sahip
herakleitos (ki kendisi değişimi savunan sönmez neferdir) "değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" yahut "bir derede iki kerem yıkanamazsın akıllım" derken çok cool ve seksi görünüyordu. bunu gören zenon içerlemiş ve "vay efendim sen misin benim hocamın hakkında ileri geri laf eden, ben bir iki paradoks bulayım da senin aklını alayım, behlül kılıklı" demiştir. akabinde pek meşhur zenon paradokslarını ileri sürer. bu paradokslarla çok kız yemişliği vardır. ben aristoteles'in yalancısıyım.
laerteli diyojen'e sorsan daha ne hikayeler varmış ama ben burada zikretmek istemiyorum. beni ne ilgilendirir elalemin antik uçkuru. hiç.
en önemli özelliği de yine aristoteles'in belirttiği gibi diyalektiğin kurucusu olmasıdır. ha gerçi sofistlerden sonra gelen
sokrates diyalektiğin ağa babasıdır; zenon'u sekize katlamıştır, o ayrı. yeni eskilerden bir de
kierkegaard var. o da iyi diyalar eklektiği.
------
elealı zenon-----------
o değil de benden felsefe öğretmeni falan olmazmış hocu.