zaragoza 

adana çık aradan

1. ispanya'daki aragon krallığının başkenti. fazla tarihi bir birikimi olmamasına rağmen ellerinde olanı çok iyi değerlendirmektedirler. del pilar görülmeye değer yapılardandır, muazzam bir mimarisi vardır, istiklal caddesi tadında bir yolun sonunda tüm haşmetiyle karşınıza çıktığında donakalırsınız. hala halk tarafından klise olarak kullanılmaktadır, içinde çok sayıda şapel bulunur. tavsiyem tarihi mekanlardaki görevliler dahil olmak üzere çok az sayıda kişi ingilizce bildiğinden ön araştırma yapılarak gezmeye başlanmalıdır zira ingilizce bir soru size bir araba ispanyolca lafla geri döner, kibarlıklarından olsa gerek cevap vermemezlik yapmayıp, ne biliyorlarsa anlatmaya çalışıyorlar ve anladığınızdan emin olmadan sizi bırakmıyorlar.

bir parçası şehir senatosu tarafından hala kullanılan alijafera kalesini de gezilmeli, belki de tek ingilizce rehberi burada bulabilirsiniz. rehber demişken benim eskaza bulabildiğim bir rehber bana yapıları anlatıyordu ve türk olduğumu bilmeden şu cümleyi kurdu "müslümanlar bize mimariyi öğretti, biz devam ettik ! ".

eğer ankarada yaşıyorsanız iklimi size yabancı gelmez, endüstrileşmiş bir kent olduğundan sıklıkla gri bir görüntü verir, genelde buraya gelen turistler en fazla 2 gün kalırlar ama bana sorarsanız en az 1 hafta kalınmalı, şehrin tuhaf bir çekiciliği var.

flamenko dinleyip geleneksel ispanyol danslarını izlemek burda mümkün değil, bunun için valencia gibi güneydeki şehirler tercih edilmeli.
    (volga, 04.01.2007 11:02 ~ 11:04)

2. (bkz: real zaragoza)
    (sycrone one, 04.01.2007 11:04)
  3. (bkz: universidad de zaragoza)
    (kaytan, 21.06.2008 13:00)