neşet ertaş'ın çok güzel bir türküsü...
yerköylü bir arkadaşımın anlattığına göre hikayesi şudur; zahide köydeki kızlardan biri öyle en güzel kızı falan da değil, aslında pek güzel de değil ancak köyde bir delikanlı var ve çocukluğundan beri zahide ye aşık ama zahide delikanlıya aynı hisleri beslemiyor yani durum tek taraflı aşk..yalnız delikanlı zahide ye evlenmek istediğini söylüyor yine de, zahide kabul etmiyo ve o arada başka bir köyden zahide yi istemeye geliyorlar ve bi süre sonra zahide gelin olup başka bir köye gidiyor..delikanlı kimseyle evlenmiyor ve zahide yi hiç unutmuyor..yıllar geçiyor delikanlı ortayaşlı bir adam olmuş artık ,ancak hasta üstelik hastalığı ilerlemiş yani ölüm döşeğinde ama son nefesini veremiyor, köydeki yaşlılar diyor ki zahide yi görmesi lazım gidip zahide ye haber verelim..ama zahide istemiyor gelmeyi falan evli bir kadınım olmaz diyor yalvar yakar getiriyorlar, adam kafasını kaldırıyor yatağından zahide yi görüyor zahidem geldin diyor ve ölüyor..bu türküyü de orda ağıtçı kadınlar varmış bir dönemler bu hikayeyi baştan beri bilen bir ağıtçı kadın yakıyor neşet ertaşise daha sonra derleyip günışığına çıkarıyor..
aşkı anlatan en güzel türkülerimizdendir.
zahide’m kurbanım n’olacak halim
gene bir laf duydum kırıldı belim
gelenden gidenden haber sorarım
zahidem bu hafta oluyor gelin
ezeli de deli gönül ezeli
çiçekdağı da döktü m’ola gazeli
dolaştım alemi gurbet gezeli
bulamadım zahide’mden güzeli
gurbet ellerinde esirim esir
zahide’m kurbanım hep bende kusur
eğer anan seni bana vermezse
nemize yetmiyor el kadar hasır
(pilin, 19.09.2007 23:39)
"zahide guuuuuuuuuurbanım n’ooooolacak halim
gene bir laf duydum kırıldeeeeeyyyyyyyyy belim"
mehmet ali erbilin bol bol taciz ettiği, bu durumdan utanıp sıkılan ama sesini çıkartmayan sarışın kadınlardan biri.
orhan hakalmaz yorumu dinlenesidir.
zahide dinin emrettiklerini yerine getiren, haramdan kaçınan kimse...
(xaary, 08.11.2009 02:45)
neşet usta'nın haricinde zeki müren yorumunun da dinlenilesi olduğu güzelim türküdür.
zahidem gurbanım sözünden sonra halktan %100 alkış gelen hoş neşet ertaş türküsüdür.
şanslı bir kadın, adına bu kadar güzel türkü yazılmış.