yanlış hatırlamıyorsam colt* firması uzmanları tarafından (winchester da olabilir firma) dünyanın en kullanışlı ve etkili kılıç dizaynı (hatta delici aletti kelime olarak) olarak nitelendirilmişti. evet samurai kılıçları değil.
düşününce zaten, çatal şekli yeterince avantaj sağlarmış o zamanlar herhalde.
hz muhammed'in hz ali'ye hediye ettiği rivayet edilen kılıç. alevi gençlerinin boyunlarından eksik olmuyan kılıçtır aynı zamanda. şahsen küçük ve gümüş olanları tercihimdir...
arapça iki parça demektir.islam inancına göre ağzı iki çatallı olan bu kılıç bedir savaşında hz.muhammed e tanrı tarafından gönderilmiş.hz muhammed de savaştan sonra amcasının oğlu ve damadı olan hz.ali ye vermiştir.
hz. muhammed'in bedr savaşından sonra ganimet olarak aldığı kılıçtır. daha sonra hz.ali'ye hediye etmiş, hz. ali'nin ölümünden sonra da abbasi halifelerine geçmiştir. daha sonra da osmanlı'da özellikle yeniçeri bayraklarında önemli bir simge haline gelmiştir...
çatal ucu ile darbeleri farklı şekilde bloke edebilen ve vücuda genel arap kılıç larında olduğu gibi acısız ve rahat girerken çok da ganiş bir yara açan çıkarken de ucuna dalağı ciğeri de takıp çıkan bir tasarıma sahip kılıç ve türleri...
sıffın savaşında hazreti ali savaş meydanına ilk gedliğinde bir kaç kişiyi tepeledikten sonra artık kimse onun karşısına çıkmaya cesaret edemez. hazreti ali de kılık değiştirip meydan okumaya başlar. muaviye'nin tarafından birisi kim olduğunu bilmeden meydan okumayı kabul eder ve son sürat birbirlerine doğru at sürmeye başlarlar. hazreti ali zülfikarla adama doğru bir hızlı bir hamle yapar fakat hiç birşey olmaz. herkes hamlenin boşa gittiğini düşünür ve hazreti ali'nin kimliğini bilenler nasıl olup da kendisinin böyle bir hamleyi kaçırdığını merak ederler. ancak bir süre sonra bir de bakarlar ki hazreti ali'nin karşısına çıkan adamın belden aşağısı at üstünde devam ederken belden yukarısı yerde yatıyor. işte böyle de bir kılıçtır.
the message (çağrı) filminde kronolojik olarak yanlış gösterilmiş kılıçtır. filmde bedir savaşı esnasında hazreti ali'nin elinde olarak ilk çarpışmada kullanıldığı gösterilir. lakin kılıç bedir savaşı'nın ganimeti olarak peygamberimiz tarafından bir müşrikten alınmış, uhud savaşı'nda hazreti ali'ye hediye edilmiştir.
eskiden boğaziçi üniversitesi güney kampüsü girişii karşısında bulunan ve gece geç saatlere kadar açık bulabildiğimiz fakir ama gururlu börekçi..artık yok..ağla1
kanal 7'nin yeni dizisidir. lakin dikkatimi çekmesinin sebebi, tanıtım filminin sonunda, counter-strike'daki temel ekipmanlardan biri olan bıçağın ikincil* kullanımdaki sesini kullanmalarıdır...
televizyonu sadece dinlerken, kulağıma bu ses çalındı ve saniyenin onda biri kadar zamanda, bunun ne olduğunu anladım... saniyenin geri kalan kısmında "oha artık, yuh..." şeklinde iç geçirmekteydim.
zamanında bu oyunu oynarken, zülfikarskini kullananlar görmüştüm ama, zülfikar diye dizi yapıp bu sesi kullanacakları aklıma gelmezdi...
izleyebilene videosu efendim; (bkz: http://www.youtube.com/...)