yuzde52 koç holding ile taşak geçti 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. (bkz: kariyerizm tehlikeli bir virüstür)
    (pa, 31.03.2007 02:12)
  2. eylem ciddiyetinden yoksun olduğunu gördüğüm bir eylemdir. ben karşı olmasam da bir takım insanın kariyer günlerine, bu günlere gidenlere belirli sebeplerden dolayı tepkili olmasını anlarım. isteyen bu günleri protesto da edebilir, kesinlikle yadırgamam. ibrahim tatlıses'in deyimiyle "saygı duyuyorum".

ancak madem ki bir şey protesto edilecek, bunun ciddi, mantıklı ve göreceli olarak saygılı şekilde protesto edilmesi gerekir bana göre. en azından kötü amaç taşımayan bir bayana, ancak kendi ellerine yakışacak uzuvlar fırlatmaları bence tamamen ciddiyetsizlik ve saygısızlıktır.

eğer ki bu yaptıklarına karşılık "biz anarşistiz bilader ne saygı duyacam ibne emperyalistlere." gibisinden bir savunmayla geleceklerse, başarılar dilerim; zira böyle ciddiyetsiz ve başarısız eylemlerle kalktıkları deparın ömrü en fazla 2-3 kelebek ömrüne denk düşebilir. farkındayım, yukarıdaki çok saçma bir savunma oldu; ancak böyle saçma bir hareketi savunmak için uydurulabilecek yegane savunmanın o tarz bir şey olduğu görüşündeyim.

anarşizm konusunda ne yazık ki mülksüzler'den öte bir bilgim yoktur. bu yüzden görüşlerini sorgulama, tahmin etme hakkını kendimde görmüyorum; ancak yapılan eylemi ciddiyetsizliğini ve saçmalığını eleştirmek için onlarca kitap okumaya gerek yok. sahneye koç taşşağı fırlatmayı süper eylem olarak gören bir grubun da ömrünü fazla uzun görmüyorum. umarım duvar boyayıp, taşşak fırlatmaktan daha ciddi ve planlı eylemler yapabilirler.
    (twinkle, 31.03.2007 02:48 ~ 02:54)
  3. "ayıya oyna demişler, götüyle dağları devirmiş" atasözünü hatırlatan eylemdir.

eylemi yapanların niyetlerini anlıyorum, vermek istedikleri mesaja katılıyorum. ayrıca bu tür bir çaba içerisinde olmalarını da alkışlıyorum, ama malesef yöntem her zamanki gibi hayvanca. taşak fırlatmak, sis bombası atıp stand parçalamak, özgürlükleri savunurken insanların özgürlüklerini gaspetmek başka türlü nasıl açıklanır bilmiyorum.

çok aceleciler, çok çocuklar. oysa çok yaratıcı bir nokta saptamışlar. şöyle güzel, kocaman bir taşak pankartı hazırlarsın, altına "koç bizimle taşak geçiyor, köleleşmeyin" yazar, kariyer gününde salonun girişine yakın bir yerde açar ve sessizce beklersin. o "köleler" buna gülerler ve düşünürler. belki içeride daha dikkatli olurlar.

kulaklarını sana tıkamazlar. ertesi gün okulda yanına gelip "abi çok komiktiniz ya, helal olsun eheh" derler, sen derdini anlatırsın, dinlerler. zaten dinlerlerse hak verirler. arkadaşlarına olayı "ya bizimkiler bi taşşak geçti koçla görecektin olum şahaneydi" diye anlatırlar. eve dönerken otobüste söylediklerinizi ve geleceklerini biraz düşünürler. koç'a daha bir yandan bakarlar. sevgiyle, barışla, kaliteyle daha kolay başarırsın.

terör nedir, hayvanlık yaparak korku salmaktır. şimdi herkes onlardan korkuyor, ne başarı. anarşizm'in nasıl bir şey olduğunu hem böyle gösteriyorlar, hem de sonra "anarşik terörist" deyince kızıyorlar.
    (me vale madre, 31.03.2007 04:17 ~ 04:32)
  4. kıymeti cehaletimizden menkul bir hadise. gözlerim yaşardı gri hücrelerim parladı söndü, o ne zeka öyle?

tuhaf bir milletiz. pek çok şeyi kendimiz keşfederek değil de taklit ederek yaptığımız için bir türlü uymuyor yerli yerinde durmuyor. ne yapsak sırıtıyor. ne güzel de karşı çıktınız kapitalizme değil mi aferin size. boğaziçi'nin zeka anlayışı ve espri düzeyi bir kadına taşak (heykeli mi biblosu mu herneyse) fırlatacak düzeydeyse yazık gerçekten. iki defa izlemeye çalışmama rağmen sonuna kadar tahammül edemedim.

zor geliyor çünkü adam gibi bir konuşma hazırlamak; karşındaki insanın verileriyle kapışacak argümanlar ortaya koymak emek istiyor sevgili kardeşlerim. bu kadar ucuzlatmayın bari işi. ortaya kuduz bir köpek salsan o da dağıtırdı ortalığı marifet mi şimdi bu? aferin size aferin.

bir de mazeretleri var ki "köle olmaktansa, onların yaptıkları daha mı iyi?" gibisinden... neresinden tutsan elinde kalıyor. üslup o kadar önemli değilse memeleriyle şarkı söyleyenleri de baş tacı etmemiz lazım. (hoş etmiyor da değiliz)

hepsini geçtim amacına ulaştı mı bu eylem?

not: az önce rahmi bey aradı çok mahcup olmuşlar, çalışanlarına zam yapacaklar ama %50 versek olur mu diye soruyor. %52 yaparsak olur dedim. olacak galiba...
    (aksamustune dogru kis vakti, 31.03.2007 12:31 ~ 23.12.2007 15:32)
  5. "yapmayın etmeyin güzel kardeşlerim"şeklinde erdener abi vâri bir çıkış yapmayı düşünüyorum ama sonra hemen vazgeçiyorum çünkü haklı eylemlerini saçma hale getirebilen, neredeyse terörizm e vardıran üniversiteli arkadaşlarım bizim eve de sis bombası atabilir. anlamakta büyük güçlükler çekiyorum boğazçinin özgürlükçü ortamınından neden rahatsız olur ve neden içine sıçmak ister insan. ben istanbul üniversitesinde okuyorum. her taraf polis, güvenlikçi, sivil polis, kapıda kimlik kontorü-allahtan bizim fakültede yok- vs. etraftaki kameralar vs den sonra geldi aklıma ama gene de yazıcam.
    (bkz: zannedersem tek eksiğiniz yarraktı)
    (evdeki ses, 31.03.2007 12:51)
  6. eylem sınırlarından taşıp, saldırıya dayanmış olan olaydır. olayın içeriğini, yapılış amacını yorumlamıyorum; haklıdırlar ya da haksızdırlar. diyeceğim şu ki, orada sadece sunum amaçlı bulunan bir kişi üzerine fırlatılan koç taşağı, dışarıdan bir izleyen olarak bana hiç de koç holding ile taşak geçilmiş izlenimini vermemekte malesef. bir de bunu iyi bir şeymiş gibi yaymaya çalışmak ve destek verenleri görmek daha üzücü.

ya da ben tehlikenin farkında değilim.
    (finch, 31.03.2007 16:19)
  7. zaten eylem başlığı olarak seçilen "taşak geçti" ifadesi olayın sevimsizliği ve düşüncenin kapasitsizliğini ortaya koymaktadır herhalde. yaptıklarını taşak geçmek olarak nitelendiriyorlarsa kusura bakmasınlar takımları 3 tane gol atıp top dolaştırmaya başlayınca heyecanlanıp "cimbombom fenerle taşak geçiyor" diye tezahürata başlayıp yanındakine de bakıp eki eki diye gülen taraftarlardan pek bi fazla birikimleri yokmuş izlenimleri vermektedir. ayrıca bu yaptıkları taşak geçmek midir ifadenin saf anlamıyla, anlayabilmiş değilim. yarın öbür gün biri gidip mekanlarına pencereden 52 tane koyun boku atsa onlarda yüzde52 ile mi taşak geçmiş olacaklar yani?
    (malina, 31.03.2007 16:28 ~ 16:28)
  8. nerde benim zamanımdaki eylemciler ve eylemler dedirten eylemciler ve eylemler, anladığım kadarıyla. özgüven ve cesaret daha fazla şimdikilerde, zaten para eden de bu değil mi? koç taşağı esprisi, sis bombası, ne kadar yaratıcı ahahahah. ben ilk boğaziçi yıllarımı hatırlarım, o zamanlar sol örgütler bir eylem yapardı, ağzımız açık kalırdı, şaşkınlıktan değil zekaya hayranlıktan. şimdilerde öss ile giren kuşakların elinde demek ki bu işler. yüzde52'ye tavsiyem, abilerinin 2003'te yaptığı irak savaşı protestosunu izlesinler veya dinlesinler bir yerlerden bulup, tiyatro yapmışlardı, sis bombası atmak yerine.

sonuç olarak, boğaziçi'ni koministler basmış diyecek birleri. boğaziçi'nin güzelliği budur çok seslidir diyecem ama diyemiyorum. şimdi bir daha kimse gelmez boğaziçine, gelse de girişte herkesin üstleri aranır tek tek, yani yüzde52 yüzünden yüzde 90 rahatsız olacak, zarar görecek. e hani çok seslilik değil mi? polis sana sis bombası atıp sustursa faşizm oluyor değil mi? ağlattınız eski sol eylemci abilerinizi.

koç holding'in kime ne kadar zamandır maaş vermediğini, kimi ansızın işten çıkardığını belgeleseydiniz çocuklar, koç bir daha zaten hiç bir üniversiteye gelemezdi. ama kaliteli ve zoru yapmak kolay değil di mi? anır orda, at bi sis bombası oh ne güzel.

- sizler koyunlarsınız
    - evet getir koyalım.
    sizin seviyenizde verilecek cevap budur.
    ne kadar tuttun elinde o koç taşşağını?
    (bkz: ideolojiden değil kalitesizlikten nefret ederim)

edit: kalitesiz, yaratıcılıktan yoksun, kaba kuvvete dayanan, en kötüsü karşı kaba kuvvet kullanımını meşrulaştıran, bu şekilde sizden daha yaratıcı eylemleri ilerde zor durumda bırakacak bir eylemdir bu. ha allahtan bana sis bombası atmadınız. ha elinizden gelen buysa, tamam o zaman, anırmaya devam çocuklar.
    (gelirsemkal, 31.03.2007 16:36 ~ 04.04.2007 19:02)
  9. haddini ziyadesi ile aşmış eylemdir.

şimdi tutup da bu gençlere kapitalizmin bireyler üzerindeki etkilerinin kaçınılmaz bir süreç olduğunu, bu sürece ölmemek için tabii olan insanlarla mücadele yönteminin ne olduğunu anlatmaya gerek yok, zaten kendileri de çok iyi biliyorlardır ve yine biliyorlardır ki, sahneye koç taşağı atmak kapitalizmle yahut kölelikle mücadele değildir.

kaygı ses duyurmak, tanınmak, popülerleşmek ise, bunun da daha makul yolları var, şu sözlükte alayımızı erdener abi seviyesine getirdiniz ya, helal olsun. ve o kadar yorulduk ki artık anlatmaktan, içimden makul yolları yazmak bile gelmiyor.

ama şunu söylemezsem, içimde bir şeyler eksik kalır, gerçek eylem, insan için yapılandır, o halde insancıl eylemdir, gerçek insancıl eylem ise, insanların bir çoğunu insan olma yolunda etkiler. eylemin ne yazık ki görünürde hedef aldığı "insan". sen sahneye onu attıktan sonra, kimse senin dediğini dinleyip imana gelmeyecek zaten, ancak daha fazla kutuplaşacak, tutup öbür gün manda boku atacak sana. böyle başlar zaten fimlerde sofrada yapılan kavgalar. nimettir lan ayıp.

sonuç itibari ile, tamam, isimlerini duyurmayı başardılar, ama bir çok soru işareti ile duyurdular.

karanlığa küfredeceğine bir mum yak dediler bize,

yüzde52 ise, mum yakarken, akabinde mumu tenasül organlarına sokuyor sanırım. o mum o şekilde sönecektir gençler, boşuna yakılmış bir mum.

mumu yakmaya eyvallah, ama yakılan mumu eşeğin tenasül organına sokmaya yüz bin kere hayır.
    (müyendis, 31.03.2007 16:59)
  10. haklıyken haksız duruma nasıl düşülür konusunda süper bir örnek. üstelik konuşmacı bir bayan. düşünsenize sizin kız arkadaşınız veya karınız olsaydı o kadın? üzerine koç taşağı atsaydı adamın biri, hemde "koç grubunu" protesto etmek için... sahnedeki kadın rahmi koç mudur? veya onun ayarında birisi midir? madem o kadar meraklıydınız,rahmi koç yatıyla dünya turuna çıkarken bütün habericiler oradaydı.. ona atsaydınız koç taşşşşşşşağını... yazık ya çok yazık. gazetelerde veya haberlerde bu olay "öğrenciler emeği sömürenleri protesto etti" diye mi çıkacak? yoksa "anarşistler kadın konuşmacının üzerine koç testisi" fırlattı diye mi çıkacak?
    (hoşgelmiş dördüncü nesil yazar, 31.03.2007 20:29)
  11. tasvip edip etmemek ayrı bir konu olmakla birlikte, cesaretinden ve yaratıcılığından ötürü takdire şayan eylem.
    (marguis, 31.03.2007 20:44)
  12. bu eylemi hayata geçirenler de alkışlayanlar da hangi üniversitede okuyor olurlarsa olsun zekadan yoksun insanlardır benim gözümde.öncelikle kadın konuşmacıya koç taşşağı fırlatan genç çocuğa dikkatlice baktınız mı hiç? direk kadını hedef alışı ve bir mağara adamı gibi 'koçç taşşşaağıı' diye bağırışı sizde de nefret duyguları uyandırmadı mı? koç gurubuna tepki orada maaşla çalışan bir kadına yapılan bu iğrenç davranışla mı gösterilir ey muhteşem eylemciler? orada çalışan insan ablanız olsa anneniz olsa bu davranışın yapılmasına gönlünüz elverir miydi? yine alkışlar mıydınız o çocuğu? yoksa sizin anneniz ablanız kapitalizmin kalesi olan koç holdingde çalışmaz mı? izin vermez misiniz çalışmasına? ya siz mezun olduktan sonra ne yapacaksınız? müthiş fikirleriniz var ama paranız mı yok? yoksa herşeyin güllük gülistanlık olduğu, insanların mutlu olmaktan yorgun düştüğü sosyalist küba'ya mı gideceksiniz? ama ne olursa olsun hayatında mustafa koç'un sesini bile duymamış bir koç holding çalışanından iş istemeyeceksiniz değil mi? isminizi %52lik genç nüfus oranından almışsınız ama ordaki gençlerden hiçbiri sizi desteklemedi.acaba neden diye düşündünüz mü? eğer düzgün bir şekilde tepki gösterseydiniz sizin yanınızda olacak binlerce kişinin nefretini kazandığınızın farkında mısınız? yoksa o binlerce kişiyi zaten umursamıyor muydunuz?

okan bayülgen daha önce %52 ye destek vermiş.programlarını pek izlemediğim için bu konuda bir bilgim yoktu.fakat birkaç gün önce söyleşide gördüğüm okan bayülgen kesinlikle böylesine terbiyesizce bir eyleme destek vermeyecektir.bunun nedeni de koç holdingi karşısına alma korkusu değil aldığı eğitim ve zekasıdır.
    (izmirist, 31.03.2007 21:39)
  13. videodan görüldüğü kadarı ile oldukça sevimsiz duran eylem. zira bahsedilen eylemin konusu değilir, yapılış biçimidir. özellikle bir bayana haddini aşarak bu şekilde bir davranışta bulunulması yakışmamıştır. haklıyken haksız konumuna düşmenin örneğidir.
    savunulan konunun protesto edilecek kadar önemli olduğunu düşünüp bunu uygulamaya koyarken biraz daha etkileyici, karşındakini zekandan dolayı düşünmeye sevk edecek bir uslüp kullanılması gerektiğinin kanısındayım.
    biraz daha yaratıcı fikirler gerekirdi bu böyle olmamış denilesi eylemdir.
    (rednext, 31.03.2007 21:57)
  14. bu eylem, tuzu kuru küçük burjuva üniversite öğrencilerinin mastürbasyonudur.

http://www.yuzde52.org/...
    (only ash remains, 31.03.2007 22:38 ~ 01.04.2007 01:19)
  15. teoride her türlü iktidara ve yönetim aygıtına karşı çıkan, pratikte ise okulda eylem yapma cesaretini 10-15 kişilik organize gruplar kurmakta bulan anarşistlerin eylemidir. bu tanımı yaparken bile gülüyorum bir tarafımla ama işin gülünecek tarafı yok aslında. bu arkadaşlar zeki ve akademik anlamda başarılı da işin kötüsü.
    (recai pengül, 31.03.2007 23:03 ~ 10.04.2007 20:21)
  16. (bkz: @1308216)
    (kedikara, 31.03.2007 23:47)
  17. konuşmacıya fizikî saldırıda bulunma, kapalı alanda sis bombası yakma, öğrencilere sözlü sataşma, stantlara zarar verme ve yıkma gibi yollar tercih edilerek verilmiş bir tepkidir. bu, yıldırma, malı yakıp yıkma, korkutma, tedhiş içeren bir eylemdir ve sözlükteki karşılığı da terördür.
    (recai pengül, 31.03.2007 23:59 ~ 10.04.2007 20:22)
  18. az da olsa sağlam ayar verildiğini düşündüğüm eylem.
    (rollerpig, 01.04.2007 00:10)
  19. eğer bu eylemi yapanların gerçekten cesareti olsaydı o koç taşağını koç holdingin büyük hissedarlarından olan "koç" lardan birine fırlatırlardı.emekçi bir kadına değil..
    (izmirist, 01.04.2007 00:15)
  20. köle olmaktansa terörist olmayı tercih etmiş insanların eylemidir. orada işini sözleri ile yapan bir insana aynı şekilde karşılık vermek yerine suratına taşak(!) fırlatmak suçtur, aptallıktık, cahilliktir, ne orjinaldir ne de ilgi çekicidir. bu olay doğru amaç için yapılan yanlış eylemlerin en güncel örneğidir.
    (almbfsek, 01.04.2007 00:17 ~ 00:21)
  21. iş görüşmelerinde yaptıkları türlü saygısızlıkların yanında, oldukça saygın kalmış bir eylemdir. kariyer günlerindeki o sahteciliğe verilmiş en güzel cevaptır.

ha sahnede konuşan bir bayana koç taşşağı fırlatmak biraz yakışıksız olmuştur doğru.

(bkz: o kadar kusur kadı kızında da olur)

kararsız edit: kötülenmiş. öyle bir giri girmişim ki hangi taraf tarafından kötülendiği belli değil. bu sefer editle de kotaramayacağız bu işi. hadi hayırlısı.
    (şiirden anlamayan şair, 01.04.2007 00:24 ~ 02:38)
  22. albert long hall'da bulunan öğrenciler arasında bu eylemi onaylamayanların sayısının pek çok olduğunu tahmin edebiliriz. tek bir öğrencinin bile bu eylemcilere tepki göstermemiş olması kimsenin buna cesaret edemediğini yani eylemin baskı ve yıldırma ayağının kısmen başarıya ulaştığını gösterir. tarihi bir binaya sis bombası sokan adama laf etmek için insanın ya deli cesaretine sahip olması ya da canının iyi bir dayak çekmiş olması gerekir.
    (recai pengül, 01.04.2007 00:25 ~ 13:14)
  23. amaçlandığı gibi spektaküler bir eylem olmuş ki insanlar konuşuyor. "bir bayana koç taşşağı fırlatılması doğru mudur" diye bir garip ahlaki tartışmayı da fitillemiştir.
    (man with a digital camera, 01.04.2007 00:40)
  24. bazı insanların hayallerindeki dünyayı kurmalarına yardım edeceğini ibretle duyduğum eylemdir. -afedersiniz- sikli taşşaklı ütopyalarında mutluluklar diliyorum öncelikle kendilerine.

öncelikle bu insanların eylemlerini yaparken estetiğe dikkat etmeleri gerekmediği gibi absürt bir düşünce ile desteklendiğini görüyorum ki o grubun içinde aklıbaşında olan varsa -bence yoktur- onlar bile bu desteği yadırgayacaktır. buzda dans yapılmıyor o salonda! suçu olmayan, ailesinin parasıyla okuyan o yüzdeellikicilerden daha emekçi, en azından kendi parasını kazanan birisine, onu geçtim bir bayana iğrenç bir saldırıda bulunuluyor. şüphesiz ki bu puanlanacak bir davranış değildir. kimse o şeyin nasıl atıldığını eleştirmiyor, eleştirilen başlı başlına o harekettir.

bir de yok insanların yaşama koşulları, yok asgari ücret diyerek iğrenç bir ajitasyon yapılıyor onu anlamış değilim. asgari ücretle geçinmeye çalışanlara ne faydası oldu şimdi o eylemin? tamam faydası olmasını da beklemiyorum, tepki göstermek için de yapılır eylem aynı zamanda. merak ediyorum, acaba asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlara sorsak ne derler bu "tepkiye", bu "eyleme"?

"amca biz sizin asgari ücretle bu koşullarda geçinmenize, emeğinizin karşılığını adil bir şekilde alamamanıza son derece tepkiliyiz. o yüzden bir sömürücü olan koç holdingin bir elemanına koç taşşağı fırlattık. hoşunuza gitti mi?"

evet, aşağı yukarı böyle açıklayabilirsiniz o emeğinin karşılığını alamadığını düşündüğünüz insana bu durumu. ben eminim ki aklı başında insanların ancak binde birinden "oh evladım elinize sağlık." karşılığı alınabilir buna.

konuyu sulandırdım. demek istediğime geleyim:
    eğer ki düzgün bir şekilde koç ve türevi şirketlere karşı olunacaksa, koç'u karıştığı yolsuzluklar, yaptığı haksızlıklar broşürlerle, pankartlarla afişe edilse o zaman daha düzgün bir tepki olur. "köle" diyerek hakaret ettiğiniz insanlara, sizin daha iyi bir alternatif olduğunuzu kanıtlamanın yolu, o "kariyer" sunanların ne bok yediğini adam gibi anlatmaktan geçer. etrafa holy hand grenade fırlatan worm gibi taşşak fırlatmakla ne asgari ücret yükselir, ne de kapitalizm çöker. bu tür eylemler de ancak anarşist geçinen zengin çocuklarının kendini tatmini olarak kalır, kimsenin tepkisini ifade etmez.
    (twinkle, 01.04.2007 01:18 ~ 05.04.2007 15:52)
  25. adı geçen uzuvların kendisine atıldığı kadın muhtemelen küçük çapta bir travma tedavisine ihtiyaç duyacak olsa da, adamlar herhangi bir bildiri dağıtımı veya küçük çaplı bir yürüyüşte yaratılabileceğinden çok daha büyük yankı uyandırdılar. (özellikle de boğaziçi gibi, güney meydanda bir grup insan gösteri yaparken diğerlerinin onları yatarak izlediği bir okulda) efendim bu adamlardan ileride koç grubuna işe girmek isteyecek tipler çıkar mı çıkmaz mı, yöntem terbiyesizlik mi bunların tartışılması bir yana, bence bizdeki asıl sorunun tepki gösterme fobisi olduğunu bir kez daha görüyoruz. yüzde bilmemkaçının "bana dokunmayan yılan bin yaşayıver" felsefesini güttüğü bir toplumda birilerinin birilerini dürtmeye çalıştığını görmek umut verici, her ne kadar adamların yüzde 52'yi oluşturan genç nüfus adına konuşma hakkını kendilerinde görmeleri bayağı bir totalitarizm havası yaratmış olsa da...
    (paranoiagenerator, 01.04.2007 01:23)
 sayfa  / 2