belki ilginizi çeker
  1. · türkiye de kürt yoktur
  2. · türk tarih kurumu
  3. · ermeni sorunu gerçeği konferansı
  4. · türk dil kurumu
  5. · emine şenlikoğlu
  6. · sözde ermeni soykırımı
  7. · murat belge
  8. · elif şafak
  9. · kürdoloji enstitüsü
  10. · abdullah cevdet
gündem
  1. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  2. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  3. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  4. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  5. · 29 kasım 2009 barcelona real madrid maçı
  6. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  7. · yetenek sizsiniz türkiye
  8. · etik hacker
  9. · tali yol

yusuf halaçoğlu  

sayfa  / 2
  1. isviçre topraklarında aranmadığı isviçre'nin türkiye başkonsolsu tarafından bizzat açıklanmış insan. isviçre'de her şikayet için soruşturma açıldığından bir soruşturma açılmıştır sadece hakkında.
    (comatose, 03.05.2005 20:13)
  2. haksız yere aranan insan..

kendisinin aranması bizlere avrupa birliği ve güzide hükümetimizin bizi içine soktukları psikolojik cendereyi hatırlatıyor..avrupa birliği'nin "bizim benimsediğimizi benimse,bizim karşı çıktıklarımıza karşı çık" politikası ve bu politikaya saygı duyup taşşak yalayan iktidarlar sayesine böyle bir olayı yaşadık.

"düşünce özgürlüğünü sağlayın oğlum ipnelik etmeyin" diyen avrupa birliği,içine düştüğü bu yaman çelişki ve hengameden nasıl kurtulur,yusuf halaçoğlu'nu avrupa birliği'nin pis ellerinden nasıl uzak tutarız bilmiyorum..
    (close2death, 03.05.2005 20:16)
  3. (silahşor, 07.02.2007 17:04)
  4. hepimiz ermeniyiz sloganı ve hrant dink in cenazesi hakkında televizyonda konuşmaya başlayınca tutunacak yer aradım, gözlerimden yaş geldi. o kadar insan bir anda nasıl toplanmış, o kadar pankartın parasını kim vermiş, pankartlar bilerek kafa şeklinde (????) hazırlanmış böylece 1 kişi 2 kişi görünüyormuş (nassı yani???), orada taş çatlasa 10000 ermeni olabilirmiş peki geri kalanlar kimmiş, muhtemelen ülkede ayrımcılığı körükleyip huzursuzluk çıkarmak isteyenlermiş analizleriyle beynimi inletmiştir kendisi.

(bkz: öfkeden yazamamak)
    (malina, 20.03.2007 18:52)
  5. türkiye’de yaşayan kürtler’in türkmen kökenli, kürt alevileri’nin ise ermeni kökenli olduğunu iddia eden türk tarih kurumunun başkanı, hesapta..

(bkz: http://www.hurriyet.com.tr/...)
    (jack nicholson, 19.08.2007 15:22)
  6. kürtlerin türkmen, pkk'lı kürtlerin ise ermeni dönmesi olduğunu söylemiştir. bu söylemlerinin delile dayanıp dayanmadığı merakla izlenmektedir.
    (şerbet, 20.08.2007 21:08)
  7. şu ana kadar belgesiz konuşmadığını söyleyen bu bilim adamını sağlam duruşu ile tebrik etmek gerekiyor. ermeniler üzerine araştırmalar yaparken ki bu yaptığı araştırma şecere araştırmalarıdır ve arşiv belgelerinde yer alır. bu tarz belgeler incelendiğinde çok farklı köklere ulaşabilirsiniz. cidden bu ortamda bu sözleri açıkça söylemeye cesaret etmek büyük başarıdır.

edit: kim kendini ne hissediyorsa öyle yaşasın diyen yusuf halaçoğlu herkesin kendi köklerini öğrenmeye hakkı vardır demesi oldukça güzeldir.

16. yüzyıl osmanlı coğrafyası için yapılan bu araştırması bilimsel alanda gerçekten önemli bir kaynak olacaktır. yabancı basın ermeni meselesi konusunda ortalığı birbirine katacak gibi gözükse de bilimsel açıdan belgelere dayanan bu çalışmanın tarihe kaynak olarak kalacak olması gerçekten güzel bir olaydır.

yanlış anlaşılsa da bu konuda zamanı gelince değeri çok iyi anlaşılacaktır. güneş dil teorisi gibi bir temelsiz konuşmaması kendisinin avantajı olacaktır.
    (şerbet, 21.08.2007 11:49 ~ 11:56)
  8. hülya avşar'dan tepki alan tarihçi. kusura bakmasın ama öyle açıklamaya tepki de ilber ortaylı'dan gelecek değil herhalde. aslında ben bugün yarın arto'dan da bir tepki bekliyorum.

(bkz: http://www.sabah.com.tr/...)
    (tembel, 21.08.2007 16:00)
  9. atam sen rahat uyu gibi hikayelerden uyanıp onun kurduğu bu cumhuriyeti ve kurumlarının ne halde olduğunu anlamamız için bir yerlere getirilen zat-ı muhteremlerdendir kendileri.

at yalanı sikeyim inanı felsefesiyle yola çıkmış ve ilgi çekmeyi becermiştir.*
    (abcçdefgğhıijklmnoöprsştuüvyzkızlargeveze, 21.08.2007 16:08)
  10. konu ne olursa olsun meseleye etnik kökenlerin bahsini açarak yaklaşması büyük hata benim gözümde. düpedüz ırkçılık yaptığı.

bu notu düştükten sonra ekleyeyim. hürriyet gazetesinde verilen sözleri şöyle:

"araştırmalarımızda kürt diye bildiğimiz insanların aslında yapısal olarak ’türkmen asıllı’ olduğunu, kürt alevi olarak bilinen vatandaşların ise ’ermeni kökenli’ olduğunu gördük. ülkeyi bölmeye çalışan ’tikko ve pkk’ terör örgütlerinin içinde yer alan insanların birçoğu ermeni dönmesi kürtlerden oluşuyor. tikko ve pkk hareketi bizim bildiğimiz gibi kürt hareketi değildir"

ben "kürtler türkmendir, alevi kürtler de ermeni dönmesidir." demediğini görüyorum. başka yerde etmiş olmalı bu lafları. ya da ben iyi niyetliyim. "kürt diye bildiğimiz insanlar" lafını tüm kürtler değil de kürt diye bildiğimiz bazı insanlar olarak yorumluyorum. neyse, öyle de ırkçılık, böyle de ırkçılık zaten.

edit: poltergeist'in akıl etmesi sayesinde konuşmanın gerçek metnini okudum. hakikaten de adamın iddia edilen lafları ettiği yok. bu arada düşündüm de, yaklaşımının ırkçı olduğunu iddia etmek biraz fazla kaçmış. yaklaşımının ırkçılara malzeme çıkarabileceğini söylemek daha makul olur. bilim insanı olarak vicdanını nasıl rahatlatıyor bilmek lazım.
    (recai pengül, 21.08.2007 16:17 ~ 22.08.2007 02:12)
  11. belgelerle konuştuğunu idda eden , fakat hiç bir belge göstermemiş şahsiyet.
    (bkz: türkiye de kürt yoktur)
    (tembel arı, 21.08.2007 16:19)
  12. (bkz: @1845683)
    (never walk alone, 21.08.2007 23:35)
  13. türk tarih kurumu'nun, ülkü ocakları'ndan özenle ve el değmeden seçtiği şahsiyet. hey maaşallah.
    (thedewil, 21.08.2007 23:38)
  14. bundan önce hep belgelerle konuşmuş,bundan sonra da belgelere konuşacağından emin olduğum atatürk'ün kurduğu bir kuruma sonuna kadar yakışan bilim adamıdır. he buradaki "atayım tutsuncular" belgeyle karşılık vermediği sürece,yusuf halaçoğlu gibi birisini küçük görmüşler,dalga geçmişler hiç önemli değil. yaptıklarıyla ancak kendi küçüklüklerini ve zavallıklarını gösterirler,ötesi yok.

bırakında tarihi tarihçiler konuşsun,aksi durumda zeka düşüklüğünün sergilenmesinden başka bir şey çıkmaz ortaya.
    (idja, 21.08.2007 23:43)
  15. kürtler türkmen, kürt aleviler ermeni, yani kürt aleviler aslında türkmen, kızılderililer de türk. ingilizler aslında anneleri para karşılığı cinsel ilişkiye giren bir ırk. fuck kelimesi nerden geliyor sanıyorsunuz ? fornication under control of king. hahhah. evanjelist kazaklar lübnanlı, baptist çinliler de kanadalı. cezayirliler aslında faşist ispanyollar. ispanyollarda endülüs köpekleri. fransızlar iki ayağı bokta olan horozlar. darwin bunlara maymun demiş bunlar da inanmışlar hahhaha.

hahhahaha

reha çamuroğlu'ndan ayar yedim, çok sinirliyim üstüme gelmeyin.
    (gidiyorum bu, 21.08.2007 23:47 ~ 22.08.2007 00:03)
  16. bilimsel bir tezi dile getirdiği için haksız yere eleştirilen insan. aynı tezi oktay sinanoğlu'da bir kitabında dile getirmektedir.
    (psikopat yazar, 22.08.2007 08:47)
  17. kendisine ayar vermeye kalkanlara bakınca bile sempati uyandırabilmiş bilim adamı. söylediği kelimeler ne kadar çarpıtılsa da tartışmanın boyutu ilerde güzel noktalara gelicek. 1915 olaylarında soykırıma uğradı denilen kayıp ermenilerin, techirden kaçınmak için kürt alevi olmaya karar verdiğini söyleyince kürt alevi vatandaşların hepsi ermeni yapıldı iki günde bu ülkede algıda seçiciliğin ibne olması yüzünden. türk tarih kurumu başkanı olması bile "faşist" olarak etiketlenmeye yetiyor. romantizmin pembe bulutundan kurtulup, ermeni soykırımı dayatmasına karşı elimizi güçlendiren çalışmalara bu şekilde yaklaşmamak lazım.
    (nikos mahlas, 22.08.2007 13:06)
  18. pis kaka hürriyet'in, karalamaya çalıştığı enfes, süpermuhteşem adam.

bakın, hürriyet'in yaptığı röportajın, bant çözümünü aktaralım;

"...araştırmalarımızda şunu gördük ki pek çok bugün kürt dediğimiz insanlar aslında türkmen asıllı, yapısal olarak söylüyorum. ama bununla beraber bir şey daha ifade ediyorum, bunlar fantezi değil söyleyeceğim şey. bugün kürt olarak bilinen hatta hatta şöyle söyleyeyim, kürt alevi olarak bilinen birçok insan da maalesef ermeni dönmeleridir. ve tikko’nun içinde yer alan, pkk’nın içerisinde yer alan insanlardan birçoğu bunlardan. yani bizim zannettiğimiz gibi bir kürt hareketi değil pkk ya da tikko hareketi."

bakın, hiç hakarete varan şeyler, bariz ırkçılık, faşizm kokan söylemler kullanmamış. "dönme" demiş, "maaselef" demiş, "tikko ve pkk'lılar bu etnik gruptandır" demiş.

bant çözümü bu, birisinin yazdığı, "kışkırttığı", "manipüle ettiği" metinler değil. neyse;

bu günkü hürriyet'te, daha iddialı konuşmuş kendisi: "elimde ermeni dönmelerin listesi var ama açıklamam". elinde sadece "ermeni dönmeleri" kanıtlayacak tarihi belge değil, bizzat bu "dönmelerin" listesi varmış. türk tarih kurumu başkanı, "dönme listelemek" ve "vatandaşı etnik gruplara ayırmak, fişlemek" gibi önemli ulvî görevleri yerine getiriyormuş meğerse.

(bkz: http://www.hurriyet.com.tr/...)
    (thedewil, 22.08.2007 13:13 ~ 13:16)
  19. türkiye'deki bilinen resmi ezberin yok olmasının sebebi olabilecek insan. keşke herkes kurcalasa da, soykırımlarda yok oldukları idda edilen ermeni ve de rumların aslında bu toplumda türk veya kürt diye bildiğimiz bazı kişiler oldukları ortaya çıksa. söyleyiş tarzında belki yanlışlar olabilir yusuf hoca'nın ama, 1915-1922 yılları arasında yok olan, bazılarının kıydılar dedikleri ermeni vede rumların aslında türk adları alıp, müslüman olup göçten kaçtıkları gerçeği birazcık tarih okuyan herkesin fark edebileceği bir durumdur. ancak birileri "kürt yok dedi adam" sözleri ile bu çalışmaların üstüne gidilmesi yerine, olayı çalışmalardan uzak tutmaya çalışmaktadır.
    (stocky2001, 22.08.2007 13:28 ~ 13:29)
  20. ermeni lobisinin nefret ettiği bir adamdır. çeşitli ülkelerde gıyaben yargılanmakta ve ermeni soykırımını inkar ettiği için suçlu olarak aranmaktadır. komple teoricisi gözlüğünden bakınca ahanda ermeni lobisi, bu adamı yerin dibine sokmak için dilediği fırsatı yakaladı. her ne kadar orjinal metin, gazete haberi ve bandını göremediğim bant çözümü birbirini tutmasa da işler illa ki bu noktaya, orda olmasa da, çekilecektir.
    (azwepsa, 22.08.2007 13:30)
  21. "neden, neden, neden" sorusu geliyor, beynimde yankılanıyor. ömrünü ırklara adamak, bunların kökenini sorgulamak ve önemli olan ise bunu sosyolojik bir biçimde ve sancılı dönemlerde ortaya koymak. her nasıl hürriyet bunu çarpıtmışsa da asıl bakmamız gereken "kürtler türkmüş" bayağılığını yıllardır aşamamış olmamız. sonunda gelinecek nokta fıkra gibi olacak, mit tarafından işkence gören maymunun "ben filim" demesinden öteye geçemeyecektir.

diğer bir nokta ise araştırma üzerine araştırmalar yapsam, ömrümü bu yola adasam ve "buldum altın rehber" edasıyla " türkiye birçok bulgar asıllı insan vardır" ve bunlar trakyada yaşamaktadır desem bomba olur değil mi? bütün dertlerimize ilaç, sorunlara çözüm olur.

15-20 yıl önce doğuda okulda "türkler karda yürürken, kart kurt sesleri çıkarırmış, kürtler de buradan gelmiş" derlermiş. yıllar geçiyor ama gram türkçe bilmeyen bilse de önemli olmayan vatandaşa "hacı sen türksün" deniyor. aspirin kesmedi majezik verelim mantar hastalığına.

hürriyetin haberine gelince, bu gazeteyi tanıyamadık mı bunca senedir? çarpıtmadan haber yapamıyor adamlar, kızmayın. şirket kültürü böyle birşey.

ama bence konuşulması gereken hürriyet değil. hocamızın çözüm değil saçmalık üreten, eski kafa araştırmalarından öteye geçemeyen sözleridir. hatta bunlar da değil, bu ırkçı mantalitenin bazılarının iliklerine nüfuz etmesidir.
    (yuziko, 22.08.2007 15:26 ~ 15:28)
  22. adamın ne dediğine bakmadan bir yargısız infaz yapılıyor. halbuki halaçoğlu iki ayrı çalışmadan bahsediyor:

birincisi 16. yüzyılda anadolu'da yaşayan boylar, aşiretlerle ilgili. 41 bin aşiret var diye osmanlı arşivlerinden bunları çıkartmış. avşarlar kimdir, ne kadar çadırı var. ne kadar arap aşireti var, hepsi 4-5 yüzyıl öncesini kayıtlarıyla ortaya koymuş. bu adam kürtlerle ilgili de yüzde 30'u türkmen'dir diyor. aynı şekilde türkleşen, kürtler de bulunmaktadır diyor. pek ırkçılıklı ilgisi görünmüyor bu çalışmanın.

diğer boyutu ise ermenilerle ilgili olanı: tehcir esnasında birçok ermeni sürüldü. bunun yanı sıra bir kısmı öldü. bir kısmı ise din değiştirdi, bazı çocuklar ve kadınlar müslüman aileler tarafından korunmaya alındı. yusuf halaçoğlu bunların içinde kendilerini kürt alevi olarak gösteren ermeniler olduğunu söyleyor. işin aslı bu iddiaları ben zaman zaman okuyordum. hatta bunu hrant dink dahi söylemişti: "en çok ermeni'yi kürt aleviler kurtardı" (aksiyon dergisi 26 aralık 2005 tarihli ermeni evlatlıklar kapağı)

halaçoğlu'nun hatası ya da gazetelerin işgüzarlığı var. kayseri'deki konuşmasında konuyu enine boyuna açmayan halaçoğlu'nun sözleri gazeteler tarafından sanki genelmiş gibi alındı. şöyle: kürtler aslen türkmen, kürt alevileri ise ermeni. halbuki içlerinde belli kesimler böyle. tabi sadece tepki ile hareket eden bir kesim hemen harekete geçip linç kapmanyası başlattı.

işin kötü tarafı bu adamı sevmeyen biri olarak, linçten dolayı savunmak durumunda kalmaktır.
    (endip, 22.08.2007 15:39 ~ 15:50)
  23. elindeki belgelerle bir bilimadamı ve ttk başkanı sıfatıyla bir tez ortaya koyan ancak karşısına muhatap olarak sadece emral avşar'ı bulabilen ve ülkemizin acı gerçeğini bir kez daha gözümüzün önüne süren kişi.
    - kendini kürt alevi gösteren ermeniler var, 16. yy kayıtlarına göre alevilerin %99'u türkmen birçok kişi tehcirden kurtulmak için kendini başka bir soydan gösterdi. buyrun osmanlı arşivinden belgeler.

kendisine karşı sunulan antitez;

- avşar ailesi kürttür. benim kızımın adını helin koydum oradan biliyorum. * *

istifa da etse görevden de alınsa o tarih biliminin ışığında konuşmaktadır ve gerçekler değişmeyecektir. en sert tepkiyi de ülkeyi bölmeye çalışan bir partinin * başkanı gösterdiğine göre bu hainlerin yarası kaşınmıştır. bu tutum halaçoğlunun sözlerine fikrimce doğruluk payı katmaktadır.

şimdi çok sert tepki gösteren işbirlikçi medya günü gelip halaçoğlu hayatını yitirdiğinde "gerçekleri yazıyordu", " o hep doğruları dile getirdi" diye manşetler atacak aha buraya yazıyorum.
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 22.08.2007 15:42)
  24. ali ata bak
    tut ali tut
    ali tarih bilimdir.
    ali yusuf bey'de, tarihi belgeleriyle inceleyen bir profesörümüzdür.
    (atlantis, 22.08.2007 16:01)
  25. ermeni soykırımı iddiaları konusunda türkiyenin elini hiç olmadığı kadar güçlü kılabilecek belgelere ulaştığını kamuoyuyla paylaşmak istemişitr.her zamanki gibi türkiyede ne zaman biri işini yapmaya kalksa medya orda bitiverir şimdi de bitmiştir.zaten yukarıdaki bir kaç giride arkadaşlar bu konuya dikkati çekmiş.benim burdan çıkardığım 2 önemli sonuç var:

birincisi tehcir zamanı ortadan kaybolan ermenilerin bir kısmına ne olduğu hakkında soykırıma uğradıkları kadar ciddi ve alternatif bir iddia var karşımızda.basını oluşturan kalemlerin bir çoğu nedense bu iddaa için neden şimdi açıklama ihtiyacı hissedildi, ttknın başında böyle aşırı milliyetçi bir adam nasıl bulunabiliyor, devlet vatandaşını hala hazmedememiş vs. vs. laflar ettiler. ortaya bir antitez sürebilen, belgelerin asılsız olabileceğini ,bu işin hayal ürünü olduğunu söyleyebilen biri henüz çıkmadı, ilginç.

ikincisi pkk ve tikko gibi oluşumların ne kadar etnik milliyetçiliğe dayalı bir kürt hareketi olduğunu tartışmaya açmıştır.haliyle oluşabilecek bir türk-kürt düşmanlığından fazlasıyla nemalanabilecek çevreler bir anda kendisine ateş püskürmüştür.maaşlı aydınlarımızı açıklamalı zaten ortada.dtpnin kendisine ateş püskürmesi ise çalışmanın ne kadar ciddi ve gün ışığına çıkmamış gerçekleri ortaya koyma yolunda olduğunun göstergesidir.
    (absolution, 22.08.2007 16:02 ~ 16:03)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil