yurt dışı çıkış harcı  

adana çık aradan

1. uzun bir süredir yurtdışına çıkış yapan tüm türk vatandaşlarına uygulanan mantık ötesi harç. şu anki fiyatı 70 ytl veya muadili döviz olup havaalanı, gümrük gibi tüm çıkış noktalarında maliye bakanlığı gişelerinden ödenebiliyor.

ayrıca kırmızı pasaport'a bile alınmaktadır.
    (wondrous, 24.01.2005 02:27)
  2. bir üniversiteden davetli ve öğrenci iseniz alınmayan harç.
    (atlantis, 24.01.2005 02:29)
  3. resmi bir kurumdan görevlendirilmiş kişilerden de alınmamaktadır.
    (azwepsa, 24.01.2005 12:07)
  4. başka bir ülkeden oturma izniniz varsa ya da yurtdışı bi okulun kimliğine sahipseniz (ki zaten bu olunca diğeri de olmaktadır) de alınmayan saçma harç.
    (theone, 11.04.2006 00:04)
  5. sanırım sporculardan ve bazı durumlarda iş adamlarından ve devlet büyükleriyle(!) geziye çıkan şahsiyetlerden kısaca bu parayı rahat verebileceklerden alınmayan para
    (nestor, 11.04.2006 00:14)
  6. üniversite öğrencilerinin; dekan ya da dekan yardımcısının imzası ve mühürü ile " ......isimli kişi fakültemiz öğrencisidir yurt dışına çıkışında kolaylık gösterilmesi arz olunur" şeklinde bir dilekçe ile çıktığında ödemediği harç.
    (thorgrim, 11.04.2006 03:11 ~ 03:12)
  7. deli dumrul vergisi. yurtdışı seyahatlerimde gözlemlediğim(atatürk havalimanında), check in sürecindeki akışta hiç bir kademenin sizi bu vezneye yönlendirmemesi. yani ben bu olayı bilmesem bu parayı ödemeyecek miyim? muhtemelen son kontroldeki türk polisinin uyarısıyla geri gönderileceğim, uçağımının kalkış süresi bi hayli yaklaşmış olacağından içimi bir hüzün kaplayacak, bir "uçağa yetişebilecek miyim" telaşıyla karşı karşıya kalacağımdır. yine de bir şekilde bu vergiden yırtma yolu var diye düşünüyorum. artık sahte pul mu bastırılır, polis lafa mı tutulup kafası mı karıştırılır. onu henüz bulamadım ama vermemenin bir yolu mutaka olmalı.
    (anfinindistortiondugmesi, 22.10.2006 16:58 ~ 17:01)
  8. 70 ytl'den 15 ytl'ye inmiştir. ancak artık görevlendirme kağıtarı da işlememektedir. tüm istisnalar da kaldırıldı.

http://www.hurriyet.com.tr/...
    (azwepsa, 21.11.2006 00:45 ~ 00:52)
  9. artık öğrenci ayırt etmeksizin herkesten 15 ytl alındığı söylenmişti.ancak şubat başında öğrenci işlerinden alınan bir belgeyi göstermek suretiyle bu harçtan muaf tutulmuştum.
    (minel aşk, 03.03.2007 12:27)
  10. bu ülkede temel gıda maddelerinden dahi vergi alındığını, buzdolabının lüks tüketim sayıldığını düşünürsek hiç de tuhaf olmayan vergi. anladığım kadarıyla öğrencilerden de alınmıyor. niye indirmişler anlamadım. sürümden mi kazanacaklar? o parayı da ödeyemem diyen varsa bir zahmet çıkmasın yurt dışına.
    (aksamustune dogru kis vakti, 03.03.2007 13:03)
  11. 22 ekim 2007 tarihinden itibaren havalimanına gelmeden önce bilet satış noktaları ya da bankalardan temin edilmesi gereken hede.

http://www.thy.com/...
    (arch angel, 09.11.2007 01:39)
  12. alınan para dışında pratikte ciddi bir değişikliğe yol açmamış hadise. örneğin istanbul atatürk havaalanında eski yerinden hatta aynı adamlardan alabiliyorsunuz birebir aynı pulu ve bu sefer pasaporta değil biletinize veya uçuş kartınıza yapıştırıyor. bildiğim kadarıyla sabiha gökçende de terminalden temin edebiliyorsunuz. haftasonu nerden banka bulup da yatırayım gibi bir endişeniz olmasın.

asıl önemli değişiklik bu harcı kimlerin ödemeyeceğinde, eskiden başka bir ülkeden oturma izniniz olması durumunda bu harcı ödemeniz gerekmiyordu. teoride hala öyle, isteyen 5597 sayılı kanuna bakabilir, ancak pratikte pasaportunuzda işçi yazmıyorsa veya konsolosluktan özel bir kaşe vurulmamışsa pasaportunuza o zaman ne olursa olsun ödüyorsunuz. ben ödemedim diyen de polisin dalgınlığına gelmiştir. bu kurallar havaalanlarında polis noktalarında yazıyor.
    (excalibur, 24.03.2008 16:36)
  13. artık öğrenci falan takmıyolar. (bkz: herkes verecek)
    (dilemma00, 24.03.2008 16:40)