yurt dışındaki insanların türkleri arap sanması 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. ispanyol yengem ve ailesinin, "biz sizleri kara çarşafla ve develerle dolaşıyorsunuz sanıyorduk, çok şaşırdık!" sözlerinin özetidir.
    (miss teacher, 30.04.2007 23:32)

2. (bkz: türk kadınlarının hepsini kara çarşaflı sanmak)
    (aberrant, 30.04.2007 23:35)
  3. eskiden beridir silmeye çalıştığımız tam da yavaş yavaş silmek üzere olduğumuz, insanımız hakkındaki yanılgıydı.. geçtiğimiz 4.5 yılda gelinen durum en başa dönülmesi durumudur.. emeklerimiz yalan olmuştur..
    (bkz: şahtık şahbaz olduk)
    (bade i çu nar, 30.04.2007 23:39)
  4. (bkz: türkiyedeki insanların iranlıları arap sanması)
    (ağ kablosu, 30.04.2007 23:46)
  5. (bkz: her rusu orospu sanmak)
    (bkz: her sarışını isveçli sanmak)
    (spartacus, 30.04.2007 23:54)
  6. daha da vahimi
    (bkz: yurt içindeki insanların türkleri arap sanması)
    (bade i çu nar, 01.05.2007 00:06)
  7. (bkz: ben dün bunu gördüm)
    tam bir haftadır italya'da tüm görenlerin arapça konuşmaya çalışması sonucu ingilizce karşılık vermemle türk olduğumu anlatmaya çabalamam sonucunda yaşamış olduğum yanılsamadır. peşinize takılıyorlar aman dikkat.
    (madalyonun güzel yüzü, 01.05.2007 01:47 ~ 22:05)
  8. körlüğün daniskasıdır..

avrupalı; kültürlü, bilgili, aydın, okuyan, yazan adamlar he mi?

zamanında karılarını bekaret kemerleriyle koruyan, sadakati, iffeti bilmeyen..haçlı savaşlarında türk eti yiyerek beslenmenin uygun olup olmayacağını tartışan bu zavallılar evet şimdi bizim milletimizi arap zannediyorlar..başlarımızda fesle, ellerimizde tesbihle dolaşıyoruz zannediyorlar..

ve biz..

biz de onları medeni, temiz, bakımlı, kültürlü insanlar zannediyoruz..

ibret!

bunlar atatürk'ü gay, fatihi hıristiyan yaparlar bir de kapılarında yalvarmamızı isterler..bakmak ve görmek ve ibret almak lazımdır..zira onlara nasıl yanlış gösteriliyorsak biz, onlar da bize yanlış gösterilmektedir..

son söz:

(bkz: katrandan olmaz şeker olsa da cinsine çeker)
    (gölgeningücü, 01.05.2007 16:25 ~ 16:25)
  9. şahsım adına çok rahatsız edici olmayan, böyle sananlar adına gerçekten vahim olan durumdur. iran'da arap devleti sanılır, her çekik gözlü japon veya çinli sanılır böyle uzayıp gider.
    (eriyenadam, 01.05.2007 16:26)
  10. 5-6 yaşlarındayken dünyayı iki parçadan ibaret sanırdım. biri bizim taraftı, bizim ülkemizdi, diğer parça ötekilerindi. dünyada bir biz türkler bir de ötekiler vardı. ama ben 5-6 yaşlarındaydım. yani mazeretim var. başlıkta geçen söz konusu yanılgının sahipleri benim 5-6 yaşlarındayken yürüttüğüm mantığın bir değişik modelini yürütürken tek mazeretleri 'bilmem uydururum' ya da 'her duyduğum masala inanırım' olsa gerek.
    (seashell, 20.05.2008 21:35)
  11. ülkeye her gelen yabancının karşısına türk kültürü adı altında dansöz çıkarılmaya devam edildikçe asla değişmeyecek olan sanı
    zira dansöz arap kültüründendir
    (tersdönenşemsiye, 20.05.2008 21:38)
  12. avrupalının sanıldığı gibi bilgili, kültürlü değil sike sürülecek aklı olmadığını gösteren durumdur. tatile gitmeyi iyi biliyorlar ama türkiye'ye. abd ise bahsetmeye bile değmez.
    (keyif pezevengi, 20.05.2008 21:44 ~ 21:44)
  13. (bkz: yurt dışındaki insanların türkleri uzaylı sanması)
    (hakeminağzındahazırdabirdüdükvardıonuçalıyor, 20.05.2008 21:46)
  14. başıma gelmiştir oyundan tanıştığım bir ispanyol bana nereli olduğumu sordu bende türk olduğumu söyledim bunun üstüne " demek arapsın " dedi biraz köpürdüm sert birşekilde arap olmadığımı belirttim. türk olduğumu söyledikten sonra bana demek arapsın demesi ap ayrı birşey...
    (nickim fantastik karakter icermiyor, 20.05.2008 22:00)
  15. müslüman olmakla arap olmayı aynı şey sanan zihniyetin dışarıdaki yansıması.
    (yeşil başlı gövel ördek, 20.05.2008 22:07)
  16. her boka dansöz oynatmaya meraklı bir ülke olduğumuzdan olabilir pekala.
    (shira, 20.05.2008 22:15)
  17. uzun zamana kadar portekizlileri ispanyol sanmam kadar doğal durum.nitekim adamlar yatıp kalkıp "türkler arap mıydı acaba?" diye düşünecek değiller.kimse de düşünmez zaten.duyarsın ya da öğrenirsin.
    (sophia, 20.05.2008 22:23 ~ 22:44)
  18. biz kendimizi arap sandığımızı düşünürsek, onların geleneklerini, dillerini, yaşam tarızı "din" adı altında yediğimizi düşünürsek, bizi dışardan gören gözlerin yapması çok muhtemel ve kusurlu bulamayacağımız davranışlarıdan biridir...
    (smerjin, 20.05.2008 22:24)
  19. yurt dışına çıkan türk öğrencilere yöneltilen "okula gelince develerinizi nereye bağlıyorsunuz?" sorusuyla açıklanabilir mesala...
    (antibadi, 20.05.2008 22:26)
  20. (bkz: kötü imaj)
    (wildboy, 20.05.2008 22:35)
  21. bahsi geçen "yurtdışı" ülkesindeki insanların bilgisizliğinden kaynaklanır. nasıl bizim ülkemizdeki bazı insanlar tüm abd vatandaşlarını plazalarda yaşayan, jakuzilerinde viskisini yudumlayan kişiler olarak biliyorsa; gördüğü senegalli, tunuslu, amerikalı, avrupalı zencilerin hepsine "arap" deyip geçiyorsa diğer ülkelerde de türklerin deveyle gezen insanlar olduğu yanılgısı vardır. oysa ki web tarayıcısına www.google.com yazıp images'ı işaretledikten sonra turkey yazmak buradaki halkın yaşam fotoğrafı hakkında bilgi almak için fazlasıyla yeterlidir. ben şahsen merak ettiğim ya da hakkında emin olmadığım bir ülke için böyle yapıyorum. hatta bazen wikipedia'dan okuyorum neymiş ne değilmiş diye. açıkçası birçok ülkede türklerin karaçarşaflı develi sarıklı tipler olduğunu sanan insanlara karşılaştım. hararetle ülke tanıtımı yapmak gibi bir zorunluluk da hissetmedim. genellikle kendileriyle bu teknoloji çağında 3 adım ötesindeki ülkenin neye benzediğini bilmemeleri hususunda dalga geçtim, yerin dibine girdiler. sinir bozmaya değmez.
    (bohemian, 20.05.2008 22:43)
  22. her tursiti potansiyel orospu gören kişilerce şikayet edilmemesi gereken durumdur. bizimki nasıl onu anlama ihtiyacı hissetmiyorsa o da bizimkini takmıyordur.
    (gone with the sin, 20.05.2008 22:48 ~ 23:17)
  23. kızdığımız köpürdüğümüz bir durumdur.ama çoğumuz da suriyedeki insanların çarşaflarla dolaştığını sanır.ancak gidilip görüldüğünde ağzımız açık bakarız."biz sizi böyle sanıyorduk,siz böyleymişsiniz"derken aslında iltifat etmektir amacımız.ama söylediğimiz şeyin "yahu biz sizi şu kadar yobaz sanıyorduk,neyse beklediğimizden daha iyiymişsiniz gene yaa" demekten ve gizli bir aşağılama tınısı taşımaktan farkı yoktur.avrupalılar da türklere aynı muameleyi yapıyor.sonuç:herkes kendini diğerinden üstün görmeye meyilli ve karşı taraf hakkında bilmeden araştırmadan kulaktan duyma önyargılar ediniyor.tabi basın yayın da bu durumu körüklüyor.filmlerde türkler kara çarşaflı gösteriliyor,mimari olarak yalnızca camilere vurgu yapılıyor.bizaat new york times'da boğaz köprüsü diye ifşa edilmiş bir haliç köprüsü resmi gördüm.işte iki kıtayı birbirine bağlayan köprü adı altında haliç köprüsünün kötü bir açıdan çekilmiş kalitesiz bir fotoğrafı vardı.
    herhangi bir türk filminde de ben takım elbiseli,sakalsız bir arap görmedim.eğer arap karakterler varsa şalvarlı,çember sakallı olurlar,eşleri de(1den fazladır) kara çarşaflı.yani bize yapıldığından yakındığımız her türlü haksızlığı biz de yapıyor,aynı önyargıları başkaları için taşıyoruz.
    (sakıncalı piyade, 20.05.2008 22:54 ~ 22:54)
  24. şimdi şöyle feci bi durum var da.. nası desem.. 3 aylık hümanistliğiniz kalmış yazar bey.

"nası arap sanarsın beniii!" derkenki arap "suçlaması"nı diyorum. anlayınca gelicem kib byez
    (cavidan singer, 20.05.2008 22:59)
  25. 'yurt dışındaki insanların türkleri arap sanması' cümlesini biraz inceleyelim. burada sıkıntı duyulan konu, yurtdışında yaşayan bu kimliğin belirsiz insanların bizi kendilerinden aşağı görmeye çalışma eğiliminin ifade edilmesi. arap sanılmak, onlardan aşağı bir yerlerde olmak anlamında algılanıyor olmalı ki, bu duruma gösterilen tepki açıklanabilsin.

şimdi cümleye devam edelim.arap sanılmaya, araba benzetilmeye olan hoşgörüsüzlüğümüz zihnimizdeki şu düşünceyi açığa çıkarıyor ki, biz araplardan üstünüz,veya öyle olduğumuzu bilmek istiyoruz. yani bu tepkiyi gösterenlerin kafasında şöyle bir hiyerarşi var : ' yurt dışındaki insanlar - biz - araplar ' kafamızda kurduğumuz bu hiyerarşide bizden üstteki yurtdışılılar bize nasıl davranıyorsa, biz de benzemek istemediğimiz araplara aynını yapıyoruz tepkiyi bu şekilde ifade ederek, bunu görmek çok mu zor ?
    (scherzi, 20.05.2008 23:09)
 sayfa  / 2