belki ilginizi çeker
  1. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  4. · boylumlama
  5. · ugg düşmanı ezik kızlar
  6. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  7. · disko kralı
  8. · nuri koş emrah kahvede okey oynuyor
  9. · stand by me

yurt dışında türk ile karşılaşmak  

1. acayip heyecan veren bir duygudur. kırk yıllık dost gibi sohpetler oluşur, eve dönüldüğünde anlatılabilecek güzel bir anıdır.
    (deddo, 26.11.2007 18:40)
  2. hele bir de memleketlinizse sanki yıllardır görmediğiniz kardeşinizi görmüş gibi hissedersiniz.
    (devrimx, 26.11.2007 18:57)
  3. (bkz: asmalı konak)
    (pennywise, 26.11.2007 19:07)
  4. (bkz: kimleri görüyorum)
    (berrak, 26.11.2007 19:09)
  5. miami'de bir barda çarpıştığınız bir adamın size ana avrat düz gitmesiyle farkına varabileceğiniz olaydır;

+hay senin .............................taa .......................eşşeğa*......................!!!
    - abi ayıp oluyo ama!!!
    +vaaaay gardaş sen de mi türksün yaa kusura bakma ecnebi sandıydım şerefisizim.nirelisin sen bağiyhiimm??
    - ....?!?!

miami'yi konya ovasına çeviren abimize ta burdan selamlar.
    (beşincicemre, 26.11.2007 19:18)
  6. kişiyi çok sevindiren hadise. karşılaştığınız kişiyle ya da kişilerle alakasız insanlar bile olsanız o an, o kişi ya da kişiler size çok yakın gelir. hiçbir neden olmamasına rağmen bir anda o kişiye ya da kişilere karşı büyük bir sevgi beslersiniz. bu da garip muhabbetlere yol açmakla birlikte karşılaştığınız kişilerle sevgi yumağı olmanıza neden olabilir:

yurt dışında ikinci haftasını geçiren nott o zamana kadar ailesinden bu kadar uzak kalmadığı için depresif tavırlar içerisindedir. her gördüğüne "aaa annem olsa bunu çok beğenirdi." ya da "tüh ya babam olacaktı şimdi, gülmekten kırılırdık şimdi biz buna." benzeri tepkiler veren nott'ın hali pek iç açıcı değildir. bu ruh haliyle markette aradığını bulmak için dolaşırken tanıdık sesler duyar:

nott:n
    türk çift: kadın:k, erkek:e

k: hayatım şundan alalım ne dersin?
    e: bilmem ki olur aslında.
    n: (iç ses: türkçe duyuyorum !?)
    k: tamam o zaman başka ne kalmıştı?
    n: (iç ses: aa orta yaşlarda bir amcayla teyze. teyze anneme mi benziyor ne?)
    e: ekmek alacaktık.
    n: (iç ses: ben de ekmek alayım o zaman. hem aradığım şeyleri sorarım, hem de muhabbet ederim. ya adam da babamı andırıyor sanki* )

çiftin yanına giden nott,
    n:pardon?

çiftte türkçe kelime duyma ile beraber yüz ifadesi değişimi gözlenir.
    n: şey türksünüz sanırım?

çiftin ağzı kulaklarındadır.
    k: aa kızım sen de mi türktün! merhaba yavrum nasılsın? (önceden tanışıyoruz gibi...)
    n: iyiyim sağolun siz?
    k: biz de iyiyiz yavrum.
    n: şey ben şunun bunun yerini bulamadım da markette, siz biliyor musunuz?
    e: aa dur ben sana bulurum kızım. (amca kendini nott'ın aradıklarını bulmaya adar o dakikalarda.)
    k: öğrenci misin sen?
    n: evet.
    k: ayy yavrum bak dikkat et kendine koca şehir burası. biz istanbul'dan geldik, sen nerelisin?
    n: adana'dan geldim.
    k: nerde kalıyorsun?
    n: bir ailenin yanında.

bu sırada amca nott'ın bulamadıklarını kucaklamış ve nott'a getirmiştir bile.
    e: al kızım. sen temelli mi geldin buraya?
    n: teşekkür ederim, getirmenize gerek yoktu aslında. söyleseydiniz ben gider alırdım. hayır ben geri döneceğim.
    e: aman kızım bak dikkat et büyük şehir burası.
    n: (iç ses: türk insanı işte ya, bak kadıncağız da amca da endişeleniyor resmen.)
    k: evet kızım dikkat et.
    n: ederim peki. teşekkür ederim yardımınız için. ben gideyim artık. (hiç gitmek isteme de gideceği yere geç kalmaktadır.)
    k: peki kızım kendine dikkat et aman, allaha emanet ol yavrum.
    n: (iç ses: ya gitmesem mi? eve gitsem nolacak ki?! tüm gün futbol, futbol... iyi de amcalara gidecek halim de yok. saçmalama nott git hadi, geç kalacaksın.) peki siz de kendinize dikkat edin. (iç ses: koskoca adamla kadına dediğime bak) hoşçakalın.
    e: hoşçakal kızım.
    (nott, 26.11.2007 19:34 ~ 24.04.2008 17:30)
  7. sevindirici bir olaydır karşı taraf da seviniyorsa. çünkü bazı türkler yurt dışına çıktıkları zaman "ayyy türklerle çok takılmamalıyım taa buralara gelmişim yine mi türklerle konuşacağım" tavırlarına girerler. onlar mümkünse geri gelmesin zaten. amerika'daysa "ingilizcemi ilerletmeliyim türklerden kaçmalıyım" derler, avrupa'da "türklerden türkiye'de de var, yabancılarla takılalım" derler. çünkü döndükleri zaman takıldıkları yabancıları anlatmanın daha havalı olacağını düşünürler. ama karşılaştığınız türk böyle değil de adam gibi bir türkse tadından yinmez. belki ne zamandır türkçe konuşamamışsınızdır, türkçe konuşmaktan mutlu olursunuz. yaşça büyük bir teyzese "anneciğim" deyip sarılasınız gelir.
    (hayvanat bahçesinde kuş olsam, 26.11.2007 20:09)
  8. genellikle "acısını bol koy abi" diye başlayan/biten muhabbetlere gebe olay.
    (bkz: döner)
    (three hours, 26.11.2007 20:11)
  9. taksimde yalnız yürürken, en can dostunla karşılaşmaktır
    (stilgar, 26.11.2007 20:14)
  10. (bkz: uzayda insan ile karşılaşmak)
    (profesore, 02.02.2008 16:10)
  11. bir de, sözlükte yurtdışında yaşayan (bir türk) ile karşılaşmak var. gerçekten mutluluk verici bir durum.
    (scherzi, 02.02.2008 16:14)
  12. hele ki sohbet etmenin keyif vereceği bir türk ise tadından yenmez. fakat sık karşılaşılan bir durum değildir.

genellikle yurtdışında yaşayanların türkçe konuşma özlemi, yaptığı esprileri anlayabilecek insanlarının eksikliği nedeniyle her karşılaşılan türk coşku sebebidir. türkiye'de olsa bu kadar çok zaman geçirmeyecektir iki taraf da (hatta belki arkadaş dahi olmayacaklardır) fakat gurbet, özlem, kendin gibi "diğer" olan birisiyle beraber olmanın verdiği kısmi rahatlık arkadaşlık kurmalarını destekler. herhangi bir kötü niyet yoktur iki tarafta da, fakat birbirlerine mecbur oldukları gibi bir ihtimali dahi düşünmek istemezler, bir taraf dile getirirse de menfaatçilikle suçlayıp, "mecbur olduğun için görüşüyorsan, görüşmeyelim bir daha" tripleri atabilirler.

(bkz: sözlük bambaşka bir yer)
    (closer, 04.02.2008 12:22 ~ 12:22)
  13. özellikle almanya da son derece normal olan durun bahsini bile etmeye değmez.
    (medium, 04.02.2008 12:33)
  14. beverly hills gibi bir yerde, sinir bozan bir şöföre camdan kafayı çıkarıp;
    " hay sana ehliyet verene beş vites sokayım " diye bağırdığımızda
    " birader ayıp oluyor ama" cevabını alınca mahcub olmamızın sebebidir.
    (luto, 04.02.2008 12:59 ~ 17:46)
  15. interrail yaparken hostel sahibinin türk çıkması üzerine bedava konaklama imkanı yaratmış hadise.
    (ibrik, 04.02.2008 13:06)
  16. times meydanında "sikerim senin ışığını" diyerek adaya doğru depar atarken kalabalığın içinden "hay ağzını öpem" tepkisini alma sebebinizdir.
    (huma, 04.02.2008 14:02)
  17. bazen de, türk olduğunuzu farketmeyen, ve onu uğraştırdığınız için içinden hafifçe size söven bir reyon görevlisine 'efendim?' diyerek yerin yarılma anına tanıklık etmek şeklinde gerçekleşebilir.
    (scherzi, 11.02.2008 00:38 ~ 20:18)
  18. dil eğitimi adına gidiyorsanız intihardır...nasıl konuşucaksın öğrenmek istediğin dili, bizim türkün yarım aksanıyla mı...dil dile değmeden dil öğrenilmez hevesiyle çıktığınız yolculuk kabus olur...
    (lunatic, 11.02.2008 00:43)
  19. adam, otobüsün arka kısmında sakin şekilde oturmaktadır.yol üzerinde otobüse binen, ve türk oldukları makyajlarından anlaşılan (olay almanya'da geçmektedir) üç kızımız, adamın karşısındaki koltuklara otururlar.adamı dikkat çekici bulmuş olacaklar ki, hakkında türkçe konuşmaya, espriler yapmaya başlarlar.konunun 'çocuk sana göre tam, şimdi konuşucam gidip,sen kendin icin konuş bak sana bakıyo' raddesine geldiği sırada adamın telefonu çalmaya başlar,adam telefonuna efendim diye cevap verir.kızlar sonraki durakta otobüsten inerler, zira hareket halindeki bir araçtan yerin dibine geçmek mümkün değildir.
    (scherzi, 11.02.2008 01:04 ~ 20:17)
  20. acun sayesinde 'acun firarda' adlı programda artık ne demek olduğunu anladığımız olaydır. yurt dışında gece klübünde kızlara taciz eden bir genç görülür ve acun tarafından 'evet görüyorsunuz bunlar sadece bizim ülkemizde görülmüyormüş sadece bize has bir durum değilmiş' der.
    kamerayı geç farkeden genç acun'a yanaşır ve olay kopar;
    -vay acun abi nasılsın?
    (massimo idiotto, 21.01.2009 06:56)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil