yunanistan vatandaşlarına ve rumlara verilen genel isim. yaşlılarımız bu kelimeyi ağır bir küfür olarak kullanırlar, zamanında memleketimize çektirdikleri için olsa gerek.
kelime, latince ionia kelimesinden türemiş ionian, yani iyonyalı anlamına gelir.
ayrıca osmanlıca'da çok iyi yüzme bilen, doğuştan yüzücü anlamına gelir. iki kara parçası ** arasındaki mesafeyi deniz* yolu ile hızlıca kat ederler.
"aynı coğrafyanın insanıyız mikis, yeme bizi,
sen beni bilirsin ben seni" cümlesini sıklıkla duyması gereken adamlar..
ben mikis derim, sen giannis dersin, o başka..
medeniyetten zerre nasibini almamış insanlar. nedir öyle pet şişe atmalar falan sahaya. küfürlü hareketler bilmemneler. ne biçim ülkeymiş. bu yaz çocukları alıp, tatile gidecektik. vazgeçtik. hala transportation için deve kullanıyorlarmış.
biraz defne, biraz uzo kokan, buzuki sesi duyunca hemen oynayan, deniz aşığı, her daim bir rehavet ve huzur havası içinde, kireç badanalı evlerde yaşayan, yanına yaklaştığınızda sevmeden duramayacağınız kimse.
o kadar aynısınızdır ki, bir türk ile bir yunanı birbirinden ayırmak için dillerinden başka pek veri olmaz elinizde.
sevilesidir, tıpkı bütün insanlık gibi. sevilesidir, kanından bağımsız bir şekilde...
hayatında, tek bir tanesi ile tanışmamış olanların, hakkında atıp tuttukları, karşı yakamda oturan komşumdur yunan. halbuki, oturup iki lafın belini kırsa anlayacak ne büyük terbiyesizlik ettiğini. utanacak şimdiye kadar hakkında düşündüklerinden. ve evet, istisnalar kaideyi bozmaz
bizim orada yıkanmağa* yunmak dendiğinden midir bilmem pek bi temiz olduklarına inandığım kişilerdir.sürekli yıkandıklarına inanırım.hey yunan gel buraya lan dediğinizde yıkanmış bir türk genci çıkarsa karşınıza şaşılacak birşey yok asıl şaşılacak olan türkçe bilen bir yunanın* gelmesi.garip dii mi
ne yazık ki uzun zamandır ülkemizde hakaret maksatlı kullanılan kelime.. ermeni ve kürt de diğer hakaret maksatlı istimal edilen kelimelerdendir. kafatasçı, bir türk dünyaya bedelci, türkün türkten başka dostu yokturcu zihniyetin kendisinden başka bütün ırkları tukaka saymasının sonucunda böyle bir kullanım ortaya çıkmıştır. ülkemizi vakti zamanında işgal eden ve bizim de bir güzel denize döktüğümüz yunanların kemikleri çürümüştür. bugünkü yunanlar ise onların torunlarıdır ve torunlar dedelerin günahı ile yargılanmazlar.. ha herhangi bir millet yine bu topraklara çöreklenecek olursa yine aziz milletimiz birlik olup denize döker, o ayrı meseledir.. lakin hiç yoktan düşman yaratmak ve sonra bu kendi yarattığımız düşmanlarla savaşmak da ancak yel değirmenlerine karşı donkişotluktan başka bişey değildir. asil milletimize ! yakışmaz..
600 yıl iç içe yaşadığımız, ancak sonrasında ne yazık ki ayrıldığımız, yetmiyormuş gibi emperyalist güçler tarafından aramıza fesat sokulan kardeş toplum, son zamanlarda bu önyargı ve nefret azalıyor gibi ama çok şükür. kimse bana faşizan söylemlerle gelmesin, evet yunanistan'ın birçok politikasını ben de beğenmiyorum, ama bu insanlarına önyargıyla yaklaşmam gerektiği anlamına gelmiyor. gerek yaşam tarzı, gerek eğlence anlayışı, gerek tipoloji, gerek müzik açısından türk toplumuna en yakın gördüğüm toplumdur ayrıca. bir yunan da coştuğunda bir "amaaaaaaan" çeker bizler gibi. bu benzerlik, şu ana kadar tanıdığım tüm bu millete mensup insanların da farkında olduğu bir şey, konuşurken söyledikleri şey aradaki tek farkın benimsenilen din olduğu, ki buna ben de katılıyorum. tarihte onların bize yanlışları olduğu gibi bizim de onlara yanlışlarımız olmuştur. bu toplumu biraz daha iyi tanımak, yaşanan tarihi olaylara nasıl baktıklarını görmek ve o zamanki yaşayışlarına tanık olabilmek için dido sotiriou'nun benden selam söyle anadolu'ya** isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim.
bir de bugün gördüğüm 342. benzer canlı müzik yapılan televizyon programı sırasında fark ettim, bu adamlar müzik yaparken kuruyorlar sofrayı, sazlı sözlü muhabbetteler, güle oynaya yiye içe eğleniyorlar, çok sevimli. ya da ben bu tip şeylerden hoşlandığım için bunun sıklığı beni güldürüyor her seferinde. türkçe aksanları da çok şirindir. bu saydığım iki özelliği görebileceğiniz bir video için (ki şarkı da ortak bir şarkıdır zaten*):