|
|
- çekimleri türkiye'de gerçekleştirilen 1970 tarihli hollywood çıkışlı bir peter collinson filmi. filmin adı bazı kaynaklarda "soldiers of fortune" olarak geçer ve zaten türkiye'de de bunu karşılayan isimle bilinir: paralı askerler. başrollerini tony curtis, charles bronson ve michele mercier'in paylaştığı filmde fikret hakan ve salih güney de rol alırlar.
film kabaca kurtuluş savaşını silah satarak kazanç sağlama imkanı olarak gören iki amerikalının kuvay i milliye askerlerince yakalanıp mustafa kemal paşa'nın huzuruna çıkarılmalarını anlatıyormuş. anlatıyormuş diyorum çünkü bu film zamanında sansüre takıldı ve ülkemizde gösterime giremedi. hiçbir televizyon kanalında da gösterilmedi. herşeyden öte usta aktör patrick magee'yi mustafa kemal rolünde izlemek müthiş bir deneyim olurdu. umarım dünya gözüyle seyrederiz.
- filmle ilgili geniş bilgi için:
http://forum.divxplanet.com/...
- birinci sınıf imkanlarla çekildiği her halinden belli olan eğlenceli bir "iki kafadar" filmi. columbia pictures gibi bir film şirketi tarafından hayata geçirilen bir proje ve italian job gibi bir klasiğe imza atmış olan "peter collinson" tarafından yönetilmiş bu film başka projeler için de tetikleyici olabilirdi. fakat ne türkiye'de gösterime girdi ne de herhangi bir televizyon kanalında yayınlandı.
film hakkında söylenecek çok şey yok aslında. paralı askerler silah satarak para kazanmak isteyen iki fırsatçının türk topraklarında, kurtuluş savaşının ortasında yaşadıklarını anlatıyor. filmi renklendirmek için bazı saptırmalar da yok değil. savaşa destek sağlayan bir zenginimiz var: adı osman bey. evinde dansözler cirit atıyor ve sınırsız eğlence var. hatta direnişin lideri oalarak mustafa kaya adı kullanılmış.
bu filmin en ilgi çekici yanı ise kesinlikle fikret hakan. resmen curtis ve bronson gibi aktörlerin karşısında rol kesiyor. o kadar başarılı ki bilmeyen birisi onu holywood kontenjanından sanabilir. gerçekten çok şaşırtıcı.
bu arada filmin dvd'si yok. yalnızca vhs sürümünü bulmak mümkünmüş. ha bir de ...işte onu söyleyemiyorum. ama ben bulabildiğime göre atla deve değil. mutlaka seyretmelisiniz.
|