|
|
- istanbul'da anadolu kavağında bulunan yoros yada ceneviz kalesi olarak anılan ve boğaz'ın girişini kontrol etmek için yapılmış eski bir kaledir. manzarası oldukça güzel olmasına rağmen, yurdum insanını tarafından adeta bir çöplük olarak kullanılan ve kıymeti bilinmeyen mekandır.
(sahra, 16.02.2007 09:38)
- muhteşem manzarası olan yer.(bkz: sevgiliyle gidilmeli)
- kendime "evleneceğim insanı götürüp manzarasını seyrüsefa ettireceğim" diy esö zverdiğim yer. (bkz: sözünde durmak)
- anadolu kavağı'na gidilmişken kesin gidilip görülmesi gereken istanbul'un en iyi manzaralı yerlerinden birisi. diğer güzel manzaralı yerlerden kendisini ayıran en güzel özelliği betonerme yapılar yerine hem asya hem de avrupa yakasındaki yeşilliklere bakmasıdır. gemiler akıp gider boğazdan, manzaranın tadını çıkarırsınız.
360 derece görünümü için;
(bkz: http://www.kultur.gov.tr/...)
not: bu görünümde hata yapmışlar, kalenin arka tarafı yerine diğer boğaza bakan taraf çekilseymiş işte o zaman tam süper olurmuş.
- beykoz'da anadolu kavağı'nda yuşa tepesinin karşısında bir kaledir. gündüz gidilip gezilesi, görülesi, manzarası çok hoş bir yer olduğu söylenir. tabi ben gece gittiğim için ne gezebildim, ne görebildim, ne de manzaradan söz edebileceğim. sadece şunu diyebilirim; ödüm bokuma karıştı.
kalenin diğer isimleri anadolu kavağı kalesi ve ceneviz kalesi. yoros isminin kökenine dairse bir kaç sav mevcut: birincisi, kutsal yer anlamına gelen heiron'dan geldiği; ikinci sav ise, oiros'dan geldiğidir. oiros zeus'un uygun rüzgarlar anlamına gelen sıfatı. bir iddia ise dağ anlamına gelen oros kelimesinden geldiği.
bütün bunlar bir kenara tekrar söyleyeyim; sakın ha kimse gecenin bir yarısında gitmeyi düşünmesin. hayatınızda anlam veremediğiniz davranışlara bir tane eklemiş olursunuz.
|