yolda bir milyon doların kendisini bulmaktan daha iyi olan olay. zira bir milyon dolar hacimceçok fazla yer kaplayacağından pek de şansınız olmaz almak için.
yolda bir milyon doların kendisini bulmaktan daha iyi olmayan olay. kaybeden çekin karşılığını bankaya zaten yatırmayacaktır.
bir de filmlerde şöyle bir sahne vardır. zengin adam diğerine bir şeyin karşılığı olarak bol sıfırlı bir çek verir. gururlu adamımız çeki yırtar. çeki verenin yüz ifadesinde para kaybetmiş olmanın bir acı ifadesi vardır. oysa kaybolan sadece 4-5 ytl değerindeki çek yaprağıdır. bu zenginler de pek pinti canim.
çek hamiline ise yolda 1 milyon dolar bulmakla eşdeğer olan olaydır. alır çeki gidersiniz bankaya, yasal olarak hiçbir çekin keşide tarihi gelecekte bir tarih olamayacağından dolayı "verin ulan paramı" dediğinizde ve ısrar ettiğinizde alırsınız. ha parayı taşımanıza gerek yok, zaten meblağın büyüklüğünden dolayı şube müdürünün odasında kahvenizi yudumlayarak faiz oranı pazarlığı yaparken hesabınız açılmış, yatırım fonları alınmış olur. parayı sizin şubede tutacam derseniz zaten şube müdürü çekin tarihine bile bakmadan alır çeki öder.
edit: çeki kaybeden arkadaşın hışmından kurtulmak için aynı bankanın başka bi şehirdeki şubesinden bile çeki bozabilirsiniz.
inanmayacaksınız ama benim başıma gelmişti. zamanında beşiktaş sparta prag şampiyonlar ligi maçı öncesi çırağan sarayı'na yerleşmiş sparta praglı futbolcular haftasonu şehir gezisi tertiplemişler. onlardan biriyle ortaköy'de karşılaştım. gole dönük bir çek oyuncuydu ve o zamanki değeri bir milyon dolar ediyordu.
murphy kanunları gereği başın belaya gireceğinin işaretidir.
"görmemiş" gibi yapmakla yapmamak arasındaki karar o anki, ve parayı elegeçirdikten sonraki davranışlara göre değişkenlik gösterir.
çekten sonra değişen hayat önceki hayatı aratabilir de.
benim gezdiğim bölgeler belli, adamlar belli. bu alanlarda yerde 20 ytl bulmak bile hemen hemen imkansız. şimdi ben yerde 1 milyon dolarlık çek bulsam, sahtedir bu. şerefsizler bizi keklemeye çalışıyo der, yırtar giderim. hatta almaya eğilmem bile.