|
|
- "allahım o ne güzel greyder öyle!", "allahım sen bu makinalara zeval verme yüce rabbim, ne de güzel kazıyorlar öyle!" manası taşıyan bakışlar ile yol yapım çalışmasını takip eden, genellikle boş zamanı bol ve değerlendirmeye yer arayan insan topluluklarının oluşturduğu kitle.
gündelik hayatlarında seyir zevklerine düşkün bu insan kitlelerine otoyolda meydana gelen trafik kazalarında da rastlamak mümkündür. inip yardım etmek yerine, kaza mahalinden geçtikleri esnada "de anasını baaaaa..... adam ne çarpmış...!" türünden ünlem ifadeleri aracılığı olayı yorumlayıcı ve trafiğin içine edici faaliyetlerde de bulunabilmektedirler.
- yolu yapan işçilerin "ne bakıyon kardeşim bok mu var?!" sorusuyla karşılaşma olasılıkları yüksek olan insanlar.
- türkiye cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes...
- sadece türkiye'de değil dünyanında her yanında görülebilecek erkek topluluğu. bir iş makinasına bir de bilboardlardaki güzel mankenlere bakarlar zaten.
- (bkz: kazı yapan dozeri izleyen insan modeli)
(mavio, 27.09.2004 14:16)
- her ilimizde belediyelerin çalışmalarına hız vermesiyle yol yapım çalışmalarının artmasına istinaden artık kendilerine pek rastlanmayan insanlar güruhu.
- gerçekten bir fenomene dönüşebilecek nitelikte bir olay, severek takip edildiğinde vazgeçilmezdir. gerçekte yaşadığım ve üniversite yıllarımdan hatırlayacağım en geyik olaylardan bitanesi.
- (telefon) olm emre bizim burda hafriyat var lan
- hadi ya.. geliyom faturaları yatırdıktan sonra.
olay yerine gidilir ve izlenir saatlerce, böyle kepçenin tam toprak aldığı yerin yakınına durmak olayı daha bir atraksiyonlu hale getirsede greyder operatörünün " lahoooov ecük çekilin kenara daş düşer depenize" demesi olasıdır. 3-5 izlemeden sonra sıkıldık bu geyikten ama hoş bir anısı kaldı.
- eğer seyredilen tren yolu yapımı (ray yapımı) ise, henüz yavru öküzdürler, büyüdüklerinde bizzat treni seyretmek için staj yapıyorlardır.
- denizli'de migros(bilen bilir şimdi yıkıldı) yapılırken tam bir şova dönüşmüştü hatırlıyorum. aynı anda 9 10 kepçe girişirlerdi. bizim de ev tam karşısındaydı. bi akşam kavun karpuz, öteki akşam çay bisküvi bambaşka bi akşam çekirdek eşliğinde izlerdik. o zamanlar süper dinginlik verici birşeydi. şimdi düşünüyorum da eskiden kalma bi alışkanlık olsa gerek bu. o zamanlar ne discovery var ne bişiy ya da böyle makineleri görebileceğimiz extreme machines tarzında programlar yok anca elimizde bunlar vardı. karşı balkonun çocuğu ahmet'in beni çağırışını hiç unutmam. ''la çık dışarı bak dünkü büyük kayayı çıkarıyorlar'' bende ''anaaa'' diyerekten izlemiştim.
- ---spoiler---
geçen bölümde kepçe büyük bir taşa çarptı. mehmet dayı ani bir hareketle yeğeni mustafa'yı kolundan çekip "aman dikkat yiğen. taş gelmesin." dedi.
gelecek bölümde kepçe operatörü yarım saatlik molası sırasında yediği tavuktan kesin zehirlenecek. çünkü bikaç kere midesini tuttu.
---spoiler---
- mesai bitene kadar işcilerin başında bekleyince işlerin daha özenilerek yapıldığını sanan amir memur emeklilerinin de fanila pijama dahil olduğu kategoridir.. çalışma bitmeden ayrılmışlarsa olay yerinden ya tatmin olup, zafer kazanmış komutan edalarında evlerine dönmüşlerdir yahut paparayı yiyip sepetlenmiş de olabilirler.
- an itibariyle yaptığım,evdeki tadilatı izleme işiyle aynı..nedeni yokmuş onu anladım.
- bir keresinde servis şöförü yolun tıkalı olmasını asfalt üstünde olmayan bir yol çalışmasına bağlamıştı. hemen arkasında oturan kadın da "alla alla ne alakası var ya o çalışmanın bizim trafikle?" diye sormasından sonra şöförün "insanlar arabaları çekmişler çalışmayı izliyorlardır tabi kesin" şeklindeki tespitiyle ilk kez tanıştırıldığım insan grubudur bunlar.
- kazı yapan dozeri izleyen insan modelindendir bunlar. fakat bu gruptan ayrıl sayılmaları sadece yol yapım çalışması fetişlerinin olmasındandır. öyle her kazı seyretmezler. belirli giyim tarzlarıyla hemen dikkat çekerler ki başlarında mutlaka kasket, ellerinde de tespih olur bu amcaların. çalışmayı izlerken de "vay anasını!" şeklinde şaşma ünlemleri kullanırlar.
- kendileri yol işçileridir. ülkemizde beş işçiden biri yolda açılan çukurun içinde çalışırken dördü ise elleri arkada ya da bellerinde çalışan adamı izlerler.
- vapurda giderken vapurun yanından geçen koskocaman tankeri de büyük ilgiyle izleyen insanlardır. yol çalışmasında da koskocaman makineler vardır. koskocaman makinelere karşı bir ilgileri olabilir o halde.
- yol yapımı sırasında ortaya çıkan gürültü toz toprak vs. gibi insanın sinirini bozacak her türlü şeye bile, çalışma makinelerinin akrobatik hareketlerine hayranlıkla bakmak amacıyla göğüs geren insanlardır bunlar.o aletin tüm bunları yaptığına şaşıracak,onu icat edeni nur gölünde yatıracak ve bu heyecanını arkadaşlarıyla paylaşmak isteyecek izleyicidir.
(bkz: gereksiz seyirci)
|