yoksulluk   

adana çık aradan

1. (bkz: kesmeşeker)
    (bkz: insülin)

yaşadığımız tüm yerler, insanlar ve mevsimler
    değişti birer birer, olamadık farkında.
    zamana ait düşlerim, gemi benim kaptan benim
    bir gün baktım ki batmıştı gemim
    yok, yok, yoksulluk
    hem kalben hem fikren vurulmuştuk
    öylesine yorgunum ki, adın neydi unuttum
    sakın inanma, aşk ne bitti ne tükendi
    bu gol yenmez ama rakip takım çok kuvvetli
    çarşıya çıktım, bir bilet aldım,
    otobüse bindim, gittim
    bir türlü yenemedim
    bir türlü yenemedim
    (siyah, 11.02.2006 14:15 ~ 14:15)
  2. emparyalizmle doğru orantılı yaşam biçimi.
    (cozypowell, 26.06.2006 14:09)
  3. muzaffer izgü, kendi çocukluğunu anlattığı zıkkımın kökü'nde çok başarılı şekilde resmetmiştir yoksulluğu.

bugünlere taşınınca pek bir anlamı yok gibi gelse de, anlatılanları gözünde canlandıran insan yoksul olmanın nasıl birşey olduğunu çok iyi anlar.

her sene tyenekeyi çamur kaplayıp kışlık soba yapmak, bakkaldan çay bardağıyla yemeklik yağ almak, bir çorba kaşığı çay ile demlenen çay için çocukların "baba, ben bu sefer iki tane içecem", "baba ben şeker de koysam olur mu" demesi, ilk defa şarap içip sarhoşluktan şişeyi kıran kardeşine "ne kırıyon lan, satar tek sigara alırdık" diye çıkışan ağabey, bugün anlayamayacağımız doğallıkta verir yoksulluğun ne olduğunu.
    (chaghdash, 26.06.2006 14:31)
  4. ülkemizde 4 kişilik bir aile için sınırı 2,335 ytl'dir.buna rağmen geçenlerde televizyonda işsizlik oranının %10 mu yoksa %11 nokta bilmem kaç mı olduğunu tartışan siyasiler gördüm.yazık.arayıp ,terbiyesizliğin sınırı yok mu diye sorucaktım ama kontur bitmiş.
    (begonvil, 13.06.2007 23:08 ~ 14.06.2007 01:45)
  5. yoksulluk yaşayan insanların ülkenin parasal reformuna ayak uyduramamaları sonucu insanların içinde bulunduğu çaresiz bir durumdur.
    (cesur yürek, 07.08.2007 04:24)
  6. paylaşılması, dostluğa, yokluğa katık edilmesi kolay olan durumdur.

maddi olarak en alt seviye gelir grubuna dahil olmak, yaşamaya çalışmaktır.
    ancak güzel ve onurlu tarafları da yok değildir.

yoksulluğu paylaşmak ile zenginliği paylaşmak arasında belirir büyük bir fark.
    aza sahip olan, ekmeğini böler, parasını böler, dişinden canından arttırır ve paylaşır kendisinden daha kötü olanla, yada kader arkadaşı, yolculuk ettiği dostuyla hayatta.

ama zenginlik öyle değildir, insanı bu duyguların dışına alır pek çok zaman, çemberin dışında kalırsınız. idealimiz bu çemberi büyütmek, zenginliği de rahatlıkla paylaşmak olmalıdır. genlerimiz, her yerde övünerek bahsedip ama içine etmeyi pek sevdiğimiz adetlerimi, törelerimiz de buna işaret eder.
    (subaquatic, 22.08.2007 20:31)
  7. yalnızlık gibi paylaşılması imkansız olgudur. yalnızca o durumda olan bilir. bildiği de gece yatınca zihinde beliren düşüncelerin ne olabileceğidir, herkes apayrı yaşar ve kendine has anlamlar yükler kendi yoksulluğuna.
    (skinhead01, 22.08.2007 20:46)
  8. korkulan yaşam şeklidir.
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 02.10.2007 17:09)
  9. (bkz: fakirliğin gözü kör olsun)
    (bo, 02.10.2007 17:27)
  10. hayatı üretenlerin mahkum olduğu yokluk durumu..
    ve hayatı tüketenlerin uzağından bile geçmediği sınır.
    (gajo, 02.10.2007 17:33)
  11. bir çin filmindeki diyalog:

(illegal bir alış veriş anlaşması finali)

acımasız mafya babası : seni öldürüp elindekini,söz verdiğim parayı vermeden de alabilirm.benden korkmuyor musun yoksa?
    yoksul adam : korkuyorum ama fakirlik daha korkutucu..
    (bilal12, 02.10.2007 17:46 ~ 23:59)
  12. yoksunluk kadar korkutucu olmayan.
    (karışıkhazırlayanusta, 02.10.2007 17:49)
  13. varsıllığın zıt anlamlısıdır.

yoksulluğu bilen, varsıllığı değerlendirir.
    yoksulluğu bilmeyen, varsıl olmayı değerlemeye almaz.
    (özlemce, 30.12.2007 15:28)
  14. bir zorunluluk değildir: küreselleşmenin öteki yüzü yoksulluk/ fikret şenses.
    (yesilcuppelipenguen, 30.12.2007 15:48)
  15. "öylesine yorgunum ki, adın neydi unuttum" dizesi ile olayı özetleyen şarkıdır.
    (henriçayniski, 15.09.2008 02:16)