belki ilginizi çeker
  1. · muzaffer izgü
  2. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  3. · friedrich wilhelm nietzsche
  4. · insülin
  5. · san
  6. · tanrının sims oynuyor olma ihtimali
  7. · sigara türkiye nin en büyük sorunudur
  8. · akp ye karşı kapatma davası açılması
  9. · türkiye insanının anlayış yoksulluğu sorunsalı
  10. · bin muhteşem güneş
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · giyotine yolladılar gitmedim
  4. · aylin aslım
  5. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  6. · prison brake
  7. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  8. · ebced hesabı
  9. · yanlış seçim

yoksulluk  

1. (bkz: kesmeşeker)
    (bkz: insülin)

yaşadığımız tüm yerler, insanlar ve mevsimler
    değişti birer birer, olamadık farkında.
    zamana ait düşlerim, gemi benim kaptan benim
    bir gün baktım ki batmıştı gemim
    yok, yok, yoksulluk
    hem kalben hem fikren vurulmuştuk
    öylesine yorgunum ki, adın neydi unuttum
    sakın inanma, aşk ne bitti ne tükendi
    bu gol yenmez ama rakip takım çok kuvvetli
    çarşıya çıktım, bir bilet aldım,
    otobüse bindim, gittim
    bir türlü yenemedim
    bir türlü yenemedim
    (siyah, 11.02.2006 14:15 ~ 14:15)
  2. muzaffer izgü, kendi çocukluğunu anlattığı zıkkımın kökü'nde çok başarılı şekilde resmetmiştir yoksulluğu.

bugünlere taşınınca pek bir anlamı yok gibi gelse de, anlatılanları gözünde canlandıran insan yoksul olmanın nasıl birşey olduğunu çok iyi anlar.

her sene tyenekeyi çamur kaplayıp kışlık soba yapmak, bakkaldan çay bardağıyla yemeklik yağ almak, bir çorba kaşığı çay ile demlenen çay için çocukların "baba, ben bu sefer iki tane içecem", "baba ben şeker de koysam olur mu" demesi, ilk defa şarap içip sarhoşluktan şişeyi kıran kardeşine "ne kırıyon lan, satar tek sigara alırdık" diye çıkışan ağabey, bugün anlayamayacağımız doğallıkta verir yoksulluğun ne olduğunu.
    (chaghdash, 26.06.2006 14:31)
  3. yoksulluk yaşayan insanların ülkenin parasal reformuna ayak uyduramamaları sonucu insanların içinde bulunduğu çaresiz bir durumdur.
    (cesur yürek, 07.08.2007 04:24)
  4. paylaşılması, dostluğa, yokluğa katık edilmesi kolay olan durumdur.

maddi olarak en alt seviye gelir grubuna dahil olmak, yaşamaya çalışmaktır.
    ancak güzel ve onurlu tarafları da yok değildir.

yoksulluğu paylaşmak ile zenginliği paylaşmak arasında belirir büyük bir fark.
    aza sahip olan, ekmeğini böler, parasını böler, dişinden canından arttırır ve paylaşır kendisinden daha kötü olanla, yada kader arkadaşı, yolculuk ettiği dostuyla hayatta.

ama zenginlik öyle değildir, insanı bu duyguların dışına alır pek çok zaman, çemberin dışında kalırsınız. idealimiz bu çemberi büyütmek, zenginliği de rahatlıkla paylaşmak olmalıdır. genlerimiz, her yerde övünerek bahsedip ama içine etmeyi pek sevdiğimiz adetlerimi, törelerimiz de buna işaret eder.
    (subaquatic, 22.08.2007 20:31)
  5. yalnızlık gibi paylaşılması imkansız olgudur. yalnızca o durumda olan bilir. bildiği de gece yatınca zihinde beliren düşüncelerin ne olabileceğidir, herkes apayrı yaşar ve kendine has anlamlar yükler kendi yoksulluğuna.
    (skinhead01, 22.08.2007 20:46)
  6. korkulan yaşam şeklidir.
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 02.10.2007 17:09)
  7. (bo, 02.10.2007 17:27)
  8. hayatı üretenlerin mahkum olduğu yokluk durumu..
    ve hayatı tüketenlerin uzağından bile geçmediği sınır.
    (gajo, 02.10.2007 17:33)
  9. yoksunluk kadar korkutucu olmayan.
    (karışıkhazırlayanusta, 02.10.2007 17:49)
  10. varsıllığın zıt anlamlısıdır.

yoksulluğu bilen, varsıllığı değerlendirir.
    yoksulluğu bilmeyen, varsıl olmayı değerlemeye almaz.
    (özlemce, 30.12.2007 15:28)
  11. (yesilcuppelipenguen, 30.12.2007 15:48)
  12. türkiye'nin en önemli sorunudur. sadece türkiye'nin değil, bu illete uğramış her ülkenin en önemli sorunudur. tüm diğer sorunlar bir uçlarından bu temel soruna bağlanabilir, zaten bir çoğu da doğrudan türevleridir.

yoksulluk bir tesadüf veya allah'ın hikmeti olarak algılanmamalıdır. böyle algılandıkça yenilmesi de imkansızlaşmaktadır çünkü. yoksulluk bir politika konusudur ve yoksullukla politik düzlemde bıkmadan usanmadan mücadele etme zorunluluğu vardır, tıpkı kapı pencerenin açık olduğu yaz günlerinde evi saran toz gibi. tozla devamlı mücadele etmezseniz toz her yanı sarar, yoksullukla devamlı mücadele etmezseniz yoksulluk sizi yener.

yoksulluk içinde yaşadığımız ve alternatifi olmadığını kabul ettiğimiz ekonomi-politika düzeninin birincil yan ürünüdür. bu düzen, ne pahasına olursa olsun elde etmeye koşullandığı zenginlik ve refahı yoksulluk üzerinden üretir. zenginliği belli noktalarda toplamak için gelişmeyi bilinçli olarak sakatlayarak, bölüşmede adalet ilkesini perdeleyerek zenginlik üretimi ile yoksulluk üretimini doğru orantılı hale getirir. fakat söz konusu düzenin bu nitelikleri tanıtıcı reklamlarda belirtilmemektedir.

yoksullukla düzenli olarak mücadele etmek, düzeni yoksullukla düzenli olarak mücadele edebilecek duruma getirmek politikacıların, ekonomistlerin, örgütlü toplumun asli görevi olsa da onlar genellikle bunu görmezden gelirler; çünkü bu mücadele uzun, nankör ve kişisel ikbal açısından verimsizdir.

elinde hiçbir güç bulunmayan sade vatandaş, hiçbir şey yapamıyorsa dahi, yoksullukla mücadeleyi programının temeli haline getirmemiş siyasi anlayışları oy verme portföyünün dışına atarak işe başlayabilir.
    (tembel, 27.10.2008 17:00)
  13. orta direği korkutan kelime.
    (su istiyorum, 27.10.2008 18:11)
  14. bu gol yenmez ama rakip takım çok kuvvetli . gibi bir cümleyi barındıran şarkı bu gol yenmez ama yoksulluk işte bu da yenir daha salaklarıda.
    (kaç yazar, 27.10.2008 18:14)
  15. marksist olmak için geçerli sebeplerden biridir..
    (placebo adl, 27.10.2008 18:17)
  16. az önce televizyonda devletten emekli yaşlı kadın maaşından yakınıyordu. haksız sayılmaz hem de çok haklı. içim acıdı... o kadar çalıştıktan sonra hayatının geri kalanını idame ettirebilmesi için bu az para malı mülkü yoksa neye yeter? yarın öbür gün hastalığı olduğunda yüklü miktardaki hastane ve ilaç masraflarına mı para verecek yoksa karnını mı doyuracak? acı olansa devletin milyarder vekillerinin emekli maaşını çok görüp yarıya indirmeye çalışması. çokmuş(!)... çoksa bir zahmet kendi maaşlarınızı düşürün.
    (jane, 27.10.2008 19:37 ~ 19:39)
  17. patrick colquhoun tarafından şöyle nitelendirilmektedir:

büyük oranda yoksulluk olmadan zenginler de olamaz. çünkü zenginlik emeğin ürünüdür. emek de sadece yoksulluk durumundan doğar. dolayısıyla yoksulluk, o olmadan ulusların ve toplulukların uğraşamayacakları, toplumun zorunlu ve vazgeçilmez unsurlarıdır.
    (nebuchadnezar, 22.03.2009 23:12)
  18. önce gemi benim kaptan benim diyen ardından bir gün baktım ki batmıştı gemim. böyle bir şarkıdır işte önce bir diklenen ama batan geminin içinde sulara gömülen filan falan. yoksulluk kötüdür hem kalben hem fikren.
    (kaç yazar, 05.08.2009 17:43)
  19. 40 derece sıcak altında, 150 tl yardım için bekleyerek kalp krizi geçirip ölmektir, yoksulluk.

(bkz: mehmet yıldız)

http://www.radikal.com.tr/...
    (aglaures, 12.08.2009 10:06)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil