yobazlık   

adana çık aradan

1. yobazlık iki şekilde açıklanır;
    1- dini her hangi bir inancı veya hareketi, dini amacı için ya da temelde allah rızası için değilde, dünyevi menfaati için, iktisadi veya siyasi çıkarı için kullanan ve bu konuda kişilere de baskı yapan kişi,
    2- dini belki kendi içinde allah rızası için de yaşasa da, dini tam anlamayıp kişilere yalan yalnış akıl veren, onları eleştiren, dinen temeli olmayan inanç ve hareketleri uygulayan bu inanç ve hareketlerde ısrar eden kişi,

görüldüğü gibi iyi niyetli olmak yobaz olmaya engel değil...
    (gelirsemkal, 11.09.2006 02:57)

2. yeni doğmuş bebeğine hediye olarak getirilen ve üzerinde envai çeşit hayvancık resmi bulunan mama tabağı setini "üzerinde domuz resmi de var" diyerek kabul etmeyip iade eden tesettürlü anne modeli.üstelik bu kişi üniversite mezunu, yani göreceli olarak eğitimli biri.
    (arapbebek, 04.10.2007 12:38)
  3. ülkemizin içine tarih boyunca eden ve ileride de etmeye devam edecek kavramdır, düşünce virüsüdür.
    (floydian, 04.10.2007 12:40)
  4. türkiye'nin en büyük çikolata bisküvi fabrikalarından birine iş gereği yaptığım ziyarette firma yetkilisinin uzattığım elimi sıkmayıp havada bırakması.üstelik yanımda ingiliz bir makina üreticisi firma müdürü vardı ve adama bunu izah edememiştim.üstüne üstlük üç günlüğüne türkiye'ye gelen ve programında bu müşteriyi ziyaret bulunmayan adamı, tam da o ara gelen bir teknik şikayet üzerine "hazır siz de buradayken bir gidelim, problemi yerinde görelim " diye çeke çeke ben götürmüştüm bu müşteriye.
    (arapbebek, 04.10.2007 13:13)
  5. şu anda bazı şehirlerde sayılarının arttığını düşündüğüm,kubilay'ları şehit eden kişilerin devamı niteliğinde olan,bir sebeple tokalaşmam gerektiğinde elini uzatmayan,yanyana oturulması gereken bir yerde bayanım diye yanıma oturmayan,başım kapalı değil diye namussuz gözüyle,kendisi gibi olmayanlara dinsiz gözüyle bakan,kız çocuklarını 8-10 yaşında türbana sokan,dışarı çıkarmayan,okula göndermeyen saplantılı bir düşünce(sizlik) biçimi!
    (sleeping with ghosts, 04.10.2007 13:36)
  6. her zaman, her yerde..!
    (seanpenn, 30.12.2007 13:11)
  7. yöresel olarak inatçılık olarak kullanılan terimdir.

ben dedem'den hatırlarım torunları inatçılık edince kaburgası kalınlar veya yobazlar diye ayar verirdi.
    hayır yobazı anladık da,
    kaburgası kalın ne lan ?
    (hattori kibar feyzo, 30.12.2007 13:30)