gittikçe yok olmaya başlayan diştir. ayrıca bir değil dört tanedir bu dişten. bebekken ne kadar sert besin tüketilmişse o kadar erken çıkarlar, artık insanoğlunun tükettiği besinler eskiye göre sıvı ve daha yumuşak besinler olduğu için, şimdiki bebeklerin ilerde sahip olmayabileceği dişlerdir.
evrimcilere göre yirmilik dişi çıkmamış insanlar evrimleşmiştir.evrimleşmemişler de acı çekmeye mahkumdur zira çıkarken bazen morfinnn uyutun lan beni sökün bütün dişlerimi istemiyorum huleynn bile diyebilirsiniz.
"efendi ol biraz, adam gibi çıkıyorsan çık, çıkmıyorsan da otur oturduğun yere!" dedik biz buna.
dinlemedi bizi tabii. önce bi' el kol kaldırmalar, bi' "yeaaa bırak yeaaa..." tadında çıkışmalar...
sonra kahveden adam topladık geldik. "tamam abi, çıkıyorum kısmetse en kısa zamanda." dedi kalabalığı görünce.
inandık.
sonrası malum...
(4 yılda çıkmayan ve bir grup insanı ateşle imtihan eden dişten ne hayır gelsin?)
bunlar çoğu zaman gömülü oluyor ve çıkmak istemiyorlar o zaman tüm alt ve üst çenenizi sıkıştırıyorlar bu da dişlerin şeklinin bozulmasına yol açıyor.işte o zaman kendinizi inandırmaya çalışsanız da çıkacaklarına, ameliyat şart oluyor.öylesine bir diş çekimi olmayıp 1 hafta süren şişlikle, antibiyotiklerle ve de en önemlisi dikişlerle cebelleşiyorsunuz. çok kişinin yirmilik dişleri çıkmazken ve en kötü ihtimal çıkanları aldırmalarına rağmen size bir diş cerrahı geliyor, haksızlık bu deyip dişçi koltuğuna oturuyorsunuz.siz de yanıyorsunuz cebiniz de.
çoğu zaman ameliyatla alınan kendine bile faydası dokunmayan dişlerdir.azı dişiniz falan çekilse,işlemden iki üç saat sonra yemek yiyebilirsiniz ama yirmilik dişiniz alındıktan sonra üç dört gün bişey yiyemezsiniz.
bazen de 3 tanesi çıkar bu arkadaşların, o zaman da 1/4 oranında evrilmişsiniz demektir.(kendimden biliyorum)
aynı zamanda çektirene kadar diş ipi olsun, ağız gargarası olsun pek iyi bakılması, çürümemesi için önlemler alınması gereken diştir.
her zaman ağrı yaparak çıkmayan, bazen çıktığı yerdeki boşluğu- dişleri biraz sıkıştırsa da- tamamlayan dişlerdir. inanılması güç ama böyle çıkanı da var. yine de, dişlerin şeklini bozacağı korkusu baskın çıkıyor, "gidip çektirilmeli mi illa? ama ağrımıyor ki?" soruları beyni işgal ediyor.
ömrümden ömür götürtmüş diştir. 6ay içerisinde 3 tane çıkarttım. acıdan uyuyamayıp,çenem kitlenip ağrı kesicilerla geçti bu 6 ay. dişlerimin yer açmak için yanındakileri sıradan kaydırdığının acısını hissederek hem de.
evrimleşememişin allahı gibi bi durumdayım. etrafımda hiç duymadım yani 6 ayda 3 tane çıkaran bi insan evladı. darwin yaşasa üzerimde bilimsel deneyler yapardı diye düşünüyorum.
son 4 yılda başımdan çok şeyler geçti; birçok dersten kaldım, repeat korkusuyla yaşadım, evsahibi 3 kere evden kovdu(kirayı arttırınca geri aldı sonra o.ç), gün geldi aç kaldım(burgertürk kapalıydı), susuz kaldım (borçtan kesildi) ama inan ki sözlük, hiçbiri çenemin sol alt tarafında çıkan/çıkamayan yirmilik diş kadar acı vermedi, ağlatmadı. bünyenin zayıfladığı en küçük anda enfeksiyon yapar, boğaza vurur. çektirmek istersin doktor tavsiye etmez. bambaşka birşeydir bu diş. düşmanıma çektirmesin. (dişimi değil lan bu acıyı)
varlığıyla azap yaratan yamuk, gömük vs ise ameliyatlık olanızı gerektiren diş. ilk ameliyat bir hafta yatak döşek appranaz majezik yatırdı. ne yazık ki bir ameliyat daha vardı. iki yıl sonra daha hünerli bir doktorda yaptırdığım ameliyatta yatmadım ama 1 hafta geçmesine rağmen hala appranax canavarıyım: ama dudağımda yara yok, ağzımı açabiliyorum.
gömük bir evrimin sonucuyum diye düşündürtüyor.
bugün itibariyle çektirdiğim diştir kendileri ve çektirmeyi düşünen arkadaşlara yardım etmek amacıyla belirli aralıklarla size durumu bildireceğim.
diş çekimi 1 saat kadar sürdü ve 3 dikiş atılarak finish denildi. yaklaşık 1 saattir elimdeki buzu yanağımın üzerinde tutuyorum. bunun şişliği azaltacağı düşünülüyor. öyle pek bir ağrı yok ama yutkunmak çok zor geliyor ayrıca boğazım hafiften ağrımaya başladı. doktorumun tavsiyesi üzerine dünden itibaren antibiyotiğe başlamıştım şimdi de bir tane apranax fort aldım. ilerleyen saatlerde görüşmek üzere..
- diş çekileli 3 saat kadar oldu şu an için her şey güzel gözüküyor. şişlik yok hafif bir sızı ve kanama var o kadar. ama buz ile arkadaş olmayı öğrenmelisiniz hala yanımdan ayırmamaktayım sırf bu sebepten bi türlü uyuyamıyorum. bir de unutmadan söyleyeyim sabahtan güzel bir kahvaltı yapın yoksa aç kalıyorsunuz.
- yaklaşık 6-7 saat sonraki edit. diş doktorunun verdiği bir başka ağrı kesici olan cataflamı alıyorum şimdi. artık kan yutkunmaktan bıktım. ağzıma da yemek koymadım sanırım şekerim düşüyor. bu arada karaciğerin de içine sıçtık sanırım bu kadar ilaç alarak daha ne kadar dayanacağım bilemiyorum. son olarak buz tutmayı asla bırakmamalı yoksa sızı daha çok kendini hissettiriyor bunların dışında her şey güzel, cm oynayarak vakit geçiriyorum
-yatmadan önceki son edit. 12 saat kadar olmuştur heralde her şey çok güzel valla şişlik yok kanama yok yemeğimi yedim öyle sert şeyler olmadığı sürece güzel yenebiliyor. paşa çayımı da içtim. antibiyotiğimi ve apranax fortumu da aldım şimdi uyku zamanı
- oh misler gibi uyandım. dün bu saatlerde doktorun elleri ağzımda, dişimi oraya buraya çekiştiriyordu. şimdi corn flakesimi yiyip güzelcene bi kahvaltı yapacağım ve ne olur ne olmaz diye bir apranax fort alacağım. doktorun söylediği gibi antibiyotiği de bitirene kadar devam edeceğim. şişlik yok en mutlu olduğum konu da budur heralde; demekki neymiş buz çok önemliymiş. haydin kalın sağlıcakla bir başka ameliyatta buluşmak üzere