|
|
- bu sene 5 - 20 nisan tarihlerinde gerçekleşecek ve sinemaseverleri 15 günlüğüne büyük bir açlıktan kurtaracak festival.
en iyi türk filmini seçmek için semih kaplanoğlu, nurgül yeşilçay, elif şafak, michele maheux, sylvain azou bir araya gelecek ve ödülleri dağıtacaklar.
festivalde; yarışma filmlerinin yanı sıra, ustalara saygı, yeni türk filmleri, kurmaca, belgesel ve kısa film bölümleri olacak. ayrıca nokia n series'in düzenlediği kısa film yarışmasında finale kalan 10 filmin sonuçları 10 nisan tarihinde açıklanacak.
- gün itibari ile festival programı açıklanmıştır.
http://www.iksv.org/...
not:gündüz biletleri yine indirimli. 3.5 ytl sanırsam.
- bu sene her sene olduğu gibi cüzdanımıza göz dikmiş festivaldir. yanlış anlaşılmasın biletler pahalı filan değil, izlenesi film sayısı çok fazla.
uluslar arası yarışmada belçika'dan nic balthazar'ın ben x isimli filmi, dennis gansel imzalı alman filmi die welle, jack black, mia farrow, danny glover gibi isimlerle dikkat çeken michel gondry filmi be kind rewind, semih kaplanoğlu 'nun bol ödllü yumurta'sı, hüseyin karabey'in gerçek bir aşk hikayesini anlattığı gitmek isimli filmi ki bu filmde anlatılan hikayedeki oyuncular kendi hayatlarını oynamışlardır filmde, krzysztof piesiewicz ki kendisi kieslowski'nin kankası olur, filmi nadziejagibi bir çok festivalde beğeni toplaış filmler gösterilecek. etraftan derlediğim bilgilere göre nadzieja'nın ödülü alması kuvvetle muhtemelmiş.
akbank galaları kuşağının en dikkat çekici filmleri ise;
uzun süredir izlemeyi beklediğim natalie portman, scarlett johansson, eric bana üçlüsüyle dikkatleri üstüne çeken the other boleyn girl, susanne bier'in ilk hollywood filmi olan ayrıca uzun süredir beklediğim things we lost in the fire, christian bale, heath ledger, cate blanchett'lı kadrosuyla i'm not there, naomi watts, tim roth, michael pitt'li kadrosuyla mükemmel yönetmen michael haneke imzalı funny games, philip seymour hoffman'ın oyunuluğunun zirvesinde olduğu the savages.
dünya festivallerinden bölümünde ise zannımca en önemli filmler şunlardır:
francesca archibugi'nin yönettiği ve giovanna mezzogiorno'nun başrolünü oynadığı lezioni di volo, gianni zanasi'nin yönettiği bir diğer italyan filmi non pensarci, 2008 rusya altın kartal ödüllerinde en iyi film; en iyi yönetmen; en iyi erkek oyuncu kadrosu; en iyi kurgu; en iyi müzik ödüllerini toplayarak herkese "öeeeehhhh" dedirten rus filmi 12, başrolünde juliette binoche'un oynadığı eğlenceli film olan paris, jan hrebejk'in bol dokundurmalarla dolu güldürüsü medvidek.
amerikan bağımsızları bölümünde ise şu filmleri tavsiye edebilirim:
john cusack'ın baş rol oynadığı grace is gone, nicole kidman, jennifer jason leigh, jack black gibi isimleri bir araya getiren margot at the wedding, korku filmleriyle dalga geçilen filmlerden tanıdığımız anna faris'li smiley face.
deneysel filmlerin yer alacağı mayınlı bölge'de ragnar bragason imzalı börn izlemeye değer.
68 ve mirası bölümünde : if, deutschland im herbst, zert izlenmeye değer.
milos forman ve marc caro adına açılan bölümlerdeki her film birbirinden değerli olduğu için onları ayrıca yazma gereği duymuyorum.
biletler 22 mart ( cumartesi) tarihinden itibaren biletix'lerde genel satışa çıkacak.
şimdiden herkese iyi seyirler dileriz efendim.
fakespeare, itüsözlük haber, istanbul.
- gündüz seansların fiyatları geçen yıl 2.50 liraydı bu sene ne kadar bilmiyorum, ama genelde bu seansların biletleri çabuk tükeniyor. buradan bazı filmlere gitmek isteyip de bilet bulamayanlara bir kaç tavsiyem olacak.
daha önceden bilet almadınız, film günü de bilet bulamadınız, buyrun;
1- efendim bilet yok diye izlemek istediğiniz film(ler)den vazgeçmeyin.
2- filmden en az yarım saat önce filmin gösterileceği sinema salonundaki gişedeki hanıma ben burada bekliyorum, eğer yer açılırsa, fazla bilet olursa, davetiye artarsa haberim olsun deyin. gişedeki kişinin hiçbir olumsuz tavrını kafanıza takmayın, sabırla bekleyin.
3- emin olun sizden başka bileti olmayan insanlar da gelecek, o yüzden güzel bir sıra oluşturun.
4- bazen filme gelip fazla davetiyesi olanlar sırada bunu satmaya çalışırlar, gözünüzü dört açın, ilk siz 'bana satın' deyin ki sırada daha fazla beklemeyin.
5- film başındaki reklamlar gösterilmeye başladığında, alınmayan davetiye sayısınca kişi tek tek içeriye alınmaya başlar. sıranın başındaysanız, ilk girenlerden olursunuz.
6- davetiyeler bitti. ben giremedim diye üzülmeyin, beklemeye devam edin. biraz sabır.
7- son reklamlarla birlikte yer göstericiler boş yerleri sayar ona göre tekrar sıradakileri içeri alırlar. bu sefer artık içerdesiniz. iyi seyirler.
8- olmaz ya diyelim ki yine giremediniz. ağlayarak yada ağlamaklı ''uzak yoldan geldim sırf bu film için, 1 saattir sıradayım. ben yerde oturarakta seyrederim lütfen beni de içeri alın'' deyin. bu sinema aşkı karşısında kimse kayıtsız kalamaz.
9- bu maddeleri uygulayıp da filme yine de giremezseniz, gelin beni bulun...
imza: hiçbir film için önceden bilet almayan, ama istediği her filmi izleyen yazar.
not: bu maddelerin hepsi, aynen istanbul şehir tiyatrosu'nda kapalı gişe oynayan tüm oyunlar içinde geçerlidir. denenmiştir. gönül rahatlığıyla uygulayınız...
- galaların 15ytlye saat 16.00 dan sonraki biletlerin 10 ytlye sabah seanslarının ve türk filmlerinin ise 3.50 ytlye satışa sunulduğu uzun kuyruklara kalmadan, önceden toplu bir bilet alımına girişilmesi gereken festival.
- biletler satışlarının biletix dağıtım kanalının üstlendiği festival. hizmet bedeli adı altında 1,25 ve 1,75 ytl ekstra bedel eklenmektedir biletlere. biraz katı ve de çıkarcı bir uygulama ancak sinema gişeleri önündeki kuyruklara girmektense katlanılan yoldur.
- 2007- 2008 yıllarında hayatını kaybeden sinemacıları anmak için hazırlanan ''anılarına'' bölümüyle uykularımı kaçıran festival. özellikle atlas sinemasında seyredilecek olan, bergman'ın büyülü dünyasının kapılarını aralamaya vesile; vargtimmen şimdiden çemberine aldı beni. beyaz perdede bergman filmi seyretmenin keyfine eş bir başka keyif tasavvur edebileceğim bir şey değil pek.
- iksv'nin festival için hazırladığı sitedeki film çizelgesinin sikkoluğu yüzünden -pardus'un ve browserın suçu olabilir dedim ilk ama değilmiş- yanlış filmlere bilet alıp el orfanato gibi facialara maruz kalmamıza sebep olmuş olan festival. ama ne yaparsa yapsın hastasıyız, seviyoruz, yalar yutarız.
- (bkz: http://www.gazeteport.com.tr/...)
- 5-20 nisan 2008 tarihleri arasında gerçekleşmiş olan festivaldir.filmler "beyoğlu, rexx, atlas, emek, fitaş" sinema salonlarında seyirciyle buluşmuştur.
|