yezid 

adana çık aradan

1. ikinci emevi halifesi. muaviye'nin oğlu. yönetici olarak başarılı icraatlar yapmış olsa da hz. hüseyin'in kerbela'da ölümüne neden olup, hz. muhammed'in ailesinden geride kalanlara da büyük eziyetler yaptı. hatta hz. muhammed'in peygamberliğine inanmadığı, bunu kureyş kabilesinin iktidarı ele geçirmek için tezgahladığı bir oyun olarak gördüğü söylenir. (güvenilir bir kaynak bulamadım bu konuda)
    yezid, doğu'da hala kötülük eden insalar için bir hakaret olarak kullanılr.
    (easy company, 22.12.2005 09:28)

2. (bkz: babanı da sevmezdim zaten)
    (ben de öyle biliyordum, 18.01.2006 22:34)
  3. bu adam hakkında çeşitli söylentiler var. şöyle ki:

bu adam, babası olduğu iddia edilen kişiye* yapılan suikast girişiminden 11 ay sonra doğmuş derler. aynı rivayet, muaviye kişisinin suikast girişiminden canlı olarak kurtulduğunu, ancak genital bölgelerinden aldığı yaralardan dolayı kısır kaldığını iddia eder.

bu rivayete göre ve bir çocuğun 9 ay 10 gün anne karnında kalacağı hesabına istinaden, yezid tüpçünün, sütçünün, sucunun (artık o dönemde ne esnaf varsa) veya komşunun katkılarıyla dünyaya gelmiştir.

bana sorarsanız yalandır bu. yezid, kesinlikle muaviye'nin oğludur. kerbela'da 72 başı kestiren, kadın çocuk demeden öldürten, hz hüseyin'in kesilmiş başıyla top oynayan bir adam, olsa olsa muaviye'nin genlerini taşıyordur. başka ihtimal veremiyorum.

yezid tam olarak babasının oğludur.

bir de yezid küfürdür. bizim orada birine "yezid" demek kavga, hatta çatışma sebebidir.
    (eksiksizuyum, 01.03.2006 01:35)
  4. halife olabilmek için ehl-i beyt ile savaşmış onlara işkence yaptırmış olan münafıktır.
    (anky, 01.03.2006 01:36)
  5. bir daha insanlık tarihinde sizin adınızın başka hiçbir çocuğa verilmemesine yol açacak kadar büyük bir kötülük yaptığınızı tasavvur edin; işte bunu başarmış kişidir.
    (mek, 01.03.2006 03:55 ~ 03:57)
  6. katranı dövmeyle olur mu şeker, cinsini siktiğim cinsine çeker atasözü cuk oturur bu münafıka.
    (lepaca kliffoth, 06.12.2006 21:21 ~ 21:21)
  7. yüzyıllardan beri niye kimse oğluna onun ismini vermiyor. iki saniye düşünseniz ne kadar samimiyetsiz bir müslüman olduğunu görürüsünüz. zira müslüman adam zalim; zalim adam müslüman olamaz.
    (hepten aykırı, 06.12.2006 21:43)
  8. (bkz: arabic fahişe)
    (enslaved, 17.03.2007 21:41)
  9. "o ehl-i beyte saldırarak tarihi kirletmiş ben onun hakkında yorum yaparak dilimi kirletmem" dediğim kişidir.

not: babası sahabe-i güzindendir ve muaviye değil hz muaviye'dir..hakkında "muaviye'ye orduların kumandanlığı ve emirlik verildi onunla savaşan kaybeder" meyanında bir hadis vardır..hz ali efendimizin "ben bu hadisi bilseydim onula çatışmazdım" dediği rivayet edilir..her şeyi geçelim sahabe olması onun hakkında dilimize kilit vurmaktan öte bir vazife yüklenir ki bu saygı ve ihtiramdır..ayrıca vahiy katiplerindendir..

ak koyunun kara kuzusu da olur
    (gölgeningücü, 17.03.2007 23:19)
  10. babası gibi islam düşmanı olan kişi. tek fark babasının gizli düşman, oğlunun alenen düşman olmasıdır. ha bir de dedesi var ki* onu hiç katmaya gerek yok.
    (lepaca kliffoth, 17.03.2007 23:31)
  11. hz hüseyin ve yanindaki az sayıda müslümanı 10 muharrem 61 yani 10 ekim 680 de kerbela da katleden kişidir. o tarihten sonra müslümanlar tarafından o ad bi daha çocuklara verilmemiştir hatta zalim manasında bi hakaret olarak kullanılmıştır.
    (cyclops1988, 28.08.2007 17:15)
  12. her ne kadar alevi-sünni karşıtlığında, iki tarafın birbirine, güya meşr-u müdafaa namına çektiği silahlardan bir diğeri yani kızılbaş sıfatının farklılaşmış hali ile kullanılmış olan şekline karşılık bulmuşsa da esasında bilindiği üzere de hz. hüseyin'i şehit eden, ayn zamanda muaviye'nin oğlunun adıdır. ancak tüm bunların yanında unutulmaması gereken başka bir mevzu da durum şudur ki; yezid kelimesini kullanmış ve belki halihazırda kullanan sünnilerde bu ülkede yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. bunun en önemli nedeni ise, her ne kadar bu çatışmadan dolayı yeteri kadar algılanmamış olsa da "hüseyin katliamı" anadolu halkı tarafından ister alevi ister sünni olsun çeşitli derecelerde kınanmış ve yezid, anadolu halkınca bir hakaret unsuru olarak topyekun kullanılmıştır, ayrıca isim olarak kullanılmamış olması da bunun en önemli göstergelerinden biri olmuştur.
    (gülüsevdimdikenibattı, 28.08.2007 17:32 ~ 16.11.2007 16:04)