fonda bir dönemin belirgin özelliklerinin geçit yaptığı, hüzünlü bir erkek karakterin arayışının anlatıldığı bir başka
orhan pamuk romanı. orhan pamuk bunu sıklıkla yapıyor ve iyi bir şekilde yapıyor. kara kitapta galip, masumiyet müzesinde kemal basmacı ve yeni hayatta osman. hep hiçbir zaman sahip olamadıkları ya da bir zamanlar sahip olup elde tutamadıkları bir şeyleri arayan hüzünlü/ loser karakterler. yeni hayat'a gelirsek kahramanımız kitabı, meleği (canan) ve kitabın yazarını araken orhan pamuk da biz okurları yazma süreci üzerine karmaşık bir yolculuğa çıkartıyor. kahramanımız şehirler arası otobüslerde o kent senin bu kasaba benim dolaşırken biz biçare okurlar yazarın attığı küçük yemlerin peşi sıra sayfalarda geziniyoruz. adeta bulmaca çözer gibi bu nedenle dikkatli okunması gereken bir roman. ayrıca hayat, aşk, ölüm, kurgu, yazma vs... üzerine altı çizilecek bir çok cümleye sahip.
"benim gibi hayatı kaymışlarda hüzün, zeki olmaya çalışan bir öfke olarak gösterir kendini. o zeki olma isteği de en sonunda her şeyi berbat eder."
"aşk birisine şiddetle sarılma, onunla aynı yerde olma özlemidir. onu kucaklayarak, bütün dünyayı dışarda bırakma arzusudur. insanın ruhuna güvenli bir sığınak bulma özlemidir."
"hiçbir şey, her şeyi unutabilmenin verdiği huzurdan değerli olamaz."
benim favorimse ;
"benim hayatın kendisi sanarak mutlulukla karşıladığım, aşkla sevdiğim rastlantı bir başkasının kurgusuymuş yalnızca."