yeni başlayanlar için diablo 2 

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. olayın en başında ilk önce insanî bir hissiyat taşıyarak, eğer "ula diablo ne ki?" diyen biri iseniz size bu konuda verilebilecek tek tavsiyenin "başlama" olacağını belirtmek isterim. ancak "oynayanları uzun süre izledim, internetten baktım - araştırdım, sözlükte yazanları okudum, olmadı denk getirip oynadım ama beceremedim, ne yapmam gerek şimdi?" diyen biri iseniz aşağıdakileri okumanızda büyük faydalar vardır.

- öncelikle oynayacağınız oyun hakkında bilgi edinmelisiniz. diablo 2, blizzard entertainment'ın blizzard north adlı kolu tarafından üretilmiştir. oyun 4 bölümden oluşmakta, her bölümde değişik görevleri yerine getirdikten sonra en son bölümün görevlerini de yaparak diablo'yu öldürmeniz gerekmektedir. bu anlattığım diablo 2 classic'tir. daha sonra yine blizzard north tarafından lord of destruction adlı expansion set'i piyasaya sürülmüş, 4 olan bölüm sayısı 5'e çıkarılmış ve en son öldürmeniz gereken boss baal olmuştur.

- oyuna başlarken bir adet karakter seçmeniz ve bu karakteri geliştirerek ilerlemeniz gerekmektedir. karakterler: amazon, assassin*, necromancer, barbarian, paladin, sorceress ve druid*'dir. (* = expansion set ile birlikte diablo 2'ye dahil olan karakterler). her karakterin kendine has özellikleri vardır ve oyunun başında birini seçmeniz gerekmektedir, bu seçimi genelde "gözünüze güzel görünen" ile nitelendirebiliriz.

- oyunu açtınız, karakterinizi seçtiniz, oyuna başladınız. şimdi yapmanız gereken tek şey var, o da experience toplamak. "experience" karakterinizin deneyimi demektir. her öldürdüğünüz yaratık size xp* verecektir. experience aldıkça levelınız artacak, karakteriniz güçlenecek, ve tabiki etrafta dolanan yaratıkların da levelı artacaktır.

- bu yukarıdakiler [ve devamı] zaten oyun esnasında çözülebilecek şeylerdir. kaldı ki "çözemedim ben" diyen biri derhal bırakması gereken biridir..

#

- oyunda karakterinize göre point vermeyi unutmayın. misal necromancer seçtiyseniz strength ve dexterity'e verilmiş her puan çöpe atılmış demektir. ayrıca skill pointler de "hmm bu iyiymiş" denilerek dağıtılmaması gereken şeylerdir. belli bir alanda (çizgide) uzmanlaşmanız yararınıza olacaktır. misal raise skeleton'un büyüsüne kapılıp olanca skill'i buna veren ve level atladıkça güçsüz kalan iskeletler yüzünden ağlayan necromancer'ları az görmedim. her level atladığınızda skill vermek zorunda değilsiniz, bırakın dursun, bazı büyüler level ilerledikçe açılır, onlara verirsiniz.

- kasabadaki***** satıcı ve tamircileri*** abartmayın. onları sadece potion, scroll of identify ve town portal scroll almak için veya üzerinizdeki elbiseleri tamir ettirmek için kullanın. unutmayın ki bu satıcılarda unique ve kullanışlı bir zırh bulma ihtimaliniz bir chest'ta bulma ihtimalinizden oldukça düşüktür. (ancak olmaz olmaz diye bir şey yok tabi, "ben buldum" diyenlere direk saygı duyuyorum)

- inventory'e alakalı alakasız her şeyi doldurmayın. yere düşen her şeyi toplamak zorunda değilsiniz (altın dahil olmak üzere). yeni başlayanlarda en çok gözlemlediğim şeylerden biri oyunu ticarete dökmeleridir. yanlış bir tutum olduğunu düşünüyorum çünkü ileride öyle itemları ihtiyacınız olmadığı için satacaksınız ki her biri 30'ar bin altın versin.

- inventory demişken, burada bulunması gereken yegane şey charm'lardır. diğer her şeyi uzaklaştırın oradan. "e ama bu yüzük arada lazım oluyo" falan diyen varsa stash denen olguyu hatırlatmak isterim. ayrıca stash'e gitmişken üzerinizdeki altını da oraya bırakın.

#

- "tab" tuşu haritayı açacaktır. bu haritayı normal yön tuşları ile hareket ettirebilir, sağa sola bakabilirsiniz. işiniz bittiğinde f9 yardımı ile eski konumunu aldırabilirsiniz. ayrıca unutmayın ki, diablo 2'de de murphy kanunları aynen geçerlidir. gitmeniz gereken yer daima haritada en son gittiğiniz yer olacaktır (ya da en azından benim için öyle*)

- battle.net denen olguyu öğrenin. burası online olarak duel veya party yapabileceğiniz mükemmel bir ortamdır. oraya girebilmeniz için oyunun cdlerinin orijinallerine sahip olmalısınız (ankara d&r fiyatları: "diablo 2 : classic [3 cd]" : 20 ytl + "diablo 2 expansion set : lord of destruction [1 cd]" : 20 ytl = toplam 40 ytl). oraya* gittiğinizde dibiniz düşecek (şimdiden söyleyeyim), el emeği - göz nuru bilmemkaç levellık karakterinizi ilk duelinizde yerlerde süründürecekler. merak etmeyin dayak yiye yiye dayak atmayı da öğreneceksiniz.

- "edit" denen bir olgu var efendim. diablo 2'deki hile yoludur kendisi. diablo 2, öyle bildiğiniz oyunlar gibi oyunun bir köşesine "lumberjack" yazınca odun veren oyunlardan değildir. öyle cheat işlemez. bu iş için editör programları* vardır ve bunların üzerinde karakterinizi ve/veya kullandığınız itemları hayvanlaştırabilirsiniz. tabi bu size nasıl bir tatmin sağlar bilemem ama zaten hayal olan bir oyunu iyice yalana çevirmekten başka bir iş değildir. kaldı ki "edit" bir karakterle battle.net'te taşak oğlanı olursunuz.

- edit haricinde bir de atma diye bir program var ki, o daha iyi niyetli bir programdır. kullandığınız itemları kopyalamaya veya internetten indirdiğiniz itemları karakterinize yüklemenizi sağlar. tabi bundan da uzak durmak lazım - ta ki olayı iyice kapana kadar.

- bunlar haricinde bir de maphack denen zıkkım var. kendisi questların ve waypointlerin yerlerini gösteren bir programdır. "işe yarar" gibi görünür ancak derhal göreve gitmek gibi bir his doğar insanın içinde ve olası xplerden mahrum bırakır elinizde olmadan. o yüzden bunu da kullanmayın.

- unutmadan, lod patch denen yamalar var bir de. en son sürümü v1.11* olup soldaki yıldıza tıklayarak ne olduğunu az buçuk öğrenebilirsiniz. (eski lod patchleri yüklemeyin).

#

aklıma geldikçe eklerim. (ekledim de..)
    (gxix, 14.05.2006 17:48 ~ 22.09.2007 21:21)

2. - ilk başlarda soketli* itemlar işinize oldukça yarayacaktır. bulduğunuz gemleri atmayınız, soketli bir zırh falan bulduğunuzda üzerine iliştirip giyiniz. tabi ilerde çıkacak olan uniqueler bu ihtiyacınızı azaltacaktır.
    (gxix, 14.05.2006 17:54)
  3. -yerde bulduğunuz cıncık boncuğu* "ilerde horadric cube alınca birleştiririm" diye düşünüp biriktirmeye kalkmayın, soketli item bulunca yapıştırın gitsin. oyunun başında biriktireceğiniz chipped gemlerin size çok faydası olmaz (ileride bol bol düşecek; hatta sandığınızda yer kalmayacak, yerden almaya bile tenezzül etmeyeceksiniz), oysa ki soketi olan bir silaha, bir zırha veya miğfere taktığınız zaman oyunun henüz başında kütür kütür adam öldürürsünüz.

-oyun başlayınca enter'a basıp "/players 8" yazarsanız, canavarlar 8 kat güçlü olur ve bunun akabinde siz de öldürdüğünüz canavar başına 8 kat daha fazla tecrübe puanı* alırsınız.

-dikkat edilecek bir başka husus da elde edilen skill puanlarının dağıtımıdır (klavye kısayolu "t" tuşu oluyor). "her şeyden biraz öğrensin" mantığıyla yetiştirilen karakter, oyunun ilerleyen aşamalarında ayıla bayıla bir hal olur; öte yandan bir alanda umzanlaşmış bir karakter, işini görmeye devam eder. örneğin, bir amazonu hem mızrak, hem de ok hususlarında yetiştirmek isteyebilirsiniz. bu normaldir. ancak, hem ok hem de mızrakta bütün özelliklere yüklenirseniz olmaz. mızrakta fend, okta strafe ve freezing arrow'a yüklenerek karakteri yeterince iyi yapabilirsiniz.
    (eksiksizuyum, 14.05.2006 18:11 ~ 18:12)
  4. »sınav gecesi "iki dakka oynarım sonra otururum dersimin başına" diyerek diablo 2 oynamayın.
    »karakterinize başlarda "hacı sülo","kamaşullah" gibi isimler vermeyin. ilerleyen sularda buna pişman olabilirsiniz. karakteriniz sizinle bütünleştiğinde, üzeri zibil gibi unique,set itemlar ile kaynarken oluşan asaletin amına koyabilirsiniz. sonra gafil avlandım demeyin.
    »set item'ları "bu ne lan böyle bi numarası yok" diye atmayın. biriktirin. genelde buna stash'inizin kapasitesi yetmez. yapılacak en iyi şey lan üzerinden bunu paravan bir karakterin stash'ine üzerine atmaktır. zamanı gelince kullanırsınız. tabii set item toplamak cefâkar bir zenaattır. kimi setler (yanlış hatırlamıyorsam) 8 parçadan oluşurlar.ya sabır, ya sabır dilerim efenim size. tabi tüm seti topladığınızda yaşayacağınız orgazmın tarifi yoktur, ona göre.
    (keyif pezevengi, 14.05.2006 18:34)
  5. »oyunu bir kere bitirip erbabı olduktan sonra size bu saatten sonra battle.net ortamına akmanızı şiddetle öneririm. zaten expansion ile beraber oyun 40 kağıt, devede kulak bu zev için. eğer ki hala bu zamanda diablo 2 oynayacak arkadaşlarınız varsa klan bile kurup zevkin doruklarına ulaşabilirsiniz. bi de über diablo kesersiniz orda, oh mis. (bkz: bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler)
    »hile programı (maphack,editor filan) katiyen kullanmayın. oyun zevkinizin içine eder.
    »biraz ısındıktan sonra oyundaki shortcut tuşlarını kullanmayı ihmal etmeyin, kassa da çaba gösterin. en basitinden space tuşu tüm pencereleri kapatır, alt tuşu yerdeki item'ları highlight(daha rahat görürsünüz) eder.
    (keyif pezevengi, 14.05.2006 18:39 ~ 18:42)
  6. beni diablo 2 oynamaya teşvik eden rehber.
    (absent, 14.05.2006 20:31)
  7. -diablo 2'yi rutin hayatınızı düzene koyduktan sonra oynayın, çünkü "kaldığım yerden devam ederim" düşüncesi bu oyunda işlememektedir. bu oyunda f5 tuşu "quick save" vazifesi görmez, hatta bu oyunda "quick save" diye bir şey yoktur. köye dönüşe yarayan portalları bulmadan oyundan çıkarsanız, oyunu yeniden açtığınız zaman köyden başlayıp gittiğiniz yere kadar yürümek zorunda kalırsınız ve öldürdüğünüz canavarlar tekrar karşınıza çıkar! o yüzden oyunu açtığınız zaman portalları bulana kadar oyundan çıkmayın.

-bu oyunda hardcore seçeneği vardır. eğer karakteri yaratırken bu seçeneğe tıklarsanız, karakter öldüğü an onun için oyun bitmiş demektir. dolayısıyla hardcore karakter tavsiye etmiyoruz. üstelik hardcore modunda oynayan karakterler için ekstra experience göremedim ben; varsa da çok az farkediyordur. yok eğer "ben diken üstünde oyun oynamaya bayılırım" derseniz hardcore karakter size göredir. lâkin baal'ın vurduğu ilk tokatta yere serilirseniz ahlayıp vahlamayın.
    (eksiksizuyum, 14.05.2006 22:21 ~ 22:22)
  8. »eğer sağlam sinirleriniz ve de kalbiniz yoksa (bakın ikisi birden diyorum) hardcore karakter oynamayın. illa da oynayacam derseniz harita üzerindeki tüm minionları kesmeniz, her damla experience'a tamah etmeniz gerekir.
    »diablo oynarken yanınızda bol sıvı şeyler bulundurun.
    »parmak kaslarınız çok gelişecek. özellikle sağ işaret parmağı ve sol elin numpad'de olmayan 1,2,3,4 tuşlarına basan parmakları ve sol elin alt tuşuna basan baş parmağı. arada bir ellerinizi dinlendirin.
    (keyif pezevengi, 14.05.2006 23:15)
  9. paladin ile oynuyorsanız bilin ki zeal'in azı karar çoğu zarardır. zeal'e çok fazla abanırsanız, istediğiniz noktada duramazsınız ve dayak yersiniz.
    paladin'in en baba atraksiyonu charge'dır. verebildiğiniz kadar skill point harcayın. fist of heaven tırt bi skilldir.
    inventory ve kasanızı her zaman için düzenli tutun.
    gamble para tuzağıdır.
    kullanmayın; ama kullanacaksanız da belirtmekte yarar var en ünlü diablo editörü, adını act 4'deki hanımefendiden alan jamella programıdır.
    (twinkle, 15.05.2006 21:18 ~ 21:32)
  10. necromancer iseniz poison nova - poison explosion - poison dagger üçlemesine dayanıp, lower resist'i 20'ledikten sonra kalan skillleri bone prison'a verdiğiniz taktirde gayet tatminkar bir karakter elde edebilirsiniz.

teeth, bone spear ve bone spirit yalan şeyler. emin olun.

sebep: bone skilllerin en kralı olan bone spirit'i ve buna katkı sağlayan diğer büyüleri** tamamen 20'leseniz bile, hatta üstüne itemlarla bu sayıyı 35'e çıkarsanız bile bone spirit'in size sağlayabileceği en büyük damage 3000 bilemedin 5000 olacaktır. halbuki poison nova ile hiç kasmadan 7500'ü bulmanız işten bile değildir.

taktik: poison nova, bone prison ve lower resist sırası ile "f" tuşlarına alınır (misal f2* - f3* - f4*), poison nova sallaya sallaya yaratıklara girişilir, baktınız gözünüzün yiyemeyeceği bir yaratık çıktı karşınıza*, derhal f3 yardımı ile onu bone prison'a alınız, f4 yardımı ile lower resist adlı curse'ü çakınız, ardından f2 yardımı ile poison nova girişiniz. aha bu kadar basit.
    (gxix, 15.05.2006 21:20 ~ 22:50)
  11. oynamadığım için bilemem; ancak multiplayer'da sorcerer'ın en can yakan özelliği frozen orb, frost nova gibi kitle imha büyüleridir (en azından beni). buradan yola çıkarak söylemek isterim ki elinizde bütün iksirlerin bir örneği bulunsun. "bu ne lan yorulduğumda yorgunluğu geçiyormuş eho eho." tarzı yaklaşımların boss'dan kaçarken soluksuz kaldığınızda(donduğunuzda, zehirlendiğinizde) faydası dokunmaz.
    (twinkle, 15.05.2006 21:26 ~ 21:27)
  12. tanıklık ettiğim üzere set item'ları bütün seti bulmadan kullanmayan, çeyiz düzer gibi saklayan bir zihniyet mevcut diablo 2 alemlerinde. bu yanılgıya düşmeyin. her ne kadar bir araya gelince daha bir çılgın atsalar da set itemlar tek başlarına da gayet güçlüler.

bir item'ın unique olup olmaması değil nitelikleri önemlidir. bazen rare bir item işinizi en baba unique item dan daha iyi görebilir.
    (twinkle, 15.05.2006 21:29)
  13. »eğer ki öküz gibi boş zamanınız var ve piyasada başka oyun oynamak istemiyor fakat tüm bunlara rağmen diablo oynama aşkı içinizde yoksa battle.net'e girin. oradan exceptional,elite set item'lara (bkz: aldur's rythm) ve babaçka unique'lere (bkz: baranar's star) bakın, iç çekin. emin olun ki 15 dakikalık bir surften sonra oyuna başlama aşkı ruhunuza dolacak.
    (keyif pezevengi, 16.05.2006 04:46)
  14. http://www.sombrenuit.org/ a üye olarak nerdeyse bütün bilgileri burdan edinebilirsiniz.
    (equalizer, 16.05.2006 11:01 ~ 11:01)
  15. act 5'te anya isimli arkadaşımızı kurtardıktan sonra bize hediye olarak sunduğu "personalize" olayını şu şekilde ele alın;

1. normal modda oyunu bitirin ve bu özelliği kullanmayın,
    2. nightmare modunda oyunu bitirin ve bu özelliği kullanmayın,
    3. hell modunda oyunu bitirin ve bu özelliği kullanmayın.

tabi bunları yaptıktan sonra karakteriniz muhtemelen 70 veya 75+ bir level olacaktır ve siz de artık atmamak/satmamak üzere kullanacağınız itemlarınızı bulmuşsunuzdur. işte itemlarınızdan 3 tanesini normal, nightmare ve hell modunda ayrı ayrı personalize ettirebilir, karakterinizi daha yakışıklı yapabilirsiniz.

-

act 1'de charsi ablanın hediye ettiği "imbue" özelliğini ise beklete beklete cıvığını çıkarmanızın alemi yok. zaten ileride öyle uniqueler bulacaksınız ki imbue falan yalan olacak sizin için, öyleyse ihtiyacınız olduğunda (oyunun başı oluyor bu) kullanın gitsin. veya obsesifseniz (benim gibi) bekletin anasını satayım. üçer üçer bekleşir bende de imbuelar.

-

yine act 5'te larzuk efendinin hediyesi olan "add socket" özelliğini ise size nasıl anlatmam gerektiğini dahi bilmiyorum. ne bileyim bir zırhınız vardır, süperdir falan, hiç atmayacaksınızdır, all skills +5 falan veriyordur, "all oğlu all"dur ama gelgelelim poison resistance'ınız düşüktür. buyrunuz larzuk soket hizmetleri ltd şti zırhınıza derhal bir delik açsın, işinize yarayan gem'i oturtun diye.
    (gxix, 16.05.2006 18:46 ~ 17.05.2006 15:59)
  16. diablo 2'nin kişi üzerinde bir oyundan ziyade sigara etkisi yarattığını unutmayın.
    (bkz: bağımlılık)
    çok ciddiyim.
    (gxix, 16.05.2006 18:51)
  17. her tür undead'e karşı kesen değil de kıran silah daha etkili oluyor(anlatamadım). mesela kılıç veya balta yerine scepter veya morning star.
    (twinkle, 16.05.2006 19:47)
  18. başlamayın kaçın diyar diyar çünkü başlanıldığında hayat artık geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olacak hele final öncesi proje teslimi öncesi hiç ama hiç başlamayın.
    (barkingcat, 16.05.2006 20:14)
  19. (bkz: sınav gecesi rpg oynamak)
    (gxix, 16.05.2006 22:36)
  20. inventory'de falan düzenleme yaparken gem'leri dikkatli taşıyın. süper bir gem'i zottirik bir socketed item'a veya dandik bir gem'i süper bir socketed item'a oturtmanız işten bile değildir. takılmış bir gem'in çıkarılamayacağını unutmayın...
    (bkz: rune)
    (bkz: gem)

edit: goddamngenius'ın uyarısıyla bir değişikliğe gidiyoruz;
    - soket(ler)i yanlışlıkla kullanılmış bir item'ı kurtarabilmek için sözkonusu item'ı bir adet hel rune ve scroll of town portal ile transmute edersek item'ımız eski haliyle (kaç soketi varsa aynen boş olarak) geri dönüyormuş.
    - yanlışlıkla sokete oturtulan pırlanta veya taşı ise kurtarabilmek için çalışmalar devam ediyormuş.
    (gxix, 20.05.2006 21:39 ~ 19.12.2007 21:17)
  21. paladin'in ölürken çıkardığı sesle dalga geçmek günahtır. hatta sırf o sesi duymak için paso ölmesine izin vermek daha da günahtır. çarpılırsınız.
    (gxix, 28.05.2006 13:25)
  22. kesinlikle sarılmayın. evet teke tek de belki diablo'yu ve hatta gelirsemkalı bile yenebilecek güçte olabilirsiniz ama nasıl olsa cüneyt arkın gibiyim korum diyip de savaş stratejileri kullanmazsanız 6-7 tane yaratık sarar etrafınızı ki imamı çağıracak vakit kalmaz. etrafınızı asla sardırmayın ama köşeye sıkışmak iyidir. köşeye sıkışınca en azında sadece bir açıdan düşman gelebilir, şişe ağızı taktiği yani. hani en azından siz ölmeden imam bir yasin okur başınızda.
    (gelirsemkal, 28.05.2006 13:51)
  23. gemleri soktuğunuz yerden çıkartmak için bahsedilen editörlerden birisine ihtiyaç duyarsınız ya da siz en iyisi oyunun save dosyasından bir kopya yapın başka bir klasöre atın. oyunda anormallik olursa tekrar eski save dosyasından yükleyebilirsiniz..bu arada editörler hiç işe yaramasa bile lvl atlatmak için birebirler..lvl 92 barbarian /players 8 le bile lvl atlamıyor ona göre.
    (hell isnt good, 28.05.2006 15:25 ~ 15:25)
  24. yaratık üreten makinemsi yaratıklar*ın önünde bekleyip, veya shamanların diriltme gücünden istifade edip "eheh, durduğum yerde experience topluyorum, ne hoş değil mi?" şeklinde düşünmeyiniz. experience vermez onlar. hiç vermez.

edit: "hiç vermez" kısmı yanlış olmuş. şöyle ki; söz konusu yaratıkları ilk öldürüşünüzde gerekli experience'ı alırsınız. fakat resurrect edilmiş bir yaratığı defalarca kez öldürmek, milyarlarca experience'ınızın 1 puan dahi artmasına sebep olmaz. "hiç" derken onu kastetmiştim.
    (gxix, 28.05.2006 15:34 ~ 24.02.2007 19:57)
  25. "/players 8" komutunu o kadar abartmayın. tamam, 8 kat experience topluyor olabilirsiniz ancak şöyle düşünün, normal bir yaratığı 1 dakikada öldürüp 1 experience point alıyorsanız, /players 8 sayesinde bu yaratıktan 8 experience point alırsınız ancak 8 dakikada öldürebilirsiniz. yani bir doğru orantı söz konusu. halbuse aynı yaratıkla dakikalarca uğraşmak yerine tek kişilik oyunda adam gibi yeni yeni yaratıklar öldürerek huzur içerisinde experience toplamanız işten bile değildir.
    (gxix, 31.05.2006 11:49)
 sayfa  / 3