gündem
  1. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  2. · boylumlama
  3. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  4. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  5. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  6. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  7. · giyotine yolladılar gitmedim
  8. · rüştü pancu takası
  9. · 14 nisan 2007 cumhuriyet mitingi

yeni başlayanlar için php  

1. (bkz: php manual)
    (exfloresse, 28.03.2006 11:55)
  2. hakkını veremeyecekseniz başlamayın.

php, programlama yeteneği ve deneyimi olmayanların basitçe web siteleri yapabileceği ve script'ler yapabileceği bir oyuncak değil, gelişmiş bir programlama platformudur.

("web sitesi yapma" ve "script" gibi iki tabire de ne kadar sinir olsam azdır.)
    (wondrous, 28.03.2006 12:02)
  3. - programlama mantalitesi dünyanın her yerinde kullanılan dil ne olursa olsun prosedürel programlama, nesne yönelimli programlama* gibi ayrımlar dışında aynıdır. php'de bunlara dahildir. dolayısıyla herhangi bir programlama diline halihazırda hakimseniz, hele bu dil c syntax kullanan c, c++, java, c# gibi dillerden biriyse php'ye alışmanız işten bile değildir. siz sadece php'ye özel hazır fonksiyonlar, php'nin object yapısında taşıdığı kimi farklılıklar gibi öğrenmesi kolay şeylere yoğunlaşabilirsiniz.
    (wondrous, 29.07.2006 18:51)
  4. - web uygulamaları geliştirmek alışılageldik uygulamalar geliştirmekten oldukça büyük farklılıklar arz eder. php uygulamaları her şeyden önce derlenmiş değil, her çağrıldığında tekrar yorumlanan (interpreted) uygulamalar olduğundan optimizasyonuna bir kat daha fazla önem verilmesi yerinde olur. bir web uygulamasını çağırabilecek kullanıcı sayısı genelde sayısız olduğu için bu durum uygulamalarımızın güvenlik açıklarına karşı daha hassas (vulnerable) hale gelmesi sonucunu oluşturur. bunun için bilhassa veri girişlerinde, kasti yapılan aşırı istek saldırıları durumunda (flood) uygulamamızın çalıştığı sunucuyu göçertmemesi için gereken önlemler alınmalıdır.
  5. - eğer php'ye başlıyorsanız aklınızda asp, .net, jsp, coldfusion gibi diğer alternatifleri elemiş olmanızı rica ediyorum. her platform kendine has avantajlara sahiptir. bununla birlikte emin olun php, bilhassa son yıllarda yakaladığı ivmeyle muadillerinden hiç geri kalmayan, aklınıza gelebilecek her türlü web projesini rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz übermensch bir platformdur. stabilitesi, sürati, platform bağımsızlığı, geliştirme kolaylığı, dökümantasyon deryası, hazır fonksiyon ve destek imkanlarıyla büyük avantajlar yakalamış şahane bir olaydır.
  6. - dünyada php'nin yanlış bir algılanışı vardır. apache+php+mysql üçlüsü bir mecburiyet değildir. php'nin en iyi performansını apache modülleriyle verdiği kanıtlanmış bir gerçektir fakat bununla birlikte sayısız web sunucuda php uygulamaları koşturabilirsiniz. mysql konusu ise içine düşülmüş büyük bir yanılgıdır. mysql kendine has, orta ve büyük ölçekli sistemlerde de kullanımı mümkün bir veritabanı yönetim sistemidir. php ise bir programlama platformudur. siz php öğrenmeye başladığınızda mysql öğrenmeye başlamazsınız. mysql ve dahi tüm veritabanı yönetim sistemleri derinlerine inildikçe sizi şaşırtacak kadar geniş bir konudur. php, tek başına geniş bir bilgi birikimine sahipken ortak bir eğitim paketiyle hem php uygulamaları geliştirmeyi hem de mysql'i tam anlamıyla öğrenemezsiniz. kendimden örnek verirsem, şu an php ile ilgili olarak birikimime herhangi yeni bir şey katılması hızı oldukça azalmışken, mysql veya diğer veritabanı yönetim sistemleriyle ilgili hala yeni konuları birikimime katmaktayım. bunun da bir sonu geleceğini sanmıyorum.

ayrıca mysql, php ile kullanılması zorunlu bir veritabanı motoru değildir. php, oracle, microsoft sql server, odbc destekli kimi rdbms'ler ve adını sayamadığım oldukça fazla sayıda veritabanı sistemine destek vermektedir. proje geliştiricisi olarak tecrübeniz, projenizin boyutu gibi onlarca kriteri değerlendirerek bunlardan birini seçmek sizlerin tasarrufundadır. bununla birlikte mysql, birçok insanın ihtiyacını bilhassa son versiyonlarında çoğu hayati eksiğin kapanmasıyla görmeye başlamıştır.

sonuç olarak, yeni başlayanlar için php serimizde olduğumuza göre veritabanı yönetimini mevzuya karıştırmayı bu aşamada tercih etmiyoruz.
    (wondrous, 29.07.2006 18:52)
  7. - php öğrenmeden önce, amacımız web uygulamaları geliştirmek olduğuna göre html bilgimizin yerinde olduğuna emin olmalıyız. her ne kadar son yıllarda wysiwyg web editörleri peydahlanıp istediğimiz dizaynı bize otomatik olarak html silsilesi olarak verse de bu tür yazılımların çoğunda ortaya çıkan kodlar karman çorman, dizayn aşamasından sonra programlama amacıyla içine girdiğimizde yolu kaybettiğimizi tecrübe ettiğimiz, beni de birçok kez tasarımcılarla saç saça baş başa kavga ettiren ürünler olmaktadır. günümüzde en başarılı web dizaynlarının xhtml standartlarına uygun, tüm dizayn prensipleri css ile kontrol edilen tertemiz kodlarla yapılmış dizaynlar olduğunu düşünmekteyim. bu tür yapılar ileride gireceğiniz ajax (hastasıyım) teknolojilerinde de çok işe yarayacaktır. ayrıca dizayn kodunun içinde dizayna dair ibareler olmayacağı için (bunları css'e gömdük) php kodlarınızla html kodlarınız spagetti gibi bir araya girmeyecektir. (yeni başladınız ama önemli bunlar.)
    (wondrous, 29.07.2006 18:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil