masaüstünden
dizüstüne terfi edecekler veya ilk kez bir
bilgisayar sahibi olmaya karar verip bu kararını
laptop bilgisayardan yana kullananlar için
itü sözlük bünyesinde hazırlanmasına an itibariyle başlanmış
kılavuzdur...
efendim bir laptop almak kişisine göre ince iştir veya değildir... fakat, ama, ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır... hem benim aklıma geldikçe hem de diğer
yazar arkadaşlarımızda teşrif ederlerse onların da katkılarıyla kılavuzumuzu hazırlamaya başlayalım...
bana göre bir laptop bilgisayar almak 4 aşamada gerçekleştirilmesi gereken bir iştir… peki nedir bu aşamalar?... hemen sayalım:
1: ilk karar aşaması
2: piyasa araştırma aşaması
3: son karar aşaması
4: satın alma aşaması
şimdi bu aşamaları tek tek ele alalım…
1:
ilk karar aşaması: ilk karar aşamasının en önemlisi 3 sorusu “ben bu laptopı neden istiyorum?” ve “ben bu laptopla ne(ler) yapacağım?” sorularıdır… bir kere bu sorulara kesin ve net cevaplar verilmelidir… bu sorulara verilen cevaplara göre en önemli 3. soru sorulmalıdır… o da “nasıl bir laptop alırsam ihtiyacımı karşılamış olurum?” sorusudur... mesela bu 3 soruya örnek cevap verelim:
soru-1: ben bu laptopı neden istiyorum?
örnek cevap: evde bir masaüstü bilgisayarım var… ancak işyerinde olduğumda, şehirdışına çıktığımda bir bilgisayar ihtiyacı hasıl oluyor… bu ihtiyacımı gidermem gerek…
soru-2: ben bu laptopla neler yapacağım?
örnek cevap: işim nedeniyle
sunumlar,
yazışma metinleri hazırlamam gerekiyor ve yine işimle ilgili
internetten yaptığım yazışmaları takip edip en kısa sürede cevaplandırmam gerek…
soru-3: nasıl bir laptop alırsam ihtiyacımı karşılamış olurum?
örnek cevap: büyük ekranlı bir şey olması gerekmez… hızı yeterli olsun, işimle ilgili gerekli programları çalıştırabilsin,
kablolu ve
kablosuz internet bağlantısı imkanı olsun, harici
ekranlara bağlanabilsin…
bu şekilde bu 3 soruya kesin cevaplar verildikten sonra artık piyasa araştırmasına başlayabiliriz… kesin cevap vermek gerek çünkü bu isteklere göre laptop alınacak… sonradan laptopta kallavi bir oyun oynamaya karar verilirse aldığınız laptop bu sürpriz ihtiyacınızı karşılamayabilir… “illa karşılayacağım” deyip laptopa takviye yapmaya kalkışmayın astarı yüzünü geçer, aklınız kesinlikle masaüstü bilgisayarlara gitmesin…
2:
piyasa araştırma aşaması: fazla söze gerek yok aslında; sanal
mağazaları, somut mağazaları,
bayiileri araştırın, istediğiniz özellikteki modelleri seçip fiyatlarını kaydedin… bu arada
forumlardaki kullanıcı yorumlarına ve karşılaştırmalara bakmayı da es geçmeyin… özellikle somut mağazalarla, bayiilerle görüşün, avantajlarını öğrenin, en önemlisi ürünlerinin arkasında durup-durmayacaklarından emin olun… benim size tavsiyem bu tür yerlerden
alışveriş yapmanızdır… en azından bir problem olduğunda muhatap olacağınız kişiyi/kişileri bilirsiniz… öteki türlü (mağazasına göre)
telefonla,
e-maille bu işler kolay kolay halledilmeyebilir...
3:
son karar aşaması: modelleri ve özelliklerini kaydettiniz, mağazaları incelediniz… artık birini seçmeli ve almalısınız… fazla özellikten zarar gelmez… önemli olan laptopı satın aldığınız mağazanın ve
markanın
yetkili servisinin güvenirliliğidir… bu durumu göz önüne alarak kararınızı verin…
4:
satın alma aşaması: evet artık alacağınız laptopa karar verdiniz ve satın alabilirsiniz… burada dikkat edeceğiniz 2 önemli husus var;
nakit mi yoksa
taksitle mi alacaksınız?... eğer taksitle alacaksanız peşin fiyatına taksit yapan bir yeri tercih edin… nakit alacaksanız alacağınız yerin nakit avantajlarına bakın; şimdiye kadar ki tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki en güzel nakit
avantajları büyük
teknoloji mağazaları yerine kendi halinde, sadece bilgisayar işi yapan bilgisayar bayiilerinin yaptığı avantajlardır…
evet, artık bir laptop bilgisayarınız oldu… hayırlı-uğurlu olsun… güzel günlerde kullanın…
deepnot:
edit olasılığı yüksek
giri...