yeni başlayanlar için laptop bilgisayar kılavuzu   

adana çık aradan

1. masaüstünden dizüstüne terfi edecekler veya ilk kez bir bilgisayar sahibi olmaya karar verip bu kararını laptop bilgisayardan yana kullananlar için itü sözlük bünyesinde hazırlanmasına an itibariyle başlanmış kılavuzdur...

efendim bir laptop almak kişisine göre ince iştir veya değildir... fakat, ama, ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır... hem benim aklıma geldikçe hem de diğer yazar arkadaşlarımızda teşrif ederlerse onların da katkılarıyla kılavuzumuzu hazırlamaya başlayalım...

bana göre bir laptop bilgisayar almak 4 aşamada gerçekleştirilmesi gereken bir iştir… peki nedir bu aşamalar?... hemen sayalım:

1: ilk karar aşaması
    2: piyasa araştırma aşaması
    3: son karar aşaması
    4: satın alma aşaması

şimdi bu aşamaları tek tek ele alalım…

1: ilk karar aşaması: ilk karar aşamasının en önemlisi 3 sorusu “ben bu laptopı neden istiyorum?” ve “ben bu laptopla ne(ler) yapacağım?” sorularıdır… bir kere bu sorulara kesin ve net cevaplar verilmelidir… bu sorulara verilen cevaplara göre en önemli 3. soru sorulmalıdır… o da “nasıl bir laptop alırsam ihtiyacımı karşılamış olurum?” sorusudur... mesela bu 3 soruya örnek cevap verelim:

soru-1: ben bu laptopı neden istiyorum?
    örnek cevap: evde bir masaüstü bilgisayarım var… ancak işyerinde olduğumda, şehirdışına çıktığımda bir bilgisayar ihtiyacı hasıl oluyor… bu ihtiyacımı gidermem gerek…

soru-2: ben bu laptopla neler yapacağım?
    örnek cevap: işim nedeniyle sunumlar, yazışma metinleri hazırlamam gerekiyor ve yine işimle ilgili internetten yaptığım yazışmaları takip edip en kısa sürede cevaplandırmam gerek…

soru-3: nasıl bir laptop alırsam ihtiyacımı karşılamış olurum?
    örnek cevap: büyük ekranlı bir şey olması gerekmez… hızı yeterli olsun, işimle ilgili gerekli programları çalıştırabilsin, kablolu ve kablosuz internet bağlantısı imkanı olsun, harici ekranlara bağlanabilsin…

bu şekilde bu 3 soruya kesin cevaplar verildikten sonra artık piyasa araştırmasına başlayabiliriz… kesin cevap vermek gerek çünkü bu isteklere göre laptop alınacak… sonradan laptopta kallavi bir oyun oynamaya karar verilirse aldığınız laptop bu sürpriz ihtiyacınızı karşılamayabilir… “illa karşılayacağım” deyip laptopa takviye yapmaya kalkışmayın astarı yüzünü geçer, aklınız kesinlikle masaüstü bilgisayarlara gitmesin…

2: piyasa araştırma aşaması: fazla söze gerek yok aslında; sanal mağazaları, somut mağazaları, bayiileri araştırın, istediğiniz özellikteki modelleri seçip fiyatlarını kaydedin… bu arada forumlardaki kullanıcı yorumlarına ve karşılaştırmalara bakmayı da es geçmeyin… özellikle somut mağazalarla, bayiilerle görüşün, avantajlarını öğrenin, en önemlisi ürünlerinin arkasında durup-durmayacaklarından emin olun… benim size tavsiyem bu tür yerlerden alışveriş yapmanızdır… en azından bir problem olduğunda muhatap olacağınız kişiyi/kişileri bilirsiniz… öteki türlü (mağazasına göre) telefonla, e-maille bu işler kolay kolay halledilmeyebilir...

3: son karar aşaması: modelleri ve özelliklerini kaydettiniz, mağazaları incelediniz… artık birini seçmeli ve almalısınız… fazla özellikten zarar gelmez… önemli olan laptopı satın aldığınız mağazanın ve markanın yetkili servisinin güvenirliliğidir… bu durumu göz önüne alarak kararınızı verin…

4: satın alma aşaması: evet artık alacağınız laptopa karar verdiniz ve satın alabilirsiniz… burada dikkat edeceğiniz 2 önemli husus var; nakit mi yoksa taksitle mi alacaksınız?... eğer taksitle alacaksanız peşin fiyatına taksit yapan bir yeri tercih edin… nakit alacaksanız alacağınız yerin nakit avantajlarına bakın; şimdiye kadar ki tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki en güzel nakit avantajları büyük teknoloji mağazaları yerine kendi halinde, sadece bilgisayar işi yapan bilgisayar bayiilerinin yaptığı avantajlardır…

evet, artık bir laptop bilgisayarınız oldu… hayırlı-uğurlu olsun… güzel günlerde kullanın…

deepnot: edit olasılığı yüksek giri...
    (van den budenmayer, 24.12.2007 20:36 ~ 20:38)
  2. belki ilginizi çeker;

(bkz: asus eee pc 701)
    (sycrone one, 24.12.2007 20:42)
  3. hp almayın. servis olayı çok dandiktir. zaten aletin kendisi de dandiktir. alındıktan bir kaç ay sonra bazı mekanik aksamlarında problem çıkacaktır. rahat olun. servise götürdüğünüzde ilk olarak format atmayı deneyeceklerdir. evet, sorun mekanik ama aradıkları çözüm format.

sorun yazılımda ise yine size sunabilecekleri tek çözüm formattır. zaten verdikleri tek yazılım desteği de budur. geçen sene, bu zamanlardı işletim sistemim çöktü ve içindeki verilerin kurtarılması gerekiyordu. hemen götürdüm servise, dedim "böyle böyle, içindeki dosyaların kurtarılması lazım.". adam "1 saniye" dedi ve elime bir form tutuşturdu. formun niçin gerektiğini sorduğumda, pc'nin içinde önemli dosyların olmadığına ve fortmat atmaları için gerekli onayı verdiğime dair bir belge olduğunu öğrendim. ben ne diyorum, adamlar ne diyor. "sorunu çözmek için format yeterli olsaydı ben de atardım." diyemiyorsunuz da. çünkü adamlar format atmanı engelleyen bir sistem kurmuşlar. sata disk midir nedir anlamıyorum ben. neyse sinirlendim gittim tanıdık bir bilgisayarcıya, önce bu engellemeyi kaldırdım ve dosyaları kurtardım. şimdi çatır çatır format da atıyorum. şimdiki handikapım ise şu; pc'ye dışarıdan müdehale olduğu için garantisi kaçtı ve dvd writer sorunlu, yenisini almam için para bayılmam gerekecek.

özetle lanet olsun hp'ye...
    (genjuure, 05.03.2008 11:44)
  4. (bkz: toshiba)
    (alesta, 05.03.2008 11:51 ~ 11:52)
  5. fn tuşlarını dalgınlıkla açıp klavyede harflere bastıkça rakamlar çıkar.
    paniklersiniz, hele hele bilgisayara aşina değilsenir olduksa sersemletici bir duruma düşüyorsunuz. neticede bilmeden basılmıştır. derdinizi msn den anlatmak istersiniz ama harf yerine rakam çıkar tıp tıp. hadi çık bakalım çıkabilirsen.
    klavyede üzerinde mavi harflerle fn yazan tuşa basılır sorun halledilir.
    (halikarnas, 05.03.2008 12:11)