yeni başlayanlar için itü sözlük 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. bugün itibariyle sözlüğe giriş yapan arılar için söylenebilecek mantıklı tavsiyeler bütünü.
    (giberling, 01.03.2004 22:51 ~ 08.03.2004 15:28)
  2. (bkz. giri girerken dikkat edilecek unsurlar)
    (bkz. başlık açarken dikkat edilecek unsurlar)
    (bkz. hatalı giri örnekleri)
    (bkz. çaylak kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler)
    (bkz. sözlük yazarlarının uçurulma sebepleri)
    (man on the moon, 21.03.2004 22:06)
  3. (bkz: sözlükle ilgili yanılgılar)
    (bkz: sözlükle ilgili yanılgılar)
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    (man on the moon, 08.12.2004 01:37)
  4. (bkz: heyecan verici)
    (new mohican is walk on water, 08.12.2004 12:50)
  5. (bkz: itü sözlük hoşgeldin paketi)
    (azwepsa, 25.11.2005 15:19)
  6. (bkz: dikkat!)
    (bkz: ayar olabilir)
    (bkz: seri eksi oy veren ibne çıkabilir)
    (juda, 29.06.2006 15:44)
  7. fırtına anında kaptanı olmayan bir gemideymişcesine tüm tuşlara basıp her yeri anlamakla başlıyormuş insan, test ettik onayladık.
    (youtuba, 14.05.2007 18:11)
  8. itü sözlüğe yeni gelmiş, alışamamış veya kafasında soru işaretleri oluşmuş kişilere faydası olması ümidiyle.

öncelikle itü sözlük nedir ?

itü sözlük 2004 mart ayında yayın hayatına başlamış bir web komunitesidir. şu ana kadar 3.5 senesini devirmiş ve salt bir sözlük sitesi olmaktan bir kaç adım öteye giderek bir çok arabirimi bünyesine katmış, sürekli gelişen bir yapıdır.

itü sözlük yönetimi ve ilgi alanları şu şekildedir.

admin: wondrous
    sözlüğün kodlaması ve genel yönetimi wondrous' dadır. teknik altyapının sağlanması ve sözlüğün işler halini koruması gibi şeylerle ilgilenir.

moderasyon:
    man on the moon
    azureel
    ascella
    spyder
    wolfshade
    soulforged
    jugis nomen

sözlüğün içerik kısmıyla ilgili tüm denetim yetkisi bu kişilerdedir. bu kişilerin kararlarıyla giriler silinir, yeni kullanıcılar alınır veya sözlüğe veda eder.
    sözlük içeriği ile ilgili kafasında soru olanların danışabilecekleri en yetkili merciiler bu kişilerdir. kafanıza takılan şeyleri istediğiniz gibi sorabilirsiniz ve hepsine cevap alacağınız ve size ilgi gösterileceği garantidir. ancak şu da garantidir ki kimse kimse ile direk kanka olmak veya yavşaklığını çekmek zorunda değildir. derdiniz yardım almak ise kesinlikle yardımı esirgemeyeceklerdir.

sözlüğün 6 adet arabirimi bulunmaktadır ve sözlüğün alt birim portalı olan extra' da yer alırlar. itü sözlük extra' ya top frame de yer alan extra butonundan ve http://www.itusozluk.com/... adresinden ulaşılabilmektedir.

sözlüğün alt birimleri şu şekildedir:

zirvetör:
    itü sözlük organizasyon arabirimidir. zirvetörden yapılan sözlük organizasyonlarına katılabilir veya kendiniz bizzat organize edebilirsiniz.
    zirvetör yönetimi pastaci ve assassin tarafından sürdürülmektedir. zirvetörle ilgili bir sorununuz veya sorunuz olduğu durumda kendileri bir mesaj kadar uzağınızdadır. sözlüğü boktan, sıkıcı veya sık duyduğum tabirle soğuk buluyorsanız göz atın, katılın. organizasyonlarımız genellikle iyidir. bu konuda kimsenin küfredeceğini sanmıyorum.

müze:
    itü sözlükten şu veya bu sebeple silinmiş girilerin veya kaydadeğer enteresan olayların screen shot'larının yer aldığı arabirimdir.
    zirvetörde olduğu gibi assassin ve pastaci ikilisi işletmektedirler tükkanı.

konsepte aykırı:
    sözlüğün genellikle konseptine aykırı kaçan yazıların yayınlandığı bir alandır. şiirler ve hikayeler çoktur. ancak ilgi duyduğunuz konularla ilgili yazmak istediğiniz makaleler de fena halde hoş karşılanacaktır. yönetim radiance' dadır. k.a. okurlara da açık bir alandır.

radyo:
    sözlük yazarlarının yayın yaptığı gelişmiş bir arabirimdir. genellikle radyo diye flatcast çakan muadillerinin aksi bir yapıdadır. radyo kısmı ile ilgili her türlü sorunuz için tek yetkili palanthaser'dır. özellikle akşamları sürekli aynı şeyleri dinlemekten baymışsanız ilginç şeylerle karşılaşabilir veya kendi zevkinize uygun programları yine bu arabirimden inceleyebilirsiniz. k.a. gibi radyo da okurlara açık bir ortamdır. canı çeken ziyaretçiler girip pek ala programları dinleyebilirler.

chat:
    adı üstünde chat arabirimidir. herhangi bir yönetimi yoktur zira sözlük yazarlarının yeterli seviyede muasır olduğunu varsayıyoruz. muasır kalın keyfinize bakın. hakaret vb. gibi kurallar elbette burada da geçerlidir. ancak bu tarz olayların gerçekleştiği durumlarda wondrous veya moderasyon müdahale edebilir.

resepsiyon:
    sözlük yazarlarının çeşitli aktivitelere bedava bilet - süpriz hediyeler falan kazanmasını sağlayan bir arabirim. kıçımı kaldırabildiğim zamanlarda atraksiyonlar olmakta.

bunların yanısıra extra bölümünde çeşitli röportajlar ve ilerleyen zamanlarda haber formatında değişik yazıların yayınlanmasını umuyoruz. konuyla ilgili terakkiler oldukça paylaşılacaktır.

daha önceden bahsettiğim gibi organizasyonlarımız iyidir. küçük veya büyük çaplı farketmez. ancak özellikle kafanızda bir konsept veya azcık büyük ölçekte bir olay varsa bana danışabileceğiniz gibi şimdiye dek klas işler çıkaran palanthaser veya olahabeoy'un da kapısını çalabilirsiniz.

sözlüğün proje yönetimi ve pr kısımları ile ben ilgileniyorum ancak konuyla ilgili danışmak veya önermek istediğiniz konuları benden başka wondrous ve spyder' da cevaplayabilecektir.

sözlüğün içeriği ve komunite yönetimi konularında yetkili ve söz sahibi kişiler yalnızca ve yalnızca moderasyondur. onların başını ağrıtın, çekinmeyin. ve yine alt birimlerle ilgili durumlarda doğrudan o alanların yöneticilerine danışın. en sağlıklı cevapları onlardan alabilirsiniz.

bunlar dışında sözlükle ve kullanıcı profili ile ilgili söyleyebileceğim şeyler de şu şekilde.

itü sözlük' e üye olmanın zor olduğu söyleniyor. doğrudur, olabilir. ancak kullanıcı profili olarak türkiye'nin en seçkin web sitelerinden biri olmamız bunun sayesinde biraz da. siz de onaylanıp sözlüğün bir üyesi olduysanız bu yalnızca harala gürele yazdığınız için değil belli bir entelektüel birikime sahip olduğunuzu gösterebildiğiniz ve değer kazandıracağınıza olan inançtan ötürüdür.

eğer yeni üye olduysanız size bir anda mesajlar yağmasını beklemeyiniz. zira 6.000 'in üzerinde üye varken bu bazen sıkıcı bir bekleyiş olabilir. onun yerine siz girişimci olun. ters karşılanmayacaksınızdır. ve yazarken de günde 40.000 kişinin okuduğunun bilinciyle yazın.

hoşgeldiniz safalar getirdiniz.
    (radiance, 29.09.2007 01:47 ~ 01:57)
  9. - -"ula bizim mahallede küçükken bi laf vardı onu yazıyım sansasyon olur" gibi bir düşünce yanlış veya sakıncalı değildir ; zira büyük ihtimalle bu klişe her mahallede vardı ve daha önce girilmişti bu giri...bu yüzden aramaya inanmak şiarı gözden geçirilmeli...
    - rasyonel ve saygıdeğer bir tutum için ayar vermeden önce yazar hakkında araştırma yapmak ilkesi benimsenmeli
    - yazmak dışında bir reel bir hayat olduğu unutulmamalı , arada uyunmalı , dersse derse,işse işe gidilmeli.
    - "yeni geldim ben mına korum " psikolojisi iyi bir özgüven işaretidir zira bu zamanla eşgüdümlü olarak ortaya çıkacağından sabırlı olunmalı , saldırılmamalı
    - hedef bir yazar seçip ona uyuz olunmamalı , bu kimseye bir şey kazandırmıyor...
    (absolutely, 19.12.2007 16:04)
  10. - extra'nın nimetlerinden yararlanın. sözlük radyosu dinlemeye değerdir, akılınızda olsun. öykü denemelerinizi de sözlük başlıkları altına yazacağınıza konsepte aykırı'ya koyabilirsiniz. koyun hatta.

- "ybsg", "yok artık lebron james" buraya ait kavramlardır. anlamlarını öğrenin.

-bir de "boylumlama" diye bi'şi var. aklına geleni yazabilirsin. özgür bir platformdur. yüzlerce giriyi okuyup da "ne bu lan" deme. bu başlık altında istediğin kadar saçmalayabilir, "boylumlama"ya istediğin anlamı yükleyebilirsin.

- sözlük kurallarına dikkat et. soru başlıklara sazan gibi atlama. son sözüm budur.

e hadi, klavyene kuvvet.

edit: en önemli konuyu unutmuşum: akıllı bakınız. efendim bunu kullanmayı biliyorsan şahanesin, muhteşemsin,, bi'tanesin. ancak bu bakınızı öyle hıyar gibi kullanamazsın. bakınız içine her aklına geleni yazamazsın.
    "e nasıl yapılacağını bilmiyorum kiii" diyorsan işte şöyle:
    :[kelime] yaptığın zaman * çıkar. demek ki neymiş, iki nokta, köşeli parantez, kelime, kapa köşeli parantez art arda yazılacakmış. e hadi, görelim bakalım.
    (mor kulaklı mavi kurbağa, 01.03.2008 23:13 ~ 04.03.2008 11:04)
  11. (bkz: boylumlama)

bunu bilin yeter*
    (küçük çocukların balonlarını patlatan cani herif, 01.03.2008 23:15)
  12. -cümlelerini iki nokta ile bitirme.

yasak falan değil çok itici olursun.yapma.
    (ucuruldukcaucurulanucurtma, 01.03.2008 23:16)
  13. sol üst köşedeki logoya tıklarsanız sözlük için önemli şahıslar ortaya çıkar. "hanginiz moderatör ülen" şeklindeki sorunuza da hakiki çözümler üretir. size bir tık kadar yakındır.
    (ugokhan, 01.03.2008 23:18)
  14. -çeşitliliğe, kaliteye ve olanaklara şaşırın.
    -küllerinizden yeniden doğun.
    (ghujka, 01.03.2008 23:18)
  15. akıllı bakınızı hıyarca kullanmayın* yeter.

ayrıca yeni başlayanların ilk durağı:
    (bkz: sözlük formatı)
    (bkz: sss)
    (hayri potur, 01.03.2008 23:24 ~ 23:26)
  16. en önemlilerinden biri;

ekşi sözlük = entry

itü sözlük = giri

biz burada türkçe konuşuyoruz.*

edit: bunu çok gördüm de, uyarmak istedim
    (küçük çocukların balonlarını patlatan cani herif, 04.03.2008 01:32 ~ 02:05)
  17. (bkz: açmadan önce çalkalayınız)
    (bkz: soğuk içiniz)
    (ohannesburger menu, 04.03.2008 01:36)
  18. moderasyona "türkçe'ye duyarlı bir sözlükte neden extra?" temalı mesaj atmayın. çok pis dövüyorlar.
    (tembel, 04.03.2008 13:35)
  19. dakka bir, gol bir; hemen millete ayar vermeye çalışmayın. ayar vereyim derken ayar yeme oranı son derece yüksek olan bir sözlükte yazmaktasınız.

kaç ay oldu sayamadım hala paso ayar yiyorum, ehehehe diye ebleh ebleh gülüyorum. bakmayın sinirden ne bok yiyeceğimi şaşırdım. beşinci nesil geldi onlardan istifade edeyim dedim maaşallah bir ben bilmiyorum amına koyum ayar vermeyi!!
    (diazepam, 04.03.2008 13:59)
  20. saygısız ve eğitimsiz insanların kaba davranışlarını örnek göstererek türklüğü aşağılamaya kalkışmayın. üzülüyoruz biz türkler çok.
    (üç kademeli su ısıtıcısı, 04.03.2008 14:54)
  21. "daha başlayamadıysan bundan böyle de başlama hafız!"

bakın burada da bir itü sözlük ritüelini uygulamalı görmüş bulunuyoruz. işbu espri müsveddesi her türlü "yeni başlayanlar için x" formatlı başlık altında, ama er ama geç, yapılacaktır. erken davranın siz yapın. elinizi korkak alıştırmayın.
    (tembel, 05.03.2008 09:39)
  22. bol bol gizli bakınız, akıllı bakınız, normal bakınız kullanınız. zira bu güzel şeyler girilerinize ayrı bir renk, işlevsellik kazandıracak ve yazdıklarınızı gözden geçirdiğinizi ve özen gösterdiğinizi daha da belli edecektir.

ek: ha, tabii eğer ki bu özellikleri yanlış kullanırsanız girilerinizin silinme veya onaylanmama sebebi olabilir. ki bu durumda da sözlük konsept bilginize iş düşüyor. okumak okumak okumak, her şeyin başı ona geliyor gene.
    (sycrone one, 21.03.2008 01:01 ~ 01:05)
  23. anket başlık legaldir. "anket lan bu" tadında bir giri girdiğiniz zaman sadece kötü bir espri yapmış olursunuz.
    (ama arkadaşlar iyidir, 05.04.2008 08:16)
  24. şu an çaylak olup da ilk 10 girisini denkleştirmeye çalışan arkadaşlara sesleniyorum; sayın arkadaşlar!

1. ilk 10 girinizi mümkün olduğunca salt tanımdan ibaret, adamakıllı anlaşılır şekilde kısa ve net yazmaya çalışın. zira uzun uzun yazılmış girilere kafa yormak için ayrılacak sürede kısa ve net yazılmış onlarca giriyi kontrol etmek, kontrol eden kesim açısından daha mantıklı bulunmaktadır. ayrıca -deneyimlerime dayanarak söylüyorum- giri ne kadar uzarsa o derece legallikten sıyrılmaya başlıyor.

2. türkçe karakter kullanmaya özen gösterin. 5 cümlelik bir giride 3-5 harfin hesabını tutmuyoruz elbet ancak zaten 2 cümleden mütevellit bir giride yer alabilecek 3 tane türkçe karakteri kullanmamak o giriyi illegal yapmaya yetiyor.

3. mevcut başlıklara yazın veya başlık açacaksanız da özellikle imla ve gramer kurallarına dikkat edin. başlık giriye benzemez, tek hatalı harf yüzünden bile anında illegal damgasını yer. ayrıca 50 karakter sınırına takılan başlıkları küçültüp yamultmaya çalışmayın, uymuyorsa o başlığı hiç açmamak en hayırlısıdır.

4. aramaya inanın. başlık açarken de, giri yazarken de "daha önce yazılmış olabilir mi?" diye bir düşünün. zira örneğin "alex desuza" şeklinde bir başlık açmak, aramaya inanmamaktan da öte "bu sözlükte futboldan anlayan 1 tane bile adam yok" demekle eşdeğerdir.

5. her ne kadar legal olsa da tek bkz'dan oluşan giriler yazmayın. moderatörlerin bu olaya pek sıcak bakmadığını bilmelisiniz.

6. -birçok yerde dile getirdiğim gibi- hayatın anlamını yazmış olsanız dahi, yazınızın sonuna "dediğim başlık" yazdığınız an geçmiş olsun, yanaklarınızdan öper, tekrar bekleriz.

edit:
    7. söylemeyi unutmuşum, wikipedia gibi mecralardan copy/paste yapıyorsunuz ya, hemen farkediyoruz onu (tabi ki illegal). ayrıca "bu benim x sözlükte yazdığım kendi yazım ya! alla alla!" gibi bir mazeret söz konusu olamaz, buraya yazılan giriler yepyeni, sıfır kilometre giriler olmalı.
    (gxix, 01.05.2008 02:03 ~ 02:14)
  25. -yeni başlamışken hemen bırakın. bizde alışkanlık yaptı bırakamıyoruz. iyiliğiniz için söylüyorum. valla.
    (eksiksizuyum, 01.05.2008 02:17)
 sayfa  / 2