belki ilginizi çeker
  1. · poster iti
  2. · i can you can what can you do
  3. · hocam dale ne demek
gündem
  1. · her yerinden öpüyorum rüştü
  2. · yök ün katsayı uygulamasını kaldırması
  3. · yılmaz özdil
  4. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  5. · kar yagarken hissedilen duygular
  6. · yeşim salkım
  7. · ugg
  8. · lüksemburg
  9. · big menu

yeni başlayanlar için ingilizce  

1. adım adım yola koyulalım şimdi;

-ilk bilgi şudur; shakespeare

ya ne sandın, ingilizceyi what is up, fuck you diye bilen hiç gelmesin. asıl temelde shakespeare vardır aslında

shakespeare' in bu kadar önemli bir yazar olmasını sağlayan şey yaratıcılığı-üreticiliğinden çok ingilizce' ye 10,000' e yakın kelime katmasıdır. peki bir dilde ne kadar fazla kelime varsa o dil o kadar başarılı mıdır? tarihe bakarsak evet.

lise ve üniversite hayatım boyunca duyduğum ve önemsediğim en önemli bilgi şuydu;
    -insanı en iyi düşündüren, beynini geliştiren dil latincedir. latince düşünebiliyorsanız fazlaca bilgiye sahip olabilir, daha iyi daha açık düşünebilirsiniz. neden? çünkü, latince size büyük olanaklar sağlar. neredeyse her kavramı anlatan özel kelimeler vardır. şöyle ki;
    --iki tarafı ağaçla çevrili yol; xxx

tam olarak hatırlamıyorum ama bunu tanımlayan özel bir kelime bile var. bu en iyi örneklerden birisidir. eskiden osmanlıcada böyleymiş. gerçekten düşüncelerinizi en iyi ifade ettiğiniz dillerden birisiymiş çünkü belirli kalıplarda değilmiş. her kavram belirli sözcüklerle tanımlanmış. iş o ki ingilizce' de neredeyse bunlara en yakın olanı. peki ingilizce' yi bu kadar önemli kılan ve dünya dili olmasını sağlayan şey nedir?

1- düşünce özgürlüğü vermesi.

dug: hayvan memesi
    dromedary: tek hörgüçlü deve
    crosslegged: bacak bacak üstüne atmak
    colossus: büyük heykel
    *hive: kovanda bulunan arı kümesi
    *entire: kenarları turtıklı olmayan yaprak(tam, bütün, parçalanmamış anlamları da var)

her kavram için çok fazla kelime var. çoğu ingilizin bile bilmediği kelimeler... ama insanın kendisi, anlatmak istediklerini rahatca açıklamasına yardımcı oluyor.

2- her türlü zamanı yaratıyor.

-present perfect
    -present perfect continuous
    -past perfect continuous
    -future perfect continuous

hiçbir dilde olmayan zaman kavramları bu dilde mevcut. örneğin bize present perfect nasıl açıklanmıştır hep;

"the weather has rained."

"yağmur yağdı. aman ha yollar ıslaktır şimdi bak perfect kullandım ona göre hazırlan."

işte diğer zamanlarda aynen bunu veriyor. garip zamansal kavramları aktarıyor bize. iyi midir değil midir bilmem ama eğer gelecek hafta prof sınavını geçemezsem iyi değildir. gerçekten değildir. hatta şimdiden geçemezsem bu giri olmayacaktır bile. mutlaka başlık başa yazısını göreceksinizdir. geçsem de geçmesem de kendi dilimde eğitim görmekten yanayım ben. ama ne olursa olsun ingilizce ya da latince düşünecek, rüya görecek seviyeye gelmeyi de önemsiyorum.

edit: yapamıyorum bu dili, yazamıyorum, kelimeleri ezberlemek büyük bir zorluk veriyor ama ne olursa olsun bütün insanlığı seviyorum.
    (sonra yazsam olmaz mi, 26.05.2009 18:25)
  2. ingilizlerin konuşurken grammer kurallarına uymadıklarını bilin. özellikle yazılarda gördüğünüzde bu da yeni bir yapımı diyip şaşırmayın. örneğin;

okunuşları aynı olduğu için to - 2 şeklinde yazılır.

born 2b different
    close 2 death
    (sonra yazsam olmaz mi, 09.06.2009 03:28)
  3. (bkz: poster iti)
    (gxl, 09.06.2009 03:31)
  4. hacı eğer bir yaz ayında güneye inmiş ve turist bi kızla konuşmaya başlamışsan, işler de yolunda gidiyorsa, are you sex diye lafa bodoslama girmiyorsun. onun yerine 'i would like to have sex with you' , 'i want to sleep with you' ya da 'would you like to make love with me?' diyorsun. böyle söyleyince de yüksek ihtimalle vermeyecek ama en azından olasılığın artar. istatistik de önemli bir bilim dalıdır tabi.
    (dirtysanchez, 09.06.2009 03:33)
  5. i can you can what can you do kalıbı yardımcı olacaktır sanırım
    (joachim murat, 09.06.2009 03:33 ~ 30.10.2009 02:10)
  6. show your dick to uncle, ben hayata böyle başladım. ingilizce için de doğru başlangıç budur herhalde.
    (seppuku down, 09.06.2009 03:41 ~ 03:41)
  7. öncelikle kelimelerin yazlışı ve okunuşu arasındaki farkı iyi kavramak lazım. mesela emergency kelimesi imörcınsi diye okunur. görüldüğü gibi okunurken kelimenin 3 harfi hariç hepsi değişir. bu tip şeyler vardır ingilizcede.
    (fade to black, 09.06.2009 03:45 ~ 03:46)
  8. türkçe'deki mantığı ingilizce'de aramayın. evet, türkçede telefonla konuşuyorsunuz ama ingilice'de telefon için with kullanamazsınız. başlangıç felsefeniz: ''ben bilmem beyim bilir'' olsun. bir çocuğun dil öğreneceği gibi; kalıpları sorgulamadan ezberleyin. dil karşılaştırmalarını ileri seviyelere bırakın.
    (göğem, 09.06.2009 03:54)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil