adım adım yola koyulalım şimdi;
-ilk bilgi şudur;
shakespeare
ya ne sandın, ingilizceyi what is up, fuck you diye bilen hiç gelmesin. asıl temelde shakespeare vardır aslında
shakespeare' in bu kadar önemli bir yazar olmasını sağlayan şey yaratıcılığı-üreticiliğinden çok ingilizce' ye 10,000' e yakın kelime katmasıdır. peki bir dilde ne kadar fazla kelime varsa o dil o kadar başarılı mıdır? tarihe bakarsak evet.
lise ve üniversite hayatım boyunca duyduğum ve önemsediğim en önemli bilgi şuydu;
-insanı en iyi düşündüren, beynini geliştiren dil
latincedir. latince düşünebiliyorsanız fazlaca bilgiye sahip olabilir, daha iyi daha açık düşünebilirsiniz. neden? çünkü, latince size büyük olanaklar sağlar. neredeyse her kavramı anlatan özel kelimeler vardır. şöyle ki;
--iki tarafı ağaçla çevrili yol; xxx
tam olarak hatırlamıyorum ama bunu tanımlayan özel bir kelime bile var. bu en iyi örneklerden birisidir. eskiden
osmanlıcada böyleymiş. gerçekten düşüncelerinizi en iyi ifade ettiğiniz dillerden birisiymiş çünkü belirli kalıplarda değilmiş. her kavram belirli sözcüklerle tanımlanmış. iş o ki ingilizce' de neredeyse bunlara en yakın olanı. peki ingilizce' yi bu kadar önemli kılan ve dünya dili olmasını sağlayan şey nedir?
1- düşünce özgürlüğü vermesi.
dug: hayvan memesi
dromedary: tek hörgüçlü deve
crosslegged: bacak bacak üstüne atmak
colossus: büyük heykel
*hive:
kovanda bulunan arı kümesi
*entire:
kenarları turtıklı olmayan yaprak(tam, bütün, parçalanmamış anlamları da var)
her kavram için çok fazla kelime var. çoğu ingilizin bile bilmediği kelimeler... ama insanın kendisi, anlatmak istediklerini rahatca açıklamasına yardımcı oluyor.
2- her türlü zamanı yaratıyor.
-
present perfect
-
present perfect continuous
-
past perfect continuous
-
future perfect continuous
hiçbir dilde olmayan zaman kavramları bu dilde mevcut. örneğin bize present perfect nasıl açıklanmıştır hep;
"the weather has rained."
"yağmur yağdı. aman ha yollar ıslaktır şimdi bak perfect kullandım ona göre hazırlan."
işte diğer zamanlarda aynen bunu veriyor. garip zamansal kavramları aktarıyor bize. iyi midir değil midir bilmem ama eğer gelecek hafta prof sınavını geçemezsem iyi değildir. gerçekten değildir. hatta şimdiden geçemezsem bu giri olmayacaktır bile. mutlaka
başlık başa yazısını göreceksinizdir. geçsem de geçmesem de kendi dilimde eğitim görmekten yanayım ben. ama ne olursa olsun ingilizce ya da latince düşünecek, rüya görecek seviyeye gelmeyi de önemsiyorum.
edit: yapamıyorum bu dili, yazamıyorum, kelimeleri ezberlemek büyük bir zorluk veriyor ama ne olursa olsun bütün insanlığı seviyorum.