belki ilginizi çeker
  1. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  2. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  3. · günün tek şarkılık özeti
  4. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  5. · aylin aslım
  6. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  7. · boylumlama
  8. · kapış kapış
  9. · to kill a mockingbird

yeni başlayanlar için dijital fotoğraf makinesi  

1. (bkz: 50 karakteri geçtiği için başlık yazamamak)

doğru başlık: "yeni başlayanlar için dijital fotoğraf makinesi kılavuzu" olacaktı...

tanım: dijital fotoğraf makinesi alıp kendini doğaya, çiçeğe, böceğe, makroya vermek isteyenler için tarafımca hazırlanma teşebbüsünde bulunulmuş kılavuzdur...

(bkz: hanım koş tanım yaptım)

neyse, geyik muhabbetini bırakıp 5 dakika ciddi olalım ve asıl konuya girelim...

bu iş için önce bir dijital fotoğraf makinesi almak lazımdır... bakın bunu bilmiyordunuz ben söyledim öğrendiniz... neyse, hani ciddi olacaktık...

bunu gerçekleştirmek içinse maddi durumun yanında bir de ayrıca dikkat edilecek kriterler vardır...

öncelikle şu düsturu benimseyin: "ucuz mal alacak kadar zengin değilim..."

sonra fotoğraf makinesini neden almak istediğinizi belirleyin...

misal: "yaşadığım güzel anları fotoğraf karesi haline getirip saklamak istiyorum... başka da bir niyetim yok..." diyorsunuz...

o zaman alacağınız fotoğraf makinesinde satıcı ve broşür kandırmacalarına aldanmayın... bize takılın hayatınızı yaşayın...

1: asla megapiksel (mp) palavralarına takılmayın... satıcıyı duymamazlıktan gelin... eğer yukarıda örneğini verdiğim sebep nedeniyle bir dijital fotoğraf makinesi alıyorsanız 4 mp'den fazlasının yüzüne bakmazsınız... bu nedenle size en fazla 4 mp bir fotoğraf makinesi bile yeter...

2: dijital zoom özelliğine hiç bakmayın... fotoğraf makinesinin dijital zoom özelliği ile yaptığını siz bilgisayarınızda ki herhangi bir resim düzenleme programıyla da yaparsınız...

3: optik zoom önemlidir... en az 4x optik zoom olmalıdır... çünkü optik zoom gereken bir fotoğraf çekimini optik zoomsuz yaptığınız taktirde (eğer tekrar çekme imkanınız yoksa) asla geri dönüşünüz yoktur... bilumum resim düzenleme programıyla bile durumu kurtaramazsınız...

4: çiçeğin, böceğin, yağmur damlasının, çiğ tanesinin makro fotoğrafını çekeceğim diyorsanız alacağınız fotoğraf makinesinin en düşük makro mesafesi 1 cm. olmalıdır... bakın bana bunu söyleyen olmamıştı gittim 5 cm. makro mesafeli fotoğraf makinesi aldım... makro çekmeye teşebbüs dahi edemiyorum...

5: fotoğraf makinesinin özellikle manzara, doğa çekimlerinde, gündüz çekimlerinde kullanmak üzere ayarlarını kendiniz yapabileceğiniz manuel modu olmalı...

6: bir üstte yani 5. madde de söylediklerime ek olarak gece çekimleri için tripod kullanın... mümkün olduğu kadar flaşsız fotoğraf çekmek için tripod şart... bu konuyu biraz açayım: özellikle gece çekimlerinde rastgele flaş kullanırsanız ortam ışıkları fotoğraf karesinde ışık patlaması olarak çıkar... bunun önüne geçmek için de eğer cansız objeleri çekecekseniz flaş kullanmadan tripodu rahatlıkla kullanabilirsiniz... yok canlı objelerin fotoğrafını çekerseniz o zaman tripod zor olabilir... şöyle ki: flaşsız çekimde yeterli ışığı sağlamak için enstantaneyi (pozlama süresi) uzattığınızda deklanşöre basıp elinizi makineden çekene kadar tripodta hafifte olsa bir sarsıntı olur bu da fotoğrafa etki eder... bunun yerine en az 2 saniye gecikmeli çekime alacaksınız veya tripoda taş, çanta gibi ağırlıklar bağlayacaksınız (bu cansız objelerin çekimi içinde geçerli) ve enstantaneyi uzatacaksınız... bu da genelde en az 5 saniye kadar bir süre demektir; bazen ortam ışığına bağlı olarak 10 saniye ve fazlasına bile çıkabilir... yani en az 5-7 saniye boyunca fotoğraf(ların)ı çektiğiniz canlıların kıpırdamaması gerekir, yoksa görüntü yine bozulur... bugüne kadar fotoğraf çekilirken bu kadar süre sabırla kıpırdamadan poz veren bir insansoyu örneğine henüz rastlamadım... bazı geceleyin kuşbakışı çekilmiş yol fotoğraflarında yollardaki kırmızı düz ışıkların sebebi budur; 10-15 saniye enstantane süresine ayarlarsınız ve fotoğraf makinesi 10-15 saniye boyunca yolu pozlar; arabalar sürekli hareket ettiği içinde ışıkları öyle bir iz oluşturur... bunun yerine ben gece canlı çekimlerinde ışık patlamalarını önlemek için mümkünse ortam ışığını kadraj dışına almanızı veya ortam ışığını arkanıza alarak flaşlı çekim yapmanızı tavsiye ederim...

7: dijital fotoğraf makineleri kalem pille ve cep telefonları gibi kendi bataryaları ile çalışanlar olmak üzere 2 türde enerjiyle çalışırlar... size tavsiyem kalem pille çalışan fotoğraf makinesi kullanmanızdır... öteki türlü şarj sıkıntınız, yedek pil eksikliğiniz olur... halbuki 2 kalem pille çalışan bir makine için 4 adet, en az 2500 mah'lık kaliteli kalem pil ve şarj cihazı alırsanız neredeyse hiç sıkıntı çekmezsiniz...

tüm bu saydıklarım girinin başında ve ortasında verdiğim örnek nedeniyle dijital fotoğraf makinesi almak isteyenlere yöneliktir... daha fazlasını isteyenlerin zaten benim tavsiyelerime ihtiyacı yoktur...

dijital fotoğraf makineniz hayırlı olsun...

deepnot: edit olasılığı yüksek giri...
    (van den budenmayer, 17.11.2008 00:21 ~ 00:23)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil