belki ilginizi çeker
  1. · redif
  2. · muş
  3. · atatürk
  4. · çanakkale türküsü
  5. · ağıt
  6. · jovano jovanke
  7. · burası muştur
  8. · yeni başlayanlar için türkü
  9. · kışlanın önünde redif sesi var
  10. · şivan
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · 100 opera
  2. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  3. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  4. · ezel
  5. · uludağ sözlük
  6. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  7. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  8. · yalnızlar rıhtımı
  9. · ck

yemen türküsü  

1. atatürk'ün ev sevdiği türkülerden biri olan duygu yüklü ağıt *

havada bulut yok, bu ne dumandır?
    mahlede ölü yok, bu ne şivandır?
    ana ben ölmedim bu ne figandır?

ano yemendir, gülü çemendir
    giden gelmiyor, acep nedendir?

burası muştur, yolu yokuştur
    giden gelmiyor, acep ne iştir

kışlanın ardında, redif sesi var;
    bakın çantasına acep nesi var?
    bir çift kundurası, bir al fesi var!

ano yemendir, gülü çemendir

burası muştur, yolu yokuştur
    giden gelmiyor, acep ne iştir
    (stocky2001, 28.08.2004 19:15)
  2. (kornish, 28.08.2004 20:26 ~ 20:27)
  3. muş yerine huş koymadan da gayet doğru türkü. bu iddianın arkasındaki insanlar "yahu yemen'in muş'la ilgisi ne huş'tur o huş" mantığıyla hareket ederler. bu kişiler çanakkale türküsü'nün kastamonu yöresine ait olduğunu da bilmezler..
    (wondrous, 28.08.2004 20:34)
  4. mızıka çalındı düğün mü sandın
    al yeşil bayrağı gelin mi sandın
    yemene gideni gelir mi sandın

dön gel ağam dön gel dayanamirem
    uyku gaflet basmış uyanamirem
    ağam öldüğüne ey ey inanamirem

koyun gelir kuzusunun adı yok
    sıralanmış küleklerin sütü yok
    ağamsız da bu yerlerin tadı yok

ağamı yolladım yemen eline
    çifte tabancalar takmış beline
    ayrılmak olurmu taze geline

bu sözlere daha ne eklenebilir bilmiyorum.
    (cabbar, 06.09.2005 01:48)
  5. şebnem ferah'ın ağzından daha bir güzel dinlenen türkü. şebnem ferah'ın perdeler albümünde bonus olarak "perdeler (apocalyptica version)" tam tamına 9.26 saniyedir ve perdeler şarkısı bittikten biraz sonra ise( 5.44ten sonra) süper sesi ile yemen türküsünü seslendirmektedir.
    (guenhwyvar, 14.11.2005 23:25)
  6. kurban, bu eşsiz türküyü yeniden düzenliyerek, rock müzikle gönlünü eğleyenlerin bu hoş tınıdan mahrum kalmamalarını sağlamıştır.
    (dr conners, 06.01.2006 12:56 ~ 12:57)
  7. merhum turgut özal'ın çok sevdiği bir türküdür....
    (ajan, 05.01.2007 23:39)
  8. erkan oğur yorumuyla tam bir ağıt özelliği kazanan türkü. ayrıca asıl kasdedilen yer muş değil huş ya da simuş'tur. bu iki yer de, yemen'de bulunur. yani türküdeki tartışmalı yer;" burası huş'tur" veya" bura simuş'tur" olacaktır. birisi yemen'de askerlerimizin bulunduğu ili diğeri ise orada bulunan yokuş, dağlık ve engebe bir bölgeyi belirtir. yemen eli * sanılanın aksine diğer arap ülkeleri gibi sırf çölden ibaret değildir. dağlık ve sarp araziler de sıklıkla bulunur. yemene giden askerlerimize birçok ağıt ve türkü yakılmıştır. askerlerimiz yemen yokuşlarında, dağlarında eşkiya peşine düşerken gittikleri bu dağlardan dönmemektedir. eşkiyalar genelde, peşlerinden gelen askerlerin üzerine, dar boğazlardan kayalar yuvarlayarak onları şehit etmektedir. yine yemen'in iklimi nedeni ile bir çok asker de hastalıktan kırılmıştır. hem çöl kadar sıcak hem de aşırı rutubetli bu havalar askerlerimize iyi gelmez. üstelik içme sularının da az olması ve az bulunan kaynakların da çoğunun temiz olmaması çoğu anadolu delikanlısının yemen'de sarılık, tifo vb hastalıklardan ölmesine yol açar. yemen'le ilgili ağıt ve türküler çoktur, içlerinde en bilineni ise yemen türküsüdür.
    (tekmeleyen kuş, 14.04.2007 22:05 ~ 22:06)
  9. çeşitli varyantları olan ama en bilinenini elazığ yöresine ait olan anonim türkü.
    (aytok, 25.06.2007 00:21)
  10. şebnem ferahın perdeler albümündeki aynı isimli şarkısının sonunda yer alan gizli parçadır.daha iyi yorumlayanınını duymadım henüz.
    (karamelize ekmek, 28.07.2007 15:23)
  11. bu türkünün birçok versiyonu farklı sanatçılardan dinledim, esat kabaklı yorumunu özellikle çok beğendiğim gibi, " huş mu, muş mu " tartışmasının gereksiz olduğunu düşünüyorum. iki türlüsü de dinlenir, iyidir.
    (dünyayı kurtaran adam, 07.05.2008 11:05)
  12. ahmet kaya'dan da dinlenmesi gereken enfes türkü..
    (sheed, 23.09.2008 16:23 ~ 16.10.2008 16:23)
  13. şarkının sözünde burası huştur derken , o güzelim huş tepesinde onca şehit verilmişken , oraya muş demek anlamsızdır gereksizdir ama bir m harfi için tartışmakta anlamsızdır . önemli olan türküyü benimsemektir anlamaktır bir m harfi yanlış anlaşılmış çok mu diyesi geliyor insanın bu tür şeylerle karşılaşınca ..
    (clem, 23.09.2008 16:40 ~ 22.07.2009 18:56)
  14. bir imparatorluğun çöküşü ile özdeşleşmiş türkü/ağıt...

bir karış toprağı düşmana vermemek için çarpışan mehmetçik'in askerliği üç-beş sene değil kimi zaman bir ömür sürermiş. dedemin kardeşi arap illerindeki bozgundan sonra köyüne dönmüş tam 12 sene sonra! kendi özbeöz kardeşi tanıyamamış... büyük amcamın üzerindeki bitleri ustura ile kazımışlar... yine de ağzından tek kelime şikayet dökülmemiş. sonra da önce çanakkale'de sonra istiklal harbi'nde savaşmış. en büyük oğlu hala koynunda saklar büyük amcamın istiklal madalyası'nı.

dedem büyük amcamdan duyduklarını, araplar'ın yaptıklarını zamanla anlatmış. ben başkalarından dinledim bu hatıraları ancak o zaman anladım baba tarafımdaki arap düşmanlığını... yıllar içinde her ne kadar hatıralar efsaneye dönüşse de günün sonunda hep varılan nokta, "şehit olmaya gittik, gazi olup döndük. biz sıramızı savdık, sıra sizde!" oldu. zaten büyük amcamın bir yeğeni kurmay oldu, ömrü vefa etmedi paşa olamadı. büyük amcamın vasiyetini kuşaktan kuşağa taşıyor baba tarafım...

bense ne ölmek istiyorum ne de öldürmek. anlatamam ben sana neden yemen türküsünü duyunca dudaklarımı ısırdığımı, beni ancak büyük amcam anlardı muhtemelen...

tek kelime etmedim etnik kimliğim konusunda zira büyük amcamın hatıratı bana şunu öğretti: ölenin milliyeti, dini, dili olmuyor! anaların ağıtları hep aynı dilde. "kürtler bu ülkeye ne vermiştir" diye sorma gafletinde bulunanlar bir kere olsun yemen'i hatırlasalar yeter ama beşer unutmakla lanetli.

anlatamadım arap arkadaşlarıma yemen'i, anlamazlar. onların ataları, benim atalarım -türk, kürt, ermeni, laz, çerkez, rum...- gibi çöken bir imparatorluğun altında kalmadı.

ne ölmek ne de öldürmek istiyorum ama ingiliz gemisi de istemiyorum güzeller güzeli boğaz'da. nasıl olacak bu işler?..

(yesilcuppelipenguen, 16.10.2008 10:03 ~ 10:06)
  15. şebnem ferah tarafından muhteşem şekilde yorumlanan, metin'in solosu ile daha da güzelleşen ve aynı zamanda rahmetli özal'ın da en sevdiği türküdür.
    (iussy, 16.10.2008 12:43)
  16. en güzel yemen türküsü için http://www.youtube.com/...
    (zogo, 22.11.2008 14:34)
  17. bir çok ünlü sanatçı tarafından seslendirilen, sözleri üzerine bir çok tartışma yapılan, muş'mu huş'mu kavgası hala devam eden. savaşlarla yoğrulmuş ülkemizdeki en güzel ağıtlardan biridir.
    (felisleox, 06.01.2009 14:51)
  18. ruhi su dan dinlenmesi tüyleri diken diken etmeye yeterli olan,atamızın çok sevdiği türkümüz.

http://www.youtube.com/...
    (sularseller, 24.04.2009 23:19)
  19. rahmetli barış manço'dan dinlenmesi elzem olan acı türkü. yalnız sözler birazcık değişmiştir.

havada bulut yok bu ne dumandır
    mahlede ölen yok bu ne figandır
    şu yemen elleri ne de yamandır

ano yemendir gülü çemendir
    giden gelmiyor acep nedendir
    burası muş'tur yolu yokuştur
    giden gelmiyor acep ne iştir

kışlanın önünde asker sesi var
    bakın çantasında acep nesi var
    bir çift kundurayla bir de fesi var

ano yemendir gülü çemendir
    burası muş'tur yolu yokuştur
    giden gelmiyor acep ne iştir
    (lockman, 01.05.2009 21:15)
  20. atamızın en sevdiği türkülerden birisi..şarkının giriş kısmı özellikle çok etkileyici..
    havada bulut yok bu ne dumandır
    mahlede ölü yok bu ne figandır
    şu yemen elleri ne yamandır...

ah o yemendir gülü çimendir

burası muş’tur yolu yokuştur
    giden gelmiyor acep ne iştir..
    (asllll, 13.09.2009 17:44)
  21. en iyi barış abimiz söylemiş

http://www.youtube.com/...
    (granum, 25.09.2009 11:17 ~ 11:19)
  22. erkan oğur'un bir işi araştırmadan yapmadığını düşünürsek onun söylediğinden alıntılıyorum. sözleri aşağıdaki gibi olan türküdür.

eli yemendir, gülü çemendir!

kışlanın ardında,üç ağaç incir;
    kolumda kelepçe, boynumda zincir!
    zincirin yerleri ne yaman sancır!

eli yemendir, gülü çemendir!
    giden gelmiyor, acep nedendir?!

kışlanın ardında, bir kırık testi;
    askerin üstüne sam yeli esti!
    gelinlik tazeler umudu kesti!

şivan: kürtçe'de çoban demekmiş.

ayrıca erkan oğur, fuat saka, barış manço, şebnem ferah, şiwan perver, ahmet kaya gibi isimler seslendirmiştir bu türküyü.
    (koskoca devletin adı osman lan, 23.11.2009 14:37 ~ 14:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil