|
|
- yeşil başı olan erkek ördek.
gövel zaten 'yeşil başlı' anlamına geldiği için, edebiyatçı ile tartıştığımız; ve sağlam bir 'bir' (rakamla 1) aldığım şiirdir, ayrıca.
(bkz: karacaoğlan)
- karacaoğlan'a ait güzel bir türkümüz.
yeşil başlı gövel ördek
uçar gider göle karşı
eğricesin tel tel etmiş
döker gider, yâre karşı
telli turnam sökün gelir
inci mercan yükün gelir
elvan elvan kokun gelir
yâr oturmuş yele karşı
şahinim var bazlarım var
tel alışkın sazlarım var
yâre gizli sözlerim var
diyemiyom ele karşı
hanı karac'oğlan hanı
veren alır tatlı canı
yakışmazsa öldür beni
yeşil bağla ala karşı
- kubat tarafından da yorumlanmış muhteşem türkü.
- dördüncü nesil yazarımız.*
- fenerbahçeli olmasının dışında pek bir olumsuz yönü olmayan, yakında evlenecek olan arkadaşım.
- onur şan tarafından seslendirilerek hayat bulmaya devam eden efsane türkü. bazıları isimden kaybediyor diyor ama koskoca karacaoğlan'ın usta sanatının önünde eğilip saygı göstermekten başka yapabileceğimiz yok diye düşünüyorum.
- gövel sözcüğü "yeşile çalan renk"in yanısıra erkek yaban ördeği anlamına da geliyor. karacaoğlan ikinci anlamıyla kullanmıştır bu sözcüğü, dolayısıyla bir anlatım bozukluğu söz konusu değil. karacaoğlan sonuçta, boru değil ya.
(görsel ekledim, mutluyum)
- annesinin beni tanıdığına inandığım yazar *
(bkz: @2365645)
- fevkalade bir türkü gerçekten. özellikle girişiyle insanı cezbeder. kubat fena okumamıştır, ayrıca son dönemde kurtlar vadisi pusu'da da çalınmasıyla gene dikkatleri toplamıştır.
- harika bir girişe sahip türkü. kubattan dinlenilmesi tavsiye edilir.
- nurettin rençberce de yorumlanmış harika ötesi şarkı.
- yasemin göksunun da çok güzel söylediği şahane türkü.
- erol parlak'ın yorumunun da kendine has bir güzelliği olduğunu ekleyeyim. çok yanık sesle okuyor.
- kıraç ata mahlaslı halk edebiyatı hocamızın bizi biraz olsun rahatlatmak adına sazını eline aldığında çaldığı ilk türküdür. öyle bir ağlatır ki insanı beklediği haber çok uzaklardan ve hiç gelemeyecek olan bir haberse.. turnanın sizi de alıp götürmesini istersiniz cennet bağına haberini beklediğinize...
(idiot, 31.07.2008 17:14)
- (bkz: yeşil ördek gibi daldım göllere)*
- (bkz: öküz başlı antilop)
(spytr, 07.10.2008 21:22)
- karacaoğlan'ın şiirlerinde sıkça kullandığı imge. sevgili, yar anlamı taşımaktadır.
(onurene, 17.10.2008 15:29 ~ 15:29)
|