otobüs ne renk olursa olsun cep telefonunun yaydığı dalgaların vereceği zarara inanmayan tipler. bu tipler telefonlarını tramvayda da kapatmazlar, hatta vapurda bile kapatmazlar. zarar vermediğini düşünürler çünkü. twamvaylardaki cep telefonu yasağının kalkması da bu tipleri haklı çıkaracak gibi görünmektedir.
medeniyim aklım başımda diyen insan ne yapar, kapatmak istemiyorsa en azından çevresindekileri rahatsız etmemek için sesli konuşmaz.
yeşil otobüslerde ne abs gibi güvenliği sağlayan opsiyonların, ne de cep telefonundan etkilenecek klima gibi sistemlerin bulunmaması ve -belki- zarar görebilecek tek elektronik donanımın otomatik şanzıman olduğu gözönüne alındığında fazla da takılmaması gereken sorunsal..
ben de bir arkadaşın anlattığı anıyı anımsıyım zihnimde, siz de dinleyin gayri; **
neyse efendim, günlerden bir gün, yine güzel giyinimli, boyama sarışın bir ablamız otobüse biner..olay izmirde geçmektedir, ve istanbula nazaran bu otobüste telefon kapatma olayına izmirli vatandaşlarımız daha duyarlı bir şekilde yaklaşmaktadır..orda köprü de olmadığından dolayı uçulacak tek mekan eskilerin b.k kokulu körfezidir (bkz: altınyol)..
neyse bu ablamız oturmuş yerine, açmış telefonu kurcalamaya başlamış..melodi falan da dinletmiş otobüs halkına..nitekim tepkiler geç kalmamış..altınyolda da hız yapan otobüs şöföründen can derdi ile karışık gazı alan halk hep bir ağızdan; "kapasana yavrucuğğğum şu telefonu bak takla atacaz valla,allah göstermesin,otobüste konuşulmaz cep telefonu ile bilmiyon mu hedede hödödö!!" demiş..*
lakin abladan gelen cevap ise daha bir ilginç ukte bırakmış ortamda;
-konuşmuyorum ki,oynuyorum sadece!!..
bir keresinde uyarma gafletinde bulunup karşılığında;
-yazıya bak...ne yazıyo?rahatınız için cep telefonunuzu kapatınız...ben böyle rahatım.
şeklinde bir cevap aldığım ve kendimi;
-böyle bir güçle savaşma şansım olamaz.
şeklinde telkin etmeme neden olan insan tipinin çoğulu.
eğer çalarken bu işi yapıyorsa telefonunu reddeten tiplerdir.yani sahiplenmezler gerçi terslik bu ki aynı şey dışarıda olsa herkes acaba benim telefonum mu bu çalan diye çantasına saldırır yani.
gereğinden çok bilen bir toplumun ürünleridir.zira toplumumuzda herkes herşeyi bilir.arabamızı tamire götürür ustaya karışırız,öğretmen "böyle böyle yapın" der "sen ne anlarsın" deriz.yani uzmanlığa saygımız yoktur,saygısı olana da "bilgisiz" ya da "pısırık" deriz.bu sebeple koyulan her kuralı da irdeleriz.sanki yeşil otobüsün tüm yapım aşamalarında bulunmuş gibi kapatılmasının saçmalık olduğunu iddia ederiz.yasak yazısını irdeler,"orda rahatınız için kapatın diyo,ben rahatım kapatmam" deriz.çünkü cep telefonu hayati bir organımızdır,o olmadan nefes alamaz,göremez,duyamayız.ineceğimiz yeri bile şaşırabiliriz."mantıklı veya değil,telefonumu kapatırsam ölmem,toplum için koyulmuş kurallara uymalıyım" demek bizim için imkansızdır.bu düşünce çeşidi yüzünden de bu tip insanları üretiriz toplum olarak.
olay bir halk otobüsünde geçmekte.. kadıköyden çengelköye geçmekteyiz kardeşimle. telefonum çaldı ve açtım, konuşuyorum. yanda oturan teyzelerden biri bi işaret filan yapıyo, bişiler söylüyo ama ben telefonla konuştuğum için duymuyorum, bi dakka işareti yaparak konuşmama devam ediyorum. bir kaç dakika sonra telefonu kapatıp, "buyrun teyze?" dedikten sonra, "evladım telefonla niye konuşuyosun, yasak bu yeşil otobüs" şeklinde uyarılıyorum. dumur tabii, "teyzecim bu halk otobüsü, bunda yasak diil" deyip kardeşimle geyiğe dalıyoruz. arkadan sesleri geliyo teyzenin, "bu gençlerde de hiç saygı kalmadı" filan gibisinden.. sonra teyze ile başka bi adam tartışmaya başlıyolar, yok yasaktı yok diildi filan. aradan 5-10 dakika geçiyor, ve teyze beni dürtüyor arkadan: "evladım kibarlığın ve nezaketin için çok özür dilerim. (?) bu otobüs yeşil değil, maviymiş. dışarıdaki mağazaın camından gördüm."
a) telefonun otobüs sistemini etkilemeyeceğini düşünen tiplemeler.
b) ben cesurum ben aslanım ben kralım ben anarşist'im diyen tiplemeler.
c) telefonun yasak olduğunu bilmiyormuş gibi davranan tiplemeler.
d) (a-b-c) + telefonlarına 10 dakika kopamayacak şekilde bağlanan tiplemeler.
cep telefonunun kaza riski oluşturduğu hurafesine inanmayan ve inanmamakta haklı olan kişilerdir.cep telefonunun yeşil otobüs tabir edilen mercedesleri etkilemediğine inanmayanlar istanbuldaki mercedes fabrikasına bi şekilde ulaşıp gerekli bilgiyi alabilirler.eğer insanlar telefonun çalmasından rahatsız oluyorsa sessiz mod,titreşim gibi özellikler ne güne duruyor,niye mutlaka kapatmak gerek?yok telefonu açık olanlar illa konuşur,bağırır çağırır, milleti rahatsız eder bunun için de kapatmaları gerekir deniyorsa burada oha demekten başka bir seçeneğim kalmıyor.
yeşil iett otobüsünde bir uyarı mesajı görmeyen veya göremeyen insanlar kitlesi.bunlar bindikleri yeşil otobüsde uyarı levhası göremedikleri için yasak değilmiş gibi rahat rahat cep telefonu ile konuşan kişilerdir.
aslında onlar birnevi gizli intihar komandolarıdır.otobüste cep telefonu ile konuşarak otobüsün fren sistemini etkilemeye çalışırlar ve böylece otobüsü kaza yaptırmaya zorlarlar.bu şekildede amaçlarına ulaşmış olurlar.yanlız böyle bir intihar komandosu daha deşifre edilememiştir ve efsane olmaktan ileri gidememişlerdir.
otobüsün abs'sini değil de diğer yolcuların kulaklarını dürten tiplerdir. otobüsün gürültüsünün içinde bağıra çağıra konuşmaya çalışıp alemin kafasını sikerler. yarım saatlik yol gidecen be adam, inince konuşursun. sanki hayat memat meselesi.