yeşil başı olan erkek ördek. gövel zaten 'yeşil başlı' anlamına geldiği için, edebiyatçı ile tartıştığımız; ve sağlam bir 'bir' (rakamla 1) aldığım şiirdir, ayrıca.
(bkz: karacaoğlan)
onur şan tarafından seslendirilerek hayat bulmaya devam eden efsane türkü. bazıları isimden kaybediyor diyor ama koskoca karacaoğlan'ın usta sanatının önünde eğilip saygı göstermekten başka yapabileceğimiz yok diye düşünüyorum.
gövel sözcüğü "yeşile çalan renk"in yanısıra erkek yaban ördeği anlamına da geliyor. karacaoğlan ikinci anlamıyla kullanmıştır bu sözcüğü, dolayısıyla bir anlatım bozukluğu söz konusu değil. karacaoğlan sonuçta, boru değil ya.
fevkalade bir türkü gerçekten. özellikle girişiyle insanı cezbeder. kubat fena okumamıştır, ayrıca son dönemde kurtlar vadisi pusu'da da çalınmasıyla gene dikkatleri toplamıştır.
kıraç ata mahlaslı halk edebiyatı hocamızın bizi biraz olsun rahatlatmak adına sazını eline aldığında çaldığı ilk türküdür. öyle bir ağlatır ki insanı beklediği haber çok uzaklardan ve hiç gelemeyecek olan bir haberse.. turnanın sizi de alıp götürmesini istersiniz cennet bağına haberini beklediğinize...
dünyanın hangi güzide köşesinde yaşadığını merak ettiğim ve bu merakımı gidermek için hergün belgesel kanallarına abone olduğum ördek türü, tahmin ediyorum ki yeryüzünde bu ördekten sadece bir adet var