yaz tatilinde ailesinin yanına dönmek zorunda kalan ve ailesinin baskısına dayanamayan öğrenci tipidir. onun için okul özgürlükler diyarıdır ve yaz tatilide bu özgürlüğün sona erdiğini bildiren zaman kavramıdır.
genellikle ilkokul 1. sınıftan 3. sınıfa kadar bu sedromu yaşayan öğrencilerdir. sonra okulun eziyetini ve saçmalığını anlarlar ve silkinip kendilerine gelirler.*
pazar günü hariç bir gününü bile boş bırakmadan farklı yerlerde stajlar için başvurmuş öğrencidir. sözde tatilin başlaması ile 'ne yapıcam ben kim gidecek o stajlara' paniği de başlar. ama panik yapmak bir işe yaramaz paşa paşa staja gidilir, eşek gibi çalışılır. okul açılsın diye dua edilir.
ilkokul zamanlarında; nedeni öğretmenimi ve arkadaşlarımı özleyeceğim olarak gösterilen, lakin ineklerin şahını bile yalancı durumuna sokacak olan öğrenci tanımlamasıdır. çünkü tatilin ilk haftasından itibaren rahatlığa alışılır, zaten geç kararan havanın keyfi çıkarılırken yaz gecelerinde sokak oyunlarının tadına varılır. sınıf arkadaşları bir an bile akla gelmez fakat aynı saatte komşunuzun çocuğunu sokağa çağırmak için inanılmaz bir istek duyulur. yazın okunması için verilen kitapların kapağı açılmaz.
üniversitede zaten sürekli bir tatil havasında olan öğrenci için tek değişiklik, dönem boyunca yatsa bile içini kemiren ders ve proje stresinden bağımsız, tembellik yapabilme şansına erişmiş olmasıdır. o da kendini ortamlara atar, saatlerce düşünmeden bilgisayar oynar, yer, içer, uyur.
yaz tatiline girdiği için üzülen öğrenci yoktur ama tatil uzayıp yapılacaklar listesi boşaldıktan sonra, canı sıkılan öğrenci tipi vardır. zaten tatil olduğuna üzüldüğünü sanma sanrısı bu anlarda kaplar insanı. kendimizi kaptırmamız gereken bir histir. zaten okulun ilk ayından sonra gerçek hisler hatırlanır, tekrar küfredilmeye başlanır.
yaz için öğretmeninin verdiği ahmet buhan sorularından artık sıkılmış öğrencidir. kendisi dilediğince yaz tatilini yapmak ve 3 ay boyunca eğlenmek istemektedir.
eğer son finaline giderken kampüse girdiği an deli gibi bir yağmura maruz kalmasından dolayı bir ağaç altında yağmurun dinmesini beklerken; güzel bir arkadaşlık yaşayabileceği kanaatine vardığı biri ile tanışıp, deli gibi yağmur eşliğinde müthiş bir koyulukta muhabbet etmesinin ardından. o arkadaşa ulaşacağı en ufak bir iletişim unsuruna bile sahip değilse. bu öğrenci modeli yaz tatiline girdiğine pek tabii üzülür.
ortamları, hoşlandığı birini bırakmak istemeyen ve de "okul bitti, gün boyunca evde oturuyorsun sokakta sürtüyorsun" diye kulağında çınlayan anne dırdırından uzak kalmak isteyen öğrenci tipi.
okula platonik aşkını uzaktan da olsa kesmeye giden kişidir.araya koca yaz tatili girecektir,nolacaktır?üstüne birde aşık olunan kişi mezun oluyor,aşık olan kişi olmuyorsa iyice bir azaptır,kaçınılması gerekir,üzer bünyeyi.seneye ben ne yapacağım kaygısı sarar bir anda.
o öğrenci benim efendim.
bütün yıl zaten cıvatası sikilmiş olan bünyem yaz tatili adı altında önüme sürülen 1 haftayı görünce ne yapacağını şaşırmış, tatilin hemen dönüşünde gireceği sınavı düşünerek iyice morali bozulmuştur.
bu durumda yaz tatiline girdiğine üzülen öğrenci tipi olmayayım da ne olayım efendim? durup durup parende mi açayım? tersten burgu mu yapayım? salto mu atayım?
üniversite öğrencilerinin %80'ini oluşturan bir profildir.çünkü hayat okulun olduğu yerdedir;istediğin saatte yat,istediğin saatte kalk,istediğini ye,bayılana kadar alkol al,paran bitene kadar sigara iç,istediğin saatte eve gir,istediğin saatte evden çık vs vs..örnekler çoğaltılabilir.ama bu tip öğrencilerin asıl üzülme nedeni asıl arkadaş çevrelerinin okulda olmasıdır.
bunun bir sebebi daha vardır ki o da daha çok üniversite öncesi zamanlarda yaşanır. bir yıl boyunca ilgi duyulan kişiyle dönem sonunun gelmesi sonucu meydana gelen gevşeklik durumuyla yakınlaşılır. muhabbet ilerletilir, tam her şey belirginleşecek derken dönem biter ve ertesi yıl her şey başa dönmüştür ya da daha kötüsü o kişi okuldan ayrılmıştır.
ailesiyle papaz ola ola gözü doymayan okuluna kamyon yüküyle para ödeyip ankaranın kurak sıcağında şehrin bir ucuna haftanın üç günü ders dinlemeye giden zavallı öğrencidir.
okulun kapanmasıyla birlikte ailesinin yanına giden öğrenci sevgilisini de bırakıp gitmiştir. özler sevgilisini. bu nedenle de yaz tatili ona üzücü gelir.
(bkz: kıyamam ben ona)
(bkz: yazık)