söylediği hiçbir sözü anlamasam da o yanık sesiyle beni benden alan ispanyol şarkıcı. kendisini tam bir kategoriye yerleştirmek zordur, zira müziğinde hem ispanyol, hem çingene, hem türk, hem balkan ezgileri, her şey bulunmakta. fakat hepsinden önemlisi dünyada eşine az rastlanır bir ses rengine sahiptir, dinleyeni cayır cayır yakar o yanık sesiyle.
naci en alamo şiddetle tavsiye edilir.
(zelig, 26.03.2007 23:57)
israil kökenli muhteşem ses.hiçbir halt anlamadığınız birşeyin ciğerinizi yakıp kül etmesi başta insana garip gelebiliyor, fakat akabinde kendinizi fonda müzik ve ciğer cızırtısıyla efkarlanırken buluveriyorsunuz.yeni başlayanlar için tavsiye edilen orijin parçalar:
-yo en la prizon
-me voy
-la alegria
(bkz:
ladino)
yeni anlamış bulunmaktayım ki bu kadının "sesi" değil insanın içini kavuran, hayır. sesinde "özel" birşey yok.
özel olan, ve insanın ruhuna kadar işleyip kızgın demirlerle dağlayan şey sesini kullanış şekli.. nefesini kullanışı, nefesinin sesine karıştığı anlar ve ağlayışı. şarkı söylerken ağlıyor bu kadın. konuştuğu dil ne olursa olsun ağlayan bir kadını dinlerken boğazı düğümleniyor insanın..
inanılmaz...
acaba ne söylüyor diye çok merak ettiğim kadın. ağlarcasına, yakarırcasına sarf ettiği tümcelerini anlamasam bile tınısı bu kadar alıp götürüyorsa beni benden, bilsem ne anlatmak istediğini yığılır kalırım diye korkulardayım.müziğinde ibrani-arap-batı-akdeniz-hindu-türk harmanlamasını yapabilen nadir insanlardan.ayrıca nasıl bi haykırmadır. söylediği her sözcüğü yaşıyormuş hissi verir mi bi insan?
dinlenilesi, akabinde ağlanasıdır.tavsiye edilesidir.
me voy - si heto hazina - gracias a la vida - la alegria
sesine ve tarzına hayran olduğum şarkıcı. yorumu şahanedir. şarkılarında kendinizi o sesin acıklılığına bırakırsanız ağlayıverirsiniz (maazallah). ne söylediğinin de pek önemi yoktur onun sesiyle ağlayabilmek için. tarzı, düzenlemeleri de çok güzeldir. doğu ezgilerini de kullanır, çingene tınısını da. keman da vardır müziğinde, kaval da. niye ağladığını bilmeden ağlamış olmak için ağlamak isteyenlere şiddetle tavsiyemdir.
mano suave tam anlamıyla bi başucu eseri.. dondur dondur dinle evir çevir dinle..
(alajuve, 03.12.2007 01:50 ~ 01:50)
dinleyince mutlu oldugum müthiş ses...
(bkz:
ladino)
(sükun, 10.12.2007 21:13)
merak edenler öncelikle 'me voy' u dinleyerek nasıl muhteşem içten bir sese sahip olduğunu anlayabilirler.
şarkılarında hüzünlenmek ya da boğaz düğümlenmesi gibi garip hallere bürünmek için asla dediklerini anlamaya gerek yoktur.sesi başlı başına bir enstrümandır.
insanın hayatına muhteşem bir ses ve evrensel bir dil eşliğinde girer, zenginleştirir.
edit: benim için başkaca da bir yeri vardır, tesadüf sanılan mucizevi olaylardan birini 'me voy' isimli parçası bana yaklaşık 8 ay evvel yaşatmıştır. umut verir, kişinin eni sonu bulmak zorunda olduğu bireysel doğruları bulmada yol göstericidir, bütün gerçek sanatçılar ve sanat eserleri gibi.. çünkü mantığımızın sınırlarını gördüğümüz yerde sarılabileceğimiz hislerimiz ve duygularımızı dile getirir...
ispanyol, çingene, arap, yahudi ,türk, balkan etkileri altında insanın içini titreten ve burkan sesiyle ve bilmediğiniz dilde şarkı dinlerken böylesine insanı duygulandıran bir gırtlağa sahip olan dinlemekten haz duyduyum sayılı insanlardan biri..ayrıca ispanyolca merakımı uyandırmış kişiliktir kendisi. mutlaka dinlenmelii!!
naci en alamo adlı eseri bir çingene şarkısı olup insanı kendinden geçiren, çığlık tadında bir
ballad'dır.
(wykka, 14.05.2008 17:37)
made in israel.
ama ofra haza gibi; ondan da iyi bazen. tanıdık geliyor işte, bir şekilde...
böyle bir el sanki kalbinizi sıkıp sıkıp bırakıyor, böyle nefesiniz göğsünüzde tutunup kalıyor dışarı çıkmak istemiyor sanki, işte bana bu ses, bu kadın, bu duyguları yazdırıyor, her ne kadar bu yazdıklarımı yaşamamış ve yaşamayacak olsamda işte bu dedirttiriyor insana..bu kadına yapıştıracağım iki etiket var ispanyol ve çingene..noches noches parçasını dinleyip ağlamadan geçmeyin derim..bunlar yetmezmiş gibi kendisi 14 temmuz'da istanbul'a geliyor, yok artık;
(bkz:
http://www.iksv.org/...)
ağlayan ses ve konserinin kaçırılmaması gereken kadın.
nasıl insanın canına okur böyle bir ses inanılır gibi değil. en azından benim canıma okuyor. kelimelerle tarif edilemez. belki renklerle...
konsere geldiği tarihi görünce, o zaman türkiye'de olmayacak olmam evlat acısı gibi koymuştur. lanet olsun böyle şansa...lan zaten kaç güne gidiyoz ki ona da konser denk gelmiştir. işte
bedevi şansı bu olsa gerek. dinle dinle dinle...konseri olsak da gitsek de...ama bedevi her yerde her zaman her koşulda bedevidir.
şarkılar hiç onun söylediği kadar içten söylenmemiştir...
dinleyince ortadoğuluyum leyn diye bağırasımı getiren şukela insandır. osmanlı, endülüs ve arab kültürünü harmanlamıştır. şu da var bi kısım aristokratlarımız bu ve buna benzer tarza müzik yapan hanım ablalarımızı, ağbilerimizi dinleyip hala ama hala ısrarla ülkemize oryantalist bir şekilde bakmaya devam etmektedir. bu da acıdır, üzücüdür, hayırlara vesile...
bir insanın sesi bu kadar mı yanık olur,bu kadar mı ağlıyor gibi şarkı söylenir dedirten şahsiyet.
naci en alamo su bi başka güzeldir sahiden.
hayatın kaynağı.
en iyi parçası irme kero olan sanatçı ayrıca türkiye ye geliyor........
şu anda
ibo show'da arz-ı endâm etmektedir... allah kabul etsin ne diyim.
şarkısını söyledi ve 10 yaşından beridir ibo'yu dinlediğini itiraf etti. günah çıkardı kız, allah günahlarını affetsin valla. (ben de itiraf edeyim, bazı şarkılarını buldum mu kaçırmam ibo'nun)
(şiirbaz, 13.07.2008 21:15 ~ 21:37)
ibo showda en beğenilen şarkısını söylüyor, kadife gibi sesi karizmasıyla bütünleşince müthiş oluyor. bir yerleri türke dayanıyormuş ama ibo'nun türkilizcesinden neresi türk neresi yabancı anlayamadık. (bkz:
yu andırsteeeeenttt)
(bkz:
alkış yok alkış yok)
(bkz:
eller eller eller.....)
(bkz:
.....eller havaya)
14 temmuz 2008 yasmin levy istanbul konseriyle ziyaretimize gelen güzeller güzeli.
geldi.. ve gitti bile..
birkaç saat süren bir masal gibi..
"...
güzel peri öptü onlarca insanı yanaklarından. ve gülüyordu giderken.
gökten binlerce hüzün düştü. hepsi de gözleri doluları, kalbi ağrıyanları ve güzel periyi görenleri buldu.."
tekrar gel yasmin.