|
|
- sigara yasağı, alkol yasağı, flört yasağı, kahkahayla gülme yasağı, rejimi eleştirme yasağı, barışı savunma yasağı, iş ekmek özgürlük isteme yasağı, düşünme yasağı...
kadınsan başını açma yasağı, araba kullanma yasağı, eşini seçme yasağı, erkeklerle konuşma yasağı, izinsiz dışarı çıkma yasağı, çalışma yasağı...
çocuksan soru sorma yasağı, gürültü yasağı, çocukluğunu yaşama yasağı...
biz robotmuyuz be, rahat bırakın insan gibi yaşayalım!
- (görsel: yasak listesi/14861)
(kl7mu, 16.06.2008 16:17)
- bazen bir başkasının kişisel hak ve özgürlüklerine tecavüz edecek kadar ileri giden, çoğu zaman bir toplum içinde yaşamanın getirdiği zorunluluklar olan yasakların listelenmiş hali.
böyledir efendim insanlarla yaşamak. beğenseniz de beğenmeseniz de böyledir. insanlık tarihinin başından beri böyledir. yaşadığınız toplumun gelenekleri, ülkenin yasaları belirler bu yasakları. dünyanın neresine giderseniz gidin yine bu böyledir. mutlak özgürlük ütopik bir kavramdır ama bunu kabullenmek insan bünyesi için devenin hendekle olan maceralarına döndüğünden zordur.
hayır anlamam, tarihte tek bir elle tutulur örneği olmamasına rağmen niye insanlar hala hayalperest bir şekilde özgürlük diye bağırırlar. özgürlüğün mutlakiyeti insan doğasına terstir, insanlar elde ettikleri her hakkı kendi çıkarları doğrultusunda sömürmeye açık varlıklardır.
ha isterseniz uymazsınız bu yasaklara. bu durumda sosyal ya da yasal bazı yaptırımlarla karşılaşırsınız. işte böyle bir karın ağrısıdır bir toplumda yaşamak.
beğenmeyenler için dünyanın ücra bir köşesinde yaşama hakkı saklıdır.
yeter ki "türkiye'de kişisel hak ve özgürlükler yok, ama a ülkesinde öyle mi?" diye mızmızlanmayın.
ya da en iyisi ben gideyim o ücra köşeye. evet, evet.
- yasaklanması gerekenlerle ilgili önerilerim olacak efendim:
işkenceyi, sevgisizliği, kadını eşya gibi görmeyi, insanları işsiz bırakmayı ya da köle gibi çalıştırmayı, ekmek çalan çocuğun elini ezmeyi, 14 yaşındaki kız çocuğunu fuhuş suçlamasıyla taşlayarak öldürmeyi, profesör kadının erkek akrabasından izin almadan dışarıya çıkamamasını, hayvanların vahşice öldürülmesini, doğaya zarar verilmesini,
hormonlu gıdaları, nükleer atıkları, silahlanmayı, cep telefonlarını, teknoloji bağımlılığını vb...
işte insana zarar verenler bunlar efendim, yasaklayın bakalım gücünüz yetiyorsa.
yasakçı zihniyet, yerini hakkını arıyan zihniyete bırakmadan bir adım ileriye gitmemiz mümkün değil.
ücra bir köşeye gitmek kolay da, haksızlığa uğrayanların yanında yer almak gerçekten zormuş değil mi efendim?
- yasak listesi , listedekilerin tüketimlerinin yada ihlallerinin normal şartlar altındaki durumlarından çok daha fazla olduğunu bizlere gösteren , listedeki maddeleri cezbedici kılan, ülkemiz şartlarında ironik bir hal alan listedir..
|