mevcut yapılar kullanılarak, daha önce eşdeğeri görüşmemiş yeni bir olgu oluşturmak. masa üstüne sağ tıklayıp yeni bir txt dosyası yarattınız, veya pembe pantolon üzerine yeşil gömlek giyerek iğrençlikte yeni bir boyut yarattınız. bu da kavramların hepsi, insanın yaratıcılık özelliğinden gelir.
tanrıya mahsus olan yatarmak eylemi, yoktan var etmek kavramına karşılık geliyor. ki bu konumuz değil, zekeriya'cım sen ne dersin?
- dünyanın en hakikatli bilim adamı kabul edilen aynışıtayn bile aynı fikkirdedir, yoktan var edilmez, bu proses yaradana mahsustur. el-kıriyeytır.
(bkz: halik)
yaratmak, yoktan var etmektir. maddeyi, elemanı yok iken var etmek ve var ettikten sonra, başka bir varlığa çevirmek de yaratmaktır.
allahü teâlâdan başka yaratıcı yoktur. her var olanı, o yaratmıştır. maddeleri hareket ettirir. yerlerini değiştirir. bir zamandan, başka zamana götürür. bir halden başka hale döndürür. akıllara hayret verecek şeyler yaratır. bir damla nutfeden ve görülemeyen spermatozoidden bir olgun insan yaratır. nuh aleyhisselam gibi bir peygamberden; asi, kâfir ve ahmak bir oğul yaratır. ebu cehil gibi taş yürekli, örümcek kafalı bir kâfirden, hz. ikrime gibi bir mümin oğul yaratır. en küçük zerre olan, mikroskopta bile görülemeyen atomun derinliğinde; çekirdeğinde, dağları deviren nükleer kuvvetler yaratır. pancarda şeker yaratır. yaprakta fotosentez, özümleme kuvveti yaratır. arıda bal yaratır. cansız yumurtada, canlı hayvan yaratır. çiçeklerde güzel kokular, esanslar yaratır. kuru ağaçta, yapraklar, çiçekler, meyveler yaratır. su içinde hayvanlar, çiçekler, ağaçlar yaratır. acı su içinde tatlı su yaratır.
kitaplarda bildirilen şekli ile;
insanları yoktan yaratan ve öldüren allahü teâlâdır. bir kimse, birisini öldürse, mecaz olarak bunu ben öldürdüm demesi caizdir. fakat evlenen bir kimsenin bir çocuğu olsa, çocuk olmasına sebep olduğu için mecaz olarak bunu ben yarattım demesi caiz olmaz. yaratma işinde mecaz da caiz olmuyor.
1. yaratmak ve yaratıcılık arasında esaslı bir fark var. bunu kaçırdığımızda vay halimize, anlam karmaşasında boğuluruz.
2. yaratmak, sadece yaratıcılık temelli bir şirk.
yoktan var etmektir. islamiyet dininde sadece allah'a mahsustur. insanların yeni bir şey yapmasına "yaratmak" yerine "oluşturmak" kavramı daha çok yakışır.
prima markası reklamlarında "bebeklerden ilham aldık onlar için yarattık" ifadesini kullanıyordu. tepki almış olacaklar ki sonradan "bebeklerden ilham aldık onlar için tasarladık" şeklinde değiştirdiler. evet yıllardır bu anı beklemiştim *