küçücük bir ülke olmanın getirdiği ezikliği uluslar arası platformda atmaya çalışan ancak bunun için bilim, teknoloji, sanat gibi alanlardan istifade etmeyi başaramamış andorra halkının spora, futbola yönelmesi ve bu alanda başarılı olacaklarına yürekten inanmalarıyla ortaya çıkmış destek dugusunun bir tezahürüdür yaratıcı andorra taraftarı. andorra milli takımının her maçına giderler ve delicesine destek verirler. en sevdikleri oyuncu takımın gol kralı
ildefons lima'dır buna karşın en fazla milli olmuş oyuncuları ise 58 defa milli olan
oscar sonejee'dir.
takımlarına destek veren en ateşli grup andorralı gençler olarak bilinen kale arkası gruptur. zaten tezahüratların çoğu da bu gruptan çıkar. ancak kırmızı andorralılar olarak bilinen grup ile sürekli bir çatışma halindedirler, fakat olay milli hadise olunca bu çatışma pek su yüzüne çıkmaz. yaklaşık 7 bin taraftarı vardır (ülke nüfusu 70 bin civarı) yani ülkenin %10'u maçları takip etmektedir bu avrupaya kıyasla son derece yüksek bir rakamdır. bu rakam andorralıların takımlarına olan sevgisini gözler önüne sermektedir.
maçlarını andorra şehir stadında oynayan andorra'nın taraftarı son derece ateşlidir. rakip takımları adeta boğar ve dize getirir. ildefons lima'nın attığı 4 golde bu taraftarın etkisi büyüktür. takımını doksan dakika destekleyen andorra taraftarının diline pelesenk olmuş bazı marşları şu şekildedir.
bir yanım ispanya bir yanım fransa
sen gollerini atsanda
kork bizden danimarka
yok ülkemin denize kıyısı
arada kaldım sıkıştım
ben de çok güzel top oynardım amma
dua et iskoçya çok sıkıldım
ismimiz andorra
pirene dağları'ndayız
keçimiz çoktur paso süt sağarız
ama sahaya çıktık mı inletiriz ağları
savul, ürk polonya, ildefons lima geliyor
sabah futbol akşam futbol
70 bin kişi coşarız
sen ne kadar büyük olsanda arjantin
seni gole boğarız
(maçı arjantin 8-0 alınca bu tezahüratı bi daha söylemediler! yazık oysa ki çok güzeldi bence)
ister brezilya ister norveç
zor gelmez andorra'ya hiç bir kuvvet
onlarda varsa ronaldinho bizde de var sonejee
*
kim takar rivaldo'yu salla koy ildefons
vur inlet ildefons
evet bu güzel ülkenin yaratıcı taraftarı budur. henüz dünya futbolunda hak ettiği yeri alamamış insanların grubudur yaratıcı andorra taraftarı. ama gün gelecek stadlarda onların sesi çınlayacak.
kaynak:
uefa,
wikipedia
yahu unutmuşum editi: ukteci
noscho