tripten tribe kosuyorum iktisat vizesine girmektedir, bazı problemlerinden dolayı hiç çalışmamıştır. boş kağıt vermektense biraz sallayım istemiştir.
soru:
gsyh hesaplarına
ara mallar dahil edilir mi? niçin? açıklayınız. (5 puan)
cevap: gsyh hesaplarına aram mallar katılmalıdır fakat katılamazlar. zaten bu ara malları hep hor görmüşlerdir. herkes "ahah, adam mısın oğlum seen?" şeklinde üzerine gitmektedir bu ara malların. en yakın dostları, arkadaşları, sevdiceği (!) bile bu ara malları hor görmektedir. şahsen benim görüşüm bu malların da hasıla hesaplarına katılmasıdır. zaten bilirsiniz, sınıflandırmaya karşı olan bir yapım vardır. fakat iktisat dünyası benim bu düşüncemi ne kadar benimser bilemem tabii ki de...
soru: düşük gelirli ekonomiler niçin hızlı büyüme gösteremezler? başlıklar halinde belirtiniz. (10 puan)
cevap: düşük gelirli ekonomiler niçin hızlı büyüme gösteremezler demişsiniz, ve sonunda başlıklar halinde belirtiniz demişsiniz fakat şimdi başlıklar halinde belirtmeye gerek yok; çünkü gayet akıcı bir üslupla tek seferde hepsini açıklayacağım..
insanoğlu çok gariptir. var oluşundan beri hep çevresi ile iletişim ve alışveriş içerisinde olmuştur. bu alışveriş ilk zamanlarda "al birader sana 5kg elma, sen de bana 6kg armut ver" şeklinde gelişmiştir. fakat zaman içerisinde paranın bulunması ile bu sistem biraz değişikliğe uğramıştır. (takas sistemi halen devam etmektedir, az da olsa..) paranın ortaya çıkışı ile herkesin görüşleri değişmiştir. herkesin dini imanı para olmuştur. kimse kimseye hayrına bir iş yapmaz olmuştur. (mesela sizin bu soruya x puan vermeyeceğiniz gibi)
sorarım size, herkesin dini imanı para olmuşken, parasız hiçbir iş yürümez olmuşken, parası olmayan, düşük gelirli ekonomiler nasıl gelişme göstersinler?
gösteremezler azizim... biz elimizde olan şeyleri değerlendiremiyoruz, yerine göre imkanlarımızı değerlendirmemize izin vermiyorlar. kotalar, madenlerin değerlendiril(e)memesi (bor madeni gibi mesela.) her neyse, şimdi bor madeni hakkındaki düşüncelerime girersek bu kağıt yetmez, ek kağıt almam gerekir. zaten yazmışsınız ikinci bir kağıt verilmeyecektir diye.. umarım yeterli cevap olmuştur.
soru:
toplam talep ile
toplam harcamaarasindaki temel farkı belirtiniz. (5 puan)
cevap: toplam talep istenilen toplam miktardir, toplam harcama ise ortaya çıkan toplam masraftır. aralarındaki en temel fark bu olsa gerek. evet.
soru: tüketim harcamalarının düzeyini belirleyen faktörleri sıralayınız. (10 puan)
cevap: çok basit, hemen birkaç madde halinde belirteyim..
* tüketicinin ruh hali.
* tüketilen şeyin fiyatı.
* çevre.
soru: bir ekonomide işsizliğin maliyeti neler olabilir? başlıklar halinde belirtiniz. (10 puan)
cevap: kanayan bir yaraya parmak bastınız, bilmem farkındamısınız.. işsizliğin maliyeti ölçülemez, ölçülemeyecek kadar çoktur, aynı zamanda bu kağıda sığmayacak kadar da çoktur. ama yine de birkaç şeyden bahsetmeden geçemeyeceğim..
işsizlik mi var? diğer ülkelerin gözündeki prestijiniz düşer. kişiler mutlu olamaz, mutlu olmadıklarında da ülkede huzur olmaz..
peki ya o işsizin sevdiceğinin gözlerinin içerisine bakarken düşündükleri, onun ruh hali?
ölçülemez. ölçülemez azizim.
soru: çoğaltan nedir? çoğaltan değerini belirleyen faktörler nelerdir? belirtiniz. (10 puan)
cevap: çoğaltan, çoğaltan şeydir. çoğaltan değerini belirleyen faktörler de tahmin edersiniz eminim, çoğaltan şeye bağlıdır. çoğaltan şeyin faktörleridir. evet, budur.
-
dipnot: 15 almıştım bu sınavdan. ortalama 22 gibi bir şey gelmişti. finale
eşşek gibi çalışmıştım. devamsızlıktan bırakmış sayın
ibrahim bakırtaş. neyse,
önümüzdeki maçlara bakıcaz.