namaz kılan anneanneye dedenin anlamsız sorusu üzerine oluşmuş diyalogdur.
-sen şimdi namaz mı kılıyorsun?
anneanne istifini bozmadan:
-yoo keyif yapıyorum seccade üstünde. tövbee tövbee.
(bkz:
ben bunu gördüm)
kayınanne ve kayınpeder kişileri arasında ve huzurumuzda gelişen diyalog;
yazlık komşularının kızları ve gelinleri evlerinde rahatça sigara içemediklerinden genellikle bu işi bizim evde yaparlar. yine bu amaçla eve doluştukları bir akşam kayınpeder kişisi bir türlü kalabalık mekanı terketmemekte, hatunlar da bir türlü zehirlenememektedirler. kayınanne kişisi duruma el koyar ve dedeyi gönderme girişimlerine başlar;
-şakir kalk da namazını kıl...
-...(yanıt yok, sohbete devam)
-şakir...hadi kalk da namaz kıl...
-...(yanıt yok, sohbete devam)
-şakir dedim, hadi dedim, kalk da namazını kıl dedim...
-(neden gönderildiğini hala anlamadan ve hiddetle) kılmıyorum yau kılmıyorum, günahı benim değil mi, kılmıyorum...
topluluk gülmekten dağılmıştır.
televizyonda ali kırca ile siyaset meydanı'nda, ali kırca birşeyleri anlatmaktadır.
dede: ne çok konuşuyor bu adam ya.
nine: komünist galiba
( koptum
* )
dede: fok da bişey yok. (fox tv)
anneanne: sinan türk ü aç o zaman. (cnn turk)
anneanne, emekli olduktan sonra yaz kış yazlıkta yaşayan dedenin yanına gitmek için hazırlanmaktadır.
+ anneanne o bavuluna koyduğun şey ne siyahlı pembeli?
- gecelik kızım gecelik, uyurken giyerim çok sıcak oluyor bizim oralar.
+ ama dantelli?
- aa öyle mi, ne bilem öyle alınmş kızanım.
+ anneanne emin misin sen bu gecelikle rahat edeceğine, senin pamuklu gecelikler noldu (gülmeye engel olamayarak)
- kızanım terletir onlar gece.
+ ehüehö anlıyorum.
dedenin
babası katiptir, çok
varlıklıdır.
ölüm döşeğindedir ve tek çocuğu 16 yaşındaki
dededir.
kankası olan
ninenin babasına "bizim oğlan
gençtir, bu
malları yer bitirir. sen bu çocuğu ya kendi kızlarından biriyle evlendir ya da ona köyden bir
kız al. ona baksın" der ve hayata gözlerini yumar.
ninenin babası, 24 yaşındaki
nineyle
dedeyi evlendirir.
nine,
dedeye bakar. beraber yaşlanırlar.
dede90 yaşında "
ninen benden 8 yaş büyükmüş! bilsem almazdım" der.
dede, oğullarının birinin evinde, çamaşırlar arasında torunlardan birinin sütyenini görür. hayatında hiç sütyen görmemiştir. nineye "bu ne?" diye sorar, nine de "kartol
* terazisi" diye yanıtlar.
(bkz:
nur içinde yatsınlar)
fonda haberler vardır:
b: ne anlatıyor bey?
d: fener'de patrik varya hani
barcelona*. ondan bahsediyor.
bunun gibi bişeydi.
*
halam pepsi kapaklarındaki şifreyi mesaj atmış ve seda sayanın otomatik mesajı gelmiştir vya öyle birşey işte sonuçta seda ablamız hatta banttan konuşmaktadır. bunu duyan babaanne seda sayanı kastederek :
-ay işi gücü yok her mesaj atanı arıyor mu bu kadın ?
dedemin tansiyon gülmekten 18 oldu, şaka değil.
mimiksiz kereste' nin dedesi de en az torunu kadar kerestedir ve 2 lafından biri küfürdür. hiç tasvip etmeyiz ailece. olaya gelince: uydunun kanalları karışmış yine halam da onları ayarlamaya çalışıyor. kadıncağız bütün kanalları ayarladı dedeme göstermeye çalışıyor. (bu arada dedem çok yaşlı değil; ama kafası futboldan başka bir şeye basmıyor.) tabii ki bu durumdan da memnun olmayan dede bombayı patlatıyor.
hala: baba bak. 1'de şu var, 2' de şu var. ayarladım bütün kanalları.
dede: heh ayarlamış... hani samanyolu, anasının .mı yolu hiçbiri yok burda.
gerisini hatırlamıyorum, bayılmışım.
balkonda oturulmaktadır, dedem bir şeyler anlatırken yine kendini kaptırmış gitmiş, çevreyi unutmuştur. o sırada babaannem: "etrafı rahatsız edeceksin, bağırma" der. dedemse istifini bozmadan kafasını yukarı kaldırır ve üst balkona seslenir:
-duymayıngg.
dede sıkı bir
zoraki başkan takipçisidir. yine diziyi izlerken bir anda bendenizi salondan çağırıverir. ne oldu dede bir şey mi oldu dediğimde de cevabı:
'' yavrucuğum unutma bak bu dediğimi, her kim ki belediye başkanı olmak istiyor
zoraki başkan ı izlemeli''
(bkz:
benim küçük çılgın bir dedem var)
(susam, 08.08.2009 22:22)
dedem anneannem ve ben çarşıya çıkacağız. anneannem "siz inin ben geliyorum" dedi. biz indik apartmanın kapısında bekle bekle anneannem yok. neyse uzun bekleyiş sonunda anneannem indi ve dedem bana bi hikaye anlatmaya başladı.
-adamın birisi arkadaşına anlatıyomuş. " geçen hanımla hayvanat bahçesine gidecez. hanım 2 dakikada hazırlandı indi aşağı sonra hayvanat bahçesinde hanım aslanın altından girdi üstünden çıktı, yıktı hayvanı yere." dinleyen adam da şaşırmış "hadi ya nasıl indi 2 dakika da aşağı."
anneannemin o anki suratının resmini çekip görsel olarak eklemeyi çok isterdim.