trafikte şahit olduğum polis anonsu.trafik sıkışık polis gözlüklü bi motorsiklet sürücüsüne ve karşıya geçmeye çalışan yaşlı teyzeye sesleniyor;
-şşşt şşşt gözlüklü,bi dur iki dakka ya,aralara derelere girmeye çalışma bi dur.
-geç teyze geç.
-x turizmle eskişeğre gitmekte olan yolcular otobüsünüz hareket halindedir-sksen yetişemezsin artık rahat ol demek istiyo sanırım-
5 saniye sonra :süleyman şimşek süleyman şimşek süleymaaan
+ dikkat dikkat, sayın kamp sakinleri... kampımızda 8 yaşlarında bir çocuk bulunmuştur. çocuğun adı çağatay'dır, çağatay.
+ (takriben yarım saat sonra) hanıııım, hanım! senin çocuğun ne hallerde biliyon mu?!
1995 yılında ankara kızılay'da bir kız yurdunda yaşanmış, ablamın da gelip bana anlattığı çılgın anonstur. yurda o gün mantı gelir. mantrı gibi et muhtevalı gıdaların yurt gibi bir yerde mumla arandığı göz ardı edilmez ise, mantı anonsunun yaşatacağı helecan görülmeye değerdir. ve o an gelir, yurt müdürü mikrofondan kızlara seslenir:
" gızlar goşun yemek- hanede sürpiz var! haydin gızlar mantıya!!!" der.. ve herkes şaşkınlıkla karışık yarılma dalgasına tutulur.
başıyla sonu birbirini tutmayan anonslardır. şöyle ki sitemizin bekçisi ahmet abimiz sağolsun havuzdan çıkmamız için yaptığı anonsla hem korkutup hem de güldürmüştür.
"(gayet sakin söyledi bu kısmı) havuzda yüzen çocuklar, havuzla yüzen çocuklar.. (şimdi içindeki canavar çıkıyor) çıkkınnnn lennnnn o havuzdannnn çıkıııın"
- x turizm'in sayın yolcuları 45 dakikalık ihtiyaç molası için y dinlenme tesislerine yaklaşmış bulunuyoruz, yaklaştık, geldiiiik ve geçiyoruz(?!?!) kaptaağğn uyuma laağğğyn!
"değerli x airways yolcuları, pistte meydana gelen buzlanmadan ötürü 45 dakikadan beri beklemekteyiz. merak etmeyin ben sizi zamanında yetiştireceğim..."
bilgilendirme notu: yemekhane yemekleri, öğrenciler tarafından beğenilmediği için yemekhaneye pek rağbet olmaz ve yemekler genelde çöpe gider. öğrencilerse dışarıda yemeyi tercih eder haldedirler. bir akşam yine öğrencilerin büyük kısmı yemek için köşedeki dürümcüye gitmek üzereyken anonslardan ve güvenlikten sorumlu mehmet amca anonsunu yapar:
- iyi akşamlar kızlar, akşam yemeği servisi başlamıştır. koşun bakalım hemen, yemekler valla billa çok güzel, mercimek var, bulgur pilavı deseniz nefis olmuş, mmmm, (fonda yemek yeme efektleri) tatlı olarak da süpriz olsun söylemek yok..
5 dk sonra:
- kızlar yemeğe inmiyorsunuz, bakın ben 2.kez yiyorum, yemeye doyamıyorum, mmmm, gerçekten çok güzel, 3.yü de yesem mi?
3 dk sonra:
- kızlar yiyin şu yemekleri, madem yemeyeceksiniz uğraştırmayın beni, ben taşıyorum aşağı yukarı o yemek kazanlarını!
netice itibariyle kızlar yemeği yine dışarıda yer, mehmet amca küser. ertesi sabah mehmet amca'nın normalde "ceddin baban neslin deden" fon müziği eşliğinde yaptığı uyandırma anonsu müziksiz bir şekilde:
"günaydın, kahvaltı servisi başlamıştır, dürüm ziyafetinizden sonra acıktıysanız yiyin, yemezseniz de yemeyin, bundan sonra müzik yok!" olarak yapılmıştır.
yer: ankara metrosu.
sheakspoor ve 4 arkadaşı metro beklemektedir. ayrıca -sıkıntıdan olsa gerek- sarı çizgiye ayak ucuyla basan bir kişi bulunmaktadır ıssız durakta.
anons: şşşt arkadaşım!! bak uzak dur o çizgilerden, hayatınla ödersin sonra!!!
15 yıl önce ankara'da bir kız yurdunda geçer. ilk günlerdir ve rutin bir uygulama olarak yurda psikolog gelecek, ailelerinden ayrılan bu öğrenciler için yeni hayatları, birlikte yaşamanın gerektirdiği kurallara uyum sürecinden falan bahsedecektir. bir gözü kör, yaşlı, güvenlikçi bu olayı şu şekilde anons eder ya da etmeye çalışır.
- dikkaaaat dikkaaaat bugün öğleden sonra saat 3'te yurda pisagor gelecektir, öğrencilere duyrulması duyrulur.
1 dakika sonra:
- dikkaaat dikkaaat bugün öğleden sonra yurda pisakuluk gelecektir öğrencilere duyrulması duyrulur.
diğer bir örnek, psikolog örneğinden birkaç gün sonra yaşanır. dışardan yemek gelince aşağıdan anons edilir ve siparişi veren yemeği almak için aşağıya inerdi. güvenlikten şu anons duyulur:
- annemden yemek isteyen öğrenci lütfen danışmaya.
güvenlikçinin annesi yemek yapıp satıyor mu diye düşünürken işin aslını öğrendik. annem lokantanın adıymış.
dün kandil dolayısıyla küçük bir beldede belediye başkanının kandil kutlaması anonsu yaptırması. hani şu günleriniz atlı, kanatlı, muratlı vs.li temennilerde bulunulan kandil mesajlarından birkaç tanesinin anons edilmesi annemle birlikte minibüs beklerken duyduğumuzda kırmaktan geçirmişti.