|
|
- nereden duyduğumu hatırlayamadığım, ancak her insanın kafasına kazıması gereken bir vecize*.
insanlara karşı yaptığımız hal-hareket ve davranışlar, ancak onların algısıyla sınırlıdır. karşımızdaki insanın size veya insanlığa karşı olan önyargısını davranışta bulunduğunuz an itibariyle değiştiremeyeceğinize göre, o kişi yaptığınız hareketi ancak algılamak istediği ölçüde ya da bakış açısının genişliğine göre sizi algılar.
misal: bir öğretim üyesine çay ısmarlamanız sizin ona karşı olan sevgi ya da hayranlığınızdan ötürü olabilir. ancak öğretim üyesi bunu rüşvet, dışarıdan bakan başka bir öğrenci de yalakalık olarak görebilir.(balta, 21.07.2005 15:12)
- (bkz: anlattıkların karşındakinin anlayabildiği kadardır)
- (bkz: marifet iltifata tabidir)
- yaptıklarımız kendimizle sınırlıdır. eğer vicdanınız rahatsa ve yapacağınız şeyi tutarlıca yapmışsanız bitmiştir. eğer siz yapacağınız şeyi doğru düzgün ölçüp biçmeden yaparsanız ve yanlış anlaşılma karşısında içtenliğinizle diretmezseniz elbette hayatınızın gidişhatını başkalarına bırakırsınız.
siz eğer bir hamala( kimse alınmasın çok saygı duyduğum ve acıdığım ve işim dolayısıyla sık muhattap olduğum bir meslek grubudur) edebiyat eleştirisi yaparsanız "sen ne saçmalıyorsun" der tabi ki. ama saçmalıyor olmamızın sebebi hamalın bizim aslında tutarlı olan cümlelerimizi anlamaması değil, sizin bir hamala edebiyat eleştrisi yapmaya çalışmanızdır.
yani saçmalıyor olmanız adamın cahilliğinden değil, bilakis sizin öz mallığınızdandır. yeterli alt yapıya sahip olmayan birine kaldıramayacağı bir şey vermek elbette saçmalıktır (bir bebeğe 5 kiloluk dumble taşıtmaya çalışmak gibi).
eğer öğretim görevlisinee illa çay ısmarlayacaksan, sabır denen bir şey var. sene sonunu bekleyeceksin. ya da ölçüp tartacaksın; ya da adamla oturup konuşacaksın açık açık.(sidar, 21.07.2005 17:59 ~ 13.09.2005 01:27)
- şöyle de bir çıkarım yapılabilir bu tümceden: algımız bize yapılanlarla sınırlıdır. yani daha önce görmediğimiz, yaşamadığımız bir hal veya durumu algılamakta güçlük çekeriz.
- -yaptıklarımız karşıdakinin algısıyla sınırlıdır.
-o kadar da dedik şu çocuğa sizli bizli başlık açmayın diye.
-evet, yaptıklarımız karşıdakinin algısıyla sınırlıdır.
-sizli bizli?
-öyle mi oldu?
- başkalarının nasıl algıladığı, ne düşündüğü ile ilgilenmiyorsanız hiçbir geçerliliği kalmaz.
(deniz, 03.10.2007 19:25)
|