kıymalısı da zeytinyağlısı da olan,türk mutfağının en uğraşlı yemeklerinden biri.limonla veya sarımsaklı yoğurtla servis yapıldığında mükemmel ötesi olur
(bkz: olsa da yesek)
aslında çok da zor olmayan, içini hazırladıktan sonra tek zor kısmın sanırımı olduğu yemek. tadı çoğunlukla yaprağın kalitesine, inceliğine ve tuzsuzluğuna bağlı olan bu yemek, tarafımdan hiç bir zaman gerçek bir yemek muamelesi görememiştir. zira çerez gibi aç tok her zaman yenmeye mahkumdur. işin kötü tarafı ise, onca saat başında oturur, bir tencere sararsınız, ama bitmesi bir saat bile sürmez!
sarmak için makineler çıktıktan sonra yapmakta zorluğu kalmayan ama makine üretimi el emeği göz nuru olanı gibi olmayan mükemmel yemek çeşidi.
(bkz: tüfek icat oldu mertlik bozuldu)
tamam yemesi güzel, sarmanın zorluğu da gözümde büyümüyo ama şu elimde bıraktığı kokuya isyan ettiğim leziz yemek.(geçen sefer şeffaf eldivenlerle sarmıştım)
bol soğanlı ve kuş üzümlü yapıldığında tadından yenmeyen şey.. bi de tamek yaprak sarması konservesi var.. evinden uzak yaprak sarması krizi tutanların şiddetle başvurması gerektiği kanaatindeyim..
gerek görüntü, gerekse tat açısından son derece beğenirim.. lakin birçok defa tüketim aşamasında bulunmama rağmen birkaç kez üretim ve yapım çalışmalarına iştirak ettim. şunu söyleyebilirim ki, saetler verip uğraştığınız yemek, sofraya konduğu anda bir dt anı içerisinde tüketiliyor. o yüzden her ne kadar sarma konusunda midem başka türlü düşünse de, bence ortada bir tabak pilav, bir tabakta da haşlanmış yapraklar olmalı ve herkes kendi sarmasını sararak yemelidir
ek: gece 1.30 da yazılan yazıdan başka bişey de beklemezdim zaten, midem düşünüyomuş, pehh.. kızım sen nerenle düşünüyosun demezler mi insana..
uyanık olduğum süre boyunca her 5 dakikada bir ağzıma bir adet atarak bütün günümü muazzam bir keyif ve doyumla geçirebileceğim şahane türk mutfağının şahane yemeklerinden.
türk mutfağının insanlığa armağanıdır.
(bkz: seni sevmeyen ölsün)
aynı zamanda aile evinden ayrılma nedenidir. her ne kadar dolma kaynağından uzaklaşmak midenin mantığına uymasa da, aileden uzak olan ve aile tarafından özlenen her genç bilir ki, aile evine dönüldüğünde sizi bir padişah sofrası bekliyor olacaktır, tabii ki yaprak sarma da. siz de hayırlı evlat olup eliniz boş gitmeyeceksiniz herhalde?